5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A hozzávalók mindig a világ legínyencebb alapanyagai. A Wagyu marhahús és a füstölt lazac elmaradhatatlanok.

Az Oscar-díjátadáson az egyik leggyakoribb beszédtéma a várva várt, hedonikus vacsora.

Magyar ízek. Fotó: Arterego
Magyar ízek. Fotó: Arterego

Az ma már nem meglepő, hogy a híres amerikai sztárséf – a Budapesten is gyakran megforduló, a Matild-palota konyháját vezető – Wolfgang Puck tervezte idén is a menüt, immár 30. alkalommal. Az osztrák származású séf az Egyesült Államok számos városában üzemeltet éttermet, több közöttük Michelin-csillagos. Számtalan tévéműsorban feltűnt már, és nemcsak főzős show-kban. 

Lazac, Oscar-szoborrá formázva

Másfélezer emberre nem könnyű főzni, a konyhai csapat létszáma sem kevés. Csak séfből több mint százan állnak mellette, nem beszélve a kisegítő személyzetről és a pincérekről. 

A hozzávalók mindig a világ legínyencebb alapanyagai. A Wagyu marhahús és a füstölt lazac elmaradhatatlanok. Ez utóbbinak az Oscar-szobor formájú változata macesszel tálalva, igen emlékezetes maradt.

A menü minden évben más, ugyanakkor a régi kedvenc falatkák is szerepelnek. Az egyik ilyen, szinte kötelező fogás a csirkehúsos pite. 

A tavalyi show brit hangulatú (is) volt, a klasszikus Wellington bélszín mellett szerepelt az elmaradhatatlan fish and chips, persze annak emelt szintű és tálalású változata, és nem hiányzott desszertként a hagyományos angol trifle. Természetesen szerepeltek ázsiai, olasz és francia falatkák is.

Brad Pitt szállította a pezsgőt

Mi is volt a kínálat? Pirított rozmaringos dió, szárított ananász, fokhagymás parmezán, szalonnába tekert datolya, forró parmezán töltelékkel, amint arról több orgánum is beszámolt. 

Persze nem hiányoztak a különböző felvágottak, sajtok, mini csemege uborka, füge dzsem, bagett, popcorn, cheddar, szarvasgomba és persze a pezsgő. A tavalyi díjátadó hivatalos pezsgőjét az egyébként természetesen az Oscar-díjas Brad Pitt szállította, a saját birtokáról, ahogy az after partyn, a Kormányzók Bálján is az ő italát szolgálták fel. 

Wolfgang Puck 1973-ban érkezett a korlátlan lehetőségek hazájába. Végzettsége szerint szakács, de Amerikába színészi ambíciókkal érkezett, és szerepelt is több műsorban. 

A magyar vonatkozás persze itt sem maradhat el. Puck, aki ismeri és szereti a konyhánkat, hiszen a szomszédban nőtt fel, két éve tipikus magyar fogásokat csempészett be a menübe. Például vadast, amiért lelkesedtek a világsztárok. Az első adagot állítólag nem más, mint Samuel L. Jackson kapta. Az after partyn résztvevők megkóstolhatták a Michelin-csillagos budapesti Spago étterem vezető séfjének, Szántó Istvánnak az ételeit is. 

Akkor Szántó István azt nyilatkozta:

„nagyon örülök, hogy a Dűne alkotói is odajöttek hozzám. Magyarországon forgatták a filmet, a díjnyertes hangmérnök pedig, aki lassan 30 éve Magyarországon él, magyarul köszöntött engem is. Mindegyik fogásra büszke vagyok, a teljesen hagyományosan elkészített Eszterházy-tortára ugyanúgy, mint a bonbonként kínált somlóira". 

A vadas mellett a hortobágyi módra készített csirkepaprikásnak és a tradicionális Eszterházy-tortának is nagy sikere volt.

Természetesen Hollywoodban is haladnak a korral: volt olyan év, hogy az Amerikai Filmakadémia kérésére Puck az Oscar-jelöltek ebédjére kizárólag növényi alapanyagokból készített menüt, közvetlenül a gála előtt pedig vegán falatokat tálalt a Dolby Színházban. 

Szántó István Wolfgang Puckkal a tavalyi Oscar-gálán. Fotó: Arterego
Szántó István Wolfgang Puckkal a tavalyi Oscar-gálán. Fotó: Arterego
A koncepció divatos, célja pedig egyértelmű: felhívni a figyelmet a környezettudatos ételfogyasztásra, a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére.

Az idei menü már olvasható a vasárnap este kezdődő, hatalmas érdeklődéssel kísért esemény honlapján, tehát itt nem titkos az ételsor, mint például a Nobel-díjátadón. Ezúttal is a sokféle falatka és növényi alapanyag dominál majd, a fine dining világtrendek kapnak hangsúlyt, a kötelező meglepetések mellett.

Tátva maradt a szánk!

 

De kiderült, hogy itthon is osztanak ki ilyen szobrocskákat.

 

Szeretne Oscar-díjat kapni? – olvasható egy hazai hirdetésben. Mi sem egyszerűbb ennél. Ma már névre szóló, személyre szabott, aranyosan csillogó szobrocskát kaphat, aki megrendeli, amely egy munkanap alatt elkészül.

 

Bármit írathatunk rá, néhány példa: A legjobb férj, A legjobb apa, anya, A legjobb testvér, A legjobb barát, A legjobb orvos (!) feliratokat. A lehetőségek tárháza végtelen!

 

Miért is ajándékozzunk mi, mondjuk Budapest VIII. kerületében, éppen Oscar-díjat? Mert a gyártók szerint az ünnepelt nem adja tovább, mint egy üveg bort, vagy más sablonos ajándékot. Garantáltan tátva marad a szája! – kecsegtet a hirdetés.

 

Még akkor is, ha a 22 és fél centis, fél kilós szobor fröccsöntött műanyagból készül, amit fémgőzöléssel vonnak be aranyszínű festékkel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!