2018. december 3. 19:22

Megszűnt a 0 forintos tétel, minimum ezer forintot kell fizetni a reklámok után.

A múlt heti közgyűlésen a debreceni képviselők elfogadták azt az előterjesztést, amely alapján a városban elhelyezett kisebb reklámhordozók után a jövő évtől 0 forint helyett 1000 forint adót kell fizetni évente négyzetmérenként.

Minden plakát után fizetni kell Debrecenben Minden plakát után fizetni kell Debrecenben

Lapunk több cikkben (itt és itt) foglalkozott a reklámhordozók szabályozásának ellentmondásosságával. A tavaly ősszel megalkotott törvény alapján 2018-tól vetették ki az önkormányzatok ezt az adót, nem titkoltan Simicska Lajos bukott fidesz-közeli nagyvállalkozó iparági érdekeltségeit célozva az új közteherrel.

A törvény azt mondta ki, hogy legfeljebb évi 12 ezer forint lehet az adó négyzetméterenként. Arra azért megpróbáltak ügyelni a helyhatóságok, hogy a kisebb felületű reklámhordozókat valamennyire tehermentesítsék. Debrecen például azt a megoldást választotta, hogy az 5 négyzetmétert meg nem haladó felületek után 0 forint adót vetett ki, vagyis az adókötelezettség fennállt, de nem kellett ténylegesen adót fizetni.

Ez változik meg a jövő évtől. Egy idén nyári törvénymódosítás ugyanis új helyzetet teremtett azáltal, hogy a vállalkozók tulajdonában álló reklámhordozókat már nem engedik mentesíteni az adózás alól. Csakhogy a törvényhelyet, az abból fakadó teendőket eltérően értelmezik a települések: van, ahol azt olvassák ki abból, hogy muszáj adót beszedniük - így jár el Debrecen -, máshol viszont arra jutottak, hogy a törvény csak a mentességet nem teszi lehetővé, de a 0 forintos adóval még meg lehet felelni ennek a feltételnek. Erre a következtetésre jutott például Pétfürdő, mint megírtuk.

Mindkét önkormányzat az illetékes kormányhivatal állásfoglalása alapján hozta meg döntését, vagyis elmondhatjuk, hogy az államot képviselő hivatalok sem értelmezik egyformán a reklámhordozó adóról szóló idei törvénymódosítást.

Debrecen mindenesetre múlt héten úgy határozott, hogy a kisebb reklámhordozók után is adózniuk kell jövőre a vállalkozásoknak. Ez tíz adóalanyt érint, akiknek összesen 1 millió forinttal emelkedik az adófizetési kötelezettségük - derült ki a közgyűlési előterjesztésből.