4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Türelmetlen, kezelésre vagy műtétre váró betegek, foglaltan pittyegő telefonok, túlhajszolt háziorvosok és asszisztensek, a nap nagy részében folyamatos fertőtlenítési procedúrák, a legújabb tesztelési protokollt böngésző egészségügyisek - így néz ki jelenleg a május 4-től próbálkozó járóbeteg- és szakellátás felélesztéséért küzdelmet folyató egészségügy Magyarországon.

Május 8-án délután új eljárásrend lépett életbe: az ország egész területéről két intézménybe, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetébe, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell szállítani az összes koronavírusos beteget, ha szállítható állapotban vannak. A levelet Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos küldte el Kásler Miklós miniszter jóváhagyásával az egészségügyi intézményekhez – írja Kunetz Zsombor egészségpolitikai szakember a 444.hu-n, aki februárban elsőként lapunkban kommentálta a kormány egészségügyi reformtervezetét.

Meddig ásítozik üresen 36 ezer kórházi ágy? Fotó: Pixabay
Meddig ásítozik üresen 36 ezer kórházi ágy? Fotó: Pixabay

A gyanús és igazolt, fenti rizikócsoportba tartozó új, illetve akár lélegeztetőgépen lévő, de szállítható állapotú betegeket – telefonon történt előzetes egyeztetést követően – a szabad kapacitások mértékéig ezekbe az intézményekbe kell vinni. Az új eljárásrend felkerült az NNK honlapjára, de ember legyen a talpán, aki kiigazodik a listán.

A laikusok sem értik, de a szakember sem, hogy miért kell még a kitűnően felszerelt egyetemi klinikákról is elmozgatni betegeket, akiket csak közúton lehet átszállítani, hiszen a mentőhelikopter a fertőzésveszély miatt szóba sem jöhet. Ahogy az sem érthető, hogy az operatív törzs napi tájékoztatóján ilyen fontos döntésről miért nem esik szó, miért nem tájékoztatják a közvéleményt.

Frissítés: cikkünk megjelenését követően a koronavirus.gov.hu oldalon közzétették az információt.

A másik rendelet a május 4-i újraindítás protokollját írja felül, lazítottak azokon a szigorításon például, amelyek a való életben kivitelezhetetlenek voltak, így például már nem teszik kötelezővé a beteg légútbiztosítása (intubálása) előtti PCR-tesztet.

Történtek ezek azok után, hogy éppen május 8-án Dr. László Imre újbudai polgármester, a Szent Imre kórház egykori kórházigazgatója azt hangsúlyozta, érthetetlen, hogy ha a járvány nyugvópontra ért, miért nem szabadítják fel a 36 ezer kórházi ágy legalább felét. 18 ezer kórházi ágyat azonnal át kéne adni a nem koronavírusos, „csak beteg” emberek számára. Mint online sajtótájékoztatóján elmondta, többek között ez is az oka annak, hogy az egészségügyi ellátás a kormányzati bejelentés ellenére még mindig nem indult újra, és a magyar egészségügy teszthalott állapotban van.

Valóban érthetetlen, hogy a berobbanást nélkülöző, a platóról már lefelé indult járványgörbe értelmében mi lehet az oka annak, hogy az ágyszámokról semmilyen információ nem lát napvilágot. A polgármester szerint ez már egy veszélyes, emberek életét veszélyeztető állapot, hiszen szinte teljesen biztos, hogy egyidőben 36 ezer ágyra nem lesz szükség a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Egyetlen daganatos betegségtől szenvedő, szívbeteg vagy más súlyos betegséggel élő ember kezelését sem lenne szabad arra való hivatkozással megtagadni, hogy kell a koronavírus-fertőzötteknek a kapacitás, mert nyilvánvalóan nem igaz. Véleménye szerint, ha a kormány továbbra sem indítja újra az egészségügyet, annak nem a járvány lesz az oka, hanem annál is súlyosabb ok: a kormányzati spórolás a magyarok egészségén és életén.

Hasonlóan érthetetlen az is, hogy a 150 ember befogadására alkalmas kiskunhalasi karanténkórház miért ásítozik üresen a felhúzása óta (sajnos nem találtunk adatot arra, mennyibe került az építkezés és a felszereltség biztosítása), mióta felállították a helyi Büntetésvégrehajtási Intézet területén. Állítólag börtönkórház lesz belőle, így legalább a kiskunhalasi rabok jól járnak.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!