<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Átcsoportosítják az ágyakat, szigorítanak a csomagleadási renden.
 

Lapunk értesülése szerint van olyan fővárosi kórház, ahol már elkezdődött az ágyak felszabadításának előkészítése a koronavírus-járvány felfutása miatt.

A vírust nem lehet megállítani a kórház falain kívül
A vírust nem lehet megállítani a kórház falain kívül

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón lapunk kérdésére még azt közölte, hogy a kormány akkori döntései nem terjednek ki a kórházi ágyak felszabadítására, a műtétek elhalasztására (mint történt az a járvány korábbi hullámai során), csak a látogatási tilalom visszaállítására (illetve a katonákat is újra kirendelték a gyógyító helyekre).

Ennek ellenére az egyik budapesti kórházban már elkezdődött az ágyfelszabadítási intézkedési terv végrehajtása.

Erre már csak azért is szükség lehet, mert az intézmény falain belül, a betegek körében is megjelent a Covid.

Kollégánk tapasztalata szerint egyik napról a másikra a csomagleadási renden is szigorítottak ebben az intézményben. A látogatási tilalom miatt a hozzátartozók a portán adhatják le csomagjaikat, ahonnan a biztonsági szolgálat - láthatóan leterhelt - emberei viszik azokat fel az osztályokra, egyben kiállítják az átvételi elismervényt.

Ez a protokoll változott meg úgy, hogy csak meghatározott időszakban lehet leadni a csomagot, valamint azt is meghatározta a kórház, hogy a csomag mit tartalmazhat. Így például nem kerülhet bele élelmiszer, mint ahogy a nagyobb értékű tárgyakat sem engedik már elküldeni a betegeknek. Ezek az intézkedések arra utalnak, hogy a járvány miatt megváltozott látogatási rend kihívások elé állította az intézményeket.

A járvány negyedik hullámának még nem értünk a csúcsára, az a legoptimistább számítások szerint is november végén, december elején következhet be. Az elmúlt időszakban határozottan felgyorsult a vírus delta variánsának terjedése, ami mind a fertőzöttek, mind a kórházba kerültek, mint az elhunytak esetszámát megemelte. A kormány a múlt héten elrendelte a maszk viselését a tömegközlekedési eszközökön, a látogatási tilalom bevezetését a kórházakban, valamint a munkáltatók döntési jogkörébe utalta az oltás megkövetelését a dolgozóktól.