4p

Míg hosszú éveken át szinte megállíthatatlanul nőtt a forgalomban lévő készpénz, addig immár második hónapja csökkenést jeleznek a statisztikák, olyannyira, hogy a számok már a háború előtti szinten állnak.

Hosszú éveken át arról voltunk kénytelenek beszámolni, hogy a forgalomban lévő készpénz hónapról hónapra növekszik. Míg 1998-ban, vagyis amióta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezen adatai elérhetők, ez az állomány 727 milliárd forintot tett ki, addig tavaly júliusban már 8378 milliárdot. Ez a több mint tizenegyszeres (!) növekedés révén előállt mérték az eddigi rekord.

Ami első ránézésre még akkor is mellbevágóan magas szám, ha az MNB rendre felhívja a figyelmet arra, hogy a készpénzállománynak csak a kisebbik része jelenik meg az üzletekben, költik el azt az emberek, a nagyobb hányadát félreteszik. S valóban, a jegybank legfrissebb adatai szerint a magyar háztartások forintban tartott vagyona idén március végén a 6145 milliárd forintot közelítette. Ez tehát azt jelenti, hogy az akkori, 8096 milliárdos készpénzállományból 1951 milliárd volt „kint” a gazdaságban, amiből meg az következik, hogy ennek kevésbé volt szerepe abban, hogy a hazai éves infláció 25 százalék fölé, európai uniós rekordszintre ugrott – és tartózkodik most is ott, miután e pozícióját sajnos semmi nem veszélyezteti.

Ám így sincs ok az örömre, lévén, hogy közgazdasági szempontból a készpénzállománynak nem az abszolút mennyisége a döntő, hanem annak a hazai GDP-hez viszonyított aránya. Ez utóbbi tükrözi ugyanis egy ország fizetési infrastruktúrájának a fejlettségét (ráadásul kiszűri az árfolyamváltozások torzító hatásait, így az egyes országok ezen mutatói összehasonlíthatóvá válnak). Márpedig a hazai készpénzállomány GDP-aránya 2013 óta kétszámjegyű – amiatt, hogy akkor vezették be a pénzügyi tranzakciós illetéket és a havi kétszeri, legfeljebb 150 ezer forint értékű ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét –, 2021 végétől pedig már stabilan 15 százalék feletti e viszonyszám. Ennél a készpénzállomány GDP-aránya Európában csak féltucat országban volt magasabb – persze örüljünk, hogy az inflációval ellentétben legalább ebben az összevetésben nem mi vagyunk a tökutolsók.

Ráadásul most halvány remény van arra, hogy még javulhat a helyzetünk, lévén, hogy a forgalomban lévő készpénzállomány az utóbbi hónapokban csökkenő tendenciát mutat. Az MNB pénteken közzétett adatai szerint június végén kereken 8 ezer milliárd forintnyi cash volt a gazdaságban, 39 milliárddal kevesebb, mint május végén és 106 milliárddal kevesebb, mint április végén. A tavaly augusztus végi rekordszinttől pedig már 378 milliárdos az elmaradás.

Ürülnek a befőttesüvegek? Fotó: Depositphotos
Ürülnek a befőttesüvegek? Fotó: Depositphotos

A csökkenés több okra is visszavezethető. Mindenekelőtt a magas infláció miatt tényleg nem okos dolog párnacihában, befőttesüvegben tartani a megtakarításunkat, hiszen így éves átlagban 15-18 százalékot veszíthet az az értékéből. De nemcsak ez csalogathatta ki a pénzeket, hanem a forint 2022 végéig tartó trendszerű gyengülése, amely miatt sokan jobbnak látták devizába menekíteni a forintjaikat. Miközben az is hozzájárult a készpénzállomány csökkenéséhez, hogy egyre többen fizetnek bankkártyával, elsősorban amiatt, hogy az kényelmesebb, nem kell az aprókat keresgélni, illetve attól tartani, hogy a bankjegyek elvesznek, vagy azokat ellopják illetéktelenek.

S még nagyobb csökkenés is elképzelhető lenne, de az utóbbi két hónap trendjének folytatódása bizonyosan, ha a kormány végre a magáévá tenné a bankok javaslatait, s eltörölné a 2013-ban bevezetett pénzügyi tranzakciós illetéket, valamint az ingyenes készpénzfelvételt – vagyis azokat a tényezőket, amelyek miatt elkezdett emelkedni az állomány.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!