<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az operatv törzs ugyan csak a hétfő reggel 6 órakor kezdődő ülésén dönt a december 10-én éjfélig tartó szigorítások utáni időszakról, így a karácsonykor és szilveszterkor érvényes szabályokról, a járványügyi szakemberek azonban mereven elleneznek mindenfajta könnyítést - közölte Orbán Viktor a ma reggeli rádióinterjújában.

Több fontos témáról is elmondta véleményét Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak ma reggel adott interjújában. Ezek lényegét foglaljuk össze.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Fotó: MTIOrbán Viktor a Kossuth Rádióban. Fotó: MTI

EU-vétó

Azzal kapcsolatban, hogy Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes Brüsszelben azt közölte, készek elállni az Európai Unió következő hétéves költségvetésével és koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó pénzügyi alappal kapcsolatban kilátásba helyezett vétójuktól, ha az unió vezetői jóváhagynak egy magyarázó nyilatkozatot az uniós pénzügyi támogatások és a jogállamiság közötti kapcsolatra vonatkozóan, a kormányfő elmondta: szerinte a lengyelek nem fogják elfogadni a nekik felajánlott megoldást és mi sem. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a két dolgot - a hétéves uniós költségvetést, a helyreállítási alapot, illetve a jogállamiságot - külön kell választani.

Orbán emlékeztetett arra, hogy a lengyelekkel abban állapodtak meg, hogy közösen lépnek fel. Egyértelművé tette, hogy "nekünk a tegnap említett megoldás nem fog menni". Magyarország azt követeli, hogy többségi döntéssel egyetlen tagállamot se lehessen rákényszeríteni arra, amit nem akar. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy az EU alapszerződésében ő nem talált olyan passzust, amivel megkerülhetnék Magyarországot és Lengyelországot és a maradék 25 tagállam nélkülük dönthetne.

A Szájer- és Deutsch-ügyekről

A kérdező azon sugallatára, miszerint a Szájer Józseffel és Deutsch Tamással (aki gestapózott a jogállamisági vitában, ezért aláírásgyűjtés indult azzal a céllal, hogy zárják ki a néppárti frakcióból) történtek nyomásgyakorlások lehetnek az EU-vétó ügyében Magyarországra, a kormányfő azt mondta: fantáziája ugyan neki is van, de a tények fontosak, s ezek alapján semmilyen bizonyítékot nem látott arra, hogy ezek az esetek összefüggésbe hozhatóak a mostani vitával.

A koronavírus-elleni vakcináról

Az EU kapott egy nagy pofont - mondta el Orbán. Annak kapcsán, hogy bár - ahogy fogalmazott -  Nagy-Britannia kilépett az unióból (valójában hivatalosan ez az év végével történik meg), tömegesen olthat ma reggeltől (valójában csak jövő héttől). Ez a kormányfőnek azt sugallja, hogy aki kilépett, saját úton jár, könyebben tudja megvédeni magát, az állampolgárait, mint mi, akik bent maradtunk.

Ez megint utalás lehet arra, hogy Orbántól esetleg nem áll távol Magyarország kivezetése az EU-ból - ezzel ebben a cikkünkben foglalkoztunk. "Lesz miről gondolkodunk és beszélnünk a jövő heti EU-csúcson, mivel nem tudom elfogadni, hogy az befolyásolja magyar emberek életét, hogy multinacionális cégek hogyan tárgyalnak Brüsszellel. Mi mindent megteszünk, hogy bárhonnan is, de legyen vakcina" - jelentette ki a miniszterelnök, ami jelzés lehet arra, hogy akár az oroszoktól, akár a kínaiaktól is vásárolnak, noha ez utóbbiak még nem végeztek oltóanyagaik tesztelésével.

Mi lesz december 11. után?

A november 11-én éjféltől elrendelt korlátozások - köztük az este 8-tól másnap reggel 5-ig tartó kijárási tilalom - december 10-én éjfélkor lejárnak. A hogyan továbbról az operatív törzs a hétfő reggel 6-kor keződő ülésén dönt - közölte Orbán. Mindenesetre jelzésértékű, hogy a kormányfő hangsúlyozta: az általa megkérdezett  járványügyi szakemberek mereven elleneznek mindenfajta könnyítést. Ma Orbán egyébként a Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere által elnökölt Egészségügyi Tudományos Tanáccsal találkozik, szombaton pedig gazdasági szakemberekkel konzultál.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.