<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Növelik és számos új termékcsoportra kiterjesztik a népegészségügyi termékadót. Így július 1-jétől például a müzli, a gabonapehely és a spenótos töltött tészta után is adózni kell.

Június 4-én jelent meg az extraprofitadókról szóló kormányrendelet, amely a korábban bejelentett különadók részletszabályait tartalmazza. Ebben szerepel az is, hogy a kormány július 1-jétől megemeli a népegészségügyitermékadó-köteles (neta) termékek adómértékét, és számos új termékcsoportra kiterjeszti a hatályát, írja a Szabad Európa.

Árak az egekben. (Illusztráció. Depositphotos)
Árak az egekben. (Illusztráció. Depositphotos)

Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere szerint új elem a szabályozásban, hogy míg eddig a cukortartalom miatt adóztatott termékkörök esetében az határozta meg, hogy a neta hatálya alá tartozik-e az adott áru, hogy a cukortartalma meghaladott-e egy meghatározott szintet, a módosítás alapján az előírt limitnél kevesebb cukrot tartalmazó termékek is adókötelessé válnak.

Az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni

– mondta Szük Balázs.

A jogalkotó a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedte, vagyis míg korábban azok a gyártók, amelyek édesítőszerrel pótolták a termékek receptúrájában a cukrot, mentesülhettek a neta megfizetése alól, most már viszont adókötelezetté váltak.

Szintén nagy horderejű változás, hogy két kategóriával bővül az adóköteles termékek köre. Új termékkörként ugyanis bekerül az adóköteles termékek közé a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör.

Szük Balázs szerint a csemege termékcsoportba olyan áruk tartoznak, mint például a müzlik és a gabonapelyhek, kandírozott gyümölcsök, gyümölcspépek; a tészták esetében pedig például a töltött tészták.

A népegészségügyi termékadót az első belföldi értékesítőnek kell megfizetnie az adóhatóság felé.

„Ezt elég keményen meg fogja mindenki érezni a pénztárcáján, nagymértékű áremelés lesz”

– mondta a Szabad Európának egy, a nagy élelmiszerláncoknak beszállító importőr vezetője.