Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Ugyanazt a jogszabály ellentétesen értelmezik a kormányhivatalok.

Mint múltkori cikkünkben megírtuk, a debreceni önkormányzat a csütörtöki közgyűlésén módosítani készül az építményadózásról szóló helyi rendeletét. Ennek folytán jövő januártól az 5 négyzetméteresnél nem nagyobb reklámhordozók után is adót kell fizetniük a reklámhordozók tulajdonosainak. Ezt egy törvényi változással magyarázza az önkormányzat.

Van, ahol fizetni kell, van, ahol nemVan, ahol fizetni kell, van, ahol nem

Azonban máshol másképpen értelmezik a vonatkozó jogszabályokat, azokból azt vezetik le, hogy nem kell adót kivetniük a településeknek. És hogy még cifrább legyen a kép, az sem mindegy, hogy ki számít adóalanynak.

0 forint helyett 1000 forint

A települések egyik helyben kivethető adója az építményadó. Az erről szóló törvényt úgy módosította 2017-ben a parlament - az ezen a piacon akkor még erős pozíciókkal rendelkező Simicska Lajos vállalkozó megleckéztetésére -, hogy a reklámhordozókat is beemelték az adóztatandó körbe. A törvény annyit írt elő, hogy évente négyzetméterenként maximum 12 ezer forint adót lehet kivetni, illetve megállapították, hogy az adó alanya a reklámhordozó Polgári Törvénykönyv szerinti tulajdonosa.

Ez lehet vállalkozó, lehet magánszemély is. A helyi gazdasági élet fellendítésében érdekelt önkormányzatok azonban többnyire arra törekedtek, hogy fenntartsanak egy mentességi határt a kisebb reklámhordozók számára: mivel a jogszabályból levezethetően akár 0 forintos adót is megállapíthattak, ezt az utat választották. Azért, hogy a kisebb felület fenntartására, vagy megvásárlására képes kkv-kat tehermentesítsék, csakúgy, mint az ilyen reklámhordozót tulajdonló magánszemélyeket.

Egy idén nyár eleji parlamenti adómódosítás azonban új helyzetet teremtett. A helyi adókról szóló törvényt ugyanis egy szó beillesztésével úgy módosították, hogy a vállalkozó az üzleti célt szolgáló épülete, épületrésze mellett a reklámhordozója után sem élvezhet mentességet az építményadó alól.

Amikor a debreceni önkormányzat ősszel azzal a kéréssel fordult az illetékes kormányhivatalhoz, hogy jogi útmutatással segítsék a helyi rendeletek megalkotását - ez egy megszokott eljárás, annak érdekében, hogy a város megfeleljen a magasabb szintű jogszabályoknak - a kormányhivataltól az a válasz érkezett, hogy az említett törvénymódosítás miatt az önkormányzat a jövő évtől nem adhat mentességet a reklámhordozók esetében. Mind a hivatal, mint a tesület úgy értelmezte az egyszavas betoldást, hogy a továbbiakban nem lehet 0 forint adót megállapítani, ezt a kedvezményes sávot meg kell szüntetni. Így az a javaslat megy be holnap a közgyűlés elé, hogy legyen 1000 forint az adó; azért ennyi, mert ez még nem jelent aránytalanul nagy terhet az adóalanyoknak.

Maradhat a 0 forint?

Igen ám, de nem minden kormányhivatal értelmezte ugyanígy a törvénymódosítást. A Veszprém megyei Pétfürdő esetében például arra jutottak - mint a település honlapján olvasható, a november 22-i ülésre készült előterjesztésből kiderül -, hogy a 0 forintos adómérték nem ellentétes a helyi adóról szóló törvénynek a vállalkozót érintő mentesség, kedvezmény tiltásáról szóló, nyáron kiegészített pontjával. Ezért jövőre is fenn kívánják tartani az erre vonatkozó rendelkezést.

Részlet a pétfürdői előterjesztésbőlRészlet a pétfürdői előterjesztésből

Akkor most mi legyen? - tehetik fel sok helyen a kérdést a képviselők. A debreceniek szerint a hivatkozott jogszabályváltozás nem csak Derbecen, hanem valamennyi település vonatkozásában irányadó - derül ki a megkeresésünkre küldött válaszukból. Más településeken, illetve kormányhivatalokban viszont úgy gondolják, hogy továbbra sem kell tényleges adófizetésre kötelezniük az érintetteket, fenn lehet tartani a 0 forintos adótételt. 

Ha a debreceniek jogértelmezése helytálló, akkor 2019-től a reklámhordozót tulajdonló vállalkozásoknak - mivel a törvénymódosítás rájuk vonatkozik - ezzel a költséggel is számolniuk kell majd. Ha viszont a pétfürdőiek álláspontja helytálló, akkor egyáltalán nem kell hozzányúlni a helyi rendeletekhez.

 

A debreceni döntés annyiban érdekes, hogy nem tesz különbséget a magánszemélyek és a vállalkozók között, egységesen emeli az adót. Ami abban az esetben fordulhat elő, ha ott csak vállalkozó adóalany van.

Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy a jelek szerint adott kormányhivataltól függ, melyik utat választja egy település, ám mindenkinek nem lehet igaza ebben a kérdésben. Sok segítségre mindenesetre nem számíthatnak a helyhatóságok a törvénymódosítást benyújtó központi kormányzattól: Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a cikkünk kapcsán azt mondta az ATV-nek, hogy a Pénzügyminisztériumnak nincs jogköre ebben a kérdésben, a helyi adókról az önkormányzati testületek döntenek. "Ha Debrecenben egy helyi adórendeletet módosítanak, az a helyi önkormányzat jogköre. Ez egy helyi döntés. Így aztán arra válaszolni, hogy ezt más önkormányzat be akarja-e vezetni, nyilván nem lehet" - közölte az ATV munkatársával tegnap az államtitkár.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.