<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
11p

Noha sokan várták azt, hogy a nulla körüli kamatok sokáig velünk maradnak, ám az utóbbi egy évben teljesen más irányt vettek a gazdasági folyamatok. Mindez pedig nem csak az átlagembereket, de úgy tűnik, a jegybankokat is felkészületlenül érte. Ráadásul Magyarországon a fejlett országok problémáin túl is vannak gondok, véli aktuális írásában Bod Péter Ákos.

Alig három évvel ezelőtt, 2019-ben még arról cikkeztek mértékadó elemzők és jegybankárok, hogy amint az addig tartó hosszú konjunktúraciklus kifut, a fejlett világra a szekuláris stagnálás és defláció vár. Más szavakkal: a gazdasági növekedés leáll, az árak pedig tendencia szerint csökkennek, márpedig a defláció tovább rontja a gazdasági kilátásokat. Az is elfogadott nézetnek számított, hogy a kamatok szintje is tartósan alacsony marad, valamint – ami kapcsolódó téma – az államadósság mértéke éppen ezért nem számít, hiszen úgymond szinte ingyen finanszírozható a tetszőleges mértékű deficit.

Ezeket a divatos nézeteket persze akkor sem osztotta minden gazdasági szakember, de valóban voltak olyan évek, amelyek során (a kevésbé fejlett, peremhelyzetű országokra viszont akkor sem volt igaz) mind az infláció, mind a kamatszint huzamos ideig változatlan maradt. A monetáris politika számára a helyzet roppant szokatlan volt, mert a legfontosabbnak tartott eszközük, a kamatpolitika vált lefelé korlátossá. A jegybankok hiába vitték le nulla szintre, sőt még a negatív tartományba az irányadó kamatokat, az sem volt elég a hitelezés újraindításához.

Az élet azonban kis idő múlva más irányt vett, 2019-re jött 2020. De nem a konjunktúraciklus várt lassú kifulladása következett be, hanem egy hirtelen visszaesés. A Covid-járvány nyomán hetek alatt befékeződött a gazdasági növekedés, és már tavasszal nagyot zuhant az output. A fejlett országokban a visszaeső kereslet nyomán nyomott maradt az árszint, látszólag hiába zúdítottak a családokra, vállalatokra óriási jövedelemtámogató transzfereket.

Nálunk nem egészen így alakultak a folyamatok 2020-ban, de abban van hasonlóság, hogy a nagy leállás idején a már egy ideje emelkedő inflációs hullám egy időre ellaposodott.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.