2020. május 11. 18:45

Türelmetlen, kezelésre vagy műtétre váró betegek, foglaltan pittyegő telefonok, túlhajszolt háziorvosok és asszisztensek, a nap nagy részében folyamatos fertőtlenítési procedúrák, a legújabb tesztelési protokollt böngésző egészségügyisek - így néz ki jelenleg a május 4-től próbálkozó járóbeteg- és szakellátás felélesztéséért küzdelmet folyató egészségügy Magyarországon.

Május 8-án délután új eljárásrend lépett életbe: az ország egész területéről két intézménybe, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetébe, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell szállítani az összes koronavírusos beteget, ha szállítható állapotban vannak. A levelet Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos küldte el Kásler Miklós miniszter jóváhagyásával az egészségügyi intézményekhez – írja Kunetz Zsombor egészségpolitikai szakember a 444.hu-n, aki februárban elsőként lapunkban kommentálta a kormány egészségügyi reformtervezetét.

Meddig ásítozik üresen 36 ezer kórházi ágy? Fotó: Pixabay Meddig ásítozik üresen 36 ezer kórházi ágy? Fotó: Pixabay

A gyanús és igazolt, fenti rizikócsoportba tartozó új, illetve akár lélegeztetőgépen lévő, de szállítható állapotú betegeket – telefonon történt előzetes egyeztetést követően – a szabad kapacitások mértékéig ezekbe az intézményekbe kell vinni. Az új eljárásrend felkerült az NNK honlapjára, de ember legyen a talpán, aki kiigazodik a listán.

A laikusok sem értik, de a szakember sem, hogy miért kell még a kitűnően felszerelt egyetemi klinikákról is elmozgatni betegeket, akiket csak közúton lehet átszállítani, hiszen a mentőhelikopter a fertőzésveszély miatt szóba sem jöhet. Ahogy az sem érthető, hogy az operatív törzs napi tájékoztatóján ilyen fontos döntésről miért nem esik szó, miért nem tájékoztatják a közvéleményt.

Frissítés: cikkünk megjelenését követően a koronavirus.gov.hu oldalon közzétették az információt.

A másik rendelet a május 4-i újraindítás protokollját írja felül, lazítottak azokon a szigorításon például, amelyek a való életben kivitelezhetetlenek voltak, így például már nem teszik kötelezővé a beteg légútbiztosítása (intubálása) előtti PCR-tesztet.

Történtek ezek azok után, hogy éppen május 8-án Dr. László Imre újbudai polgármester, a Szent Imre kórház egykori kórházigazgatója azt hangsúlyozta, érthetetlen, hogy ha a járvány nyugvópontra ért, miért nem szabadítják fel a 36 ezer kórházi ágy legalább felét. 18 ezer kórházi ágyat azonnal át kéne adni a nem koronavírusos, „csak beteg” emberek számára. Mint online sajtótájékoztatóján elmondta, többek között ez is az oka annak, hogy az egészségügyi ellátás a kormányzati bejelentés ellenére még mindig nem indult újra, és a magyar egészségügy teszthalott állapotban van.

Valóban érthetetlen, hogy a berobbanást nélkülöző, a platóról már lefelé indult járványgörbe értelmében mi lehet az oka annak, hogy az ágyszámokról semmilyen információ nem lát napvilágot. A polgármester szerint ez már egy veszélyes, emberek életét veszélyeztető állapot, hiszen szinte teljesen biztos, hogy egyidőben 36 ezer ágyra nem lesz szükség a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Egyetlen daganatos betegségtől szenvedő, szívbeteg vagy más súlyos betegséggel élő ember kezelését sem lenne szabad arra való hivatkozással megtagadni, hogy kell a koronavírus-fertőzötteknek a kapacitás, mert nyilvánvalóan nem igaz. Véleménye szerint, ha a kormány továbbra sem indítja újra az egészségügyet, annak nem a járvány lesz az oka, hanem annál is súlyosabb ok: a kormányzati spórolás a magyarok egészségén és életén.

Hasonlóan érthetetlen az is, hogy a 150 ember befogadására alkalmas kiskunhalasi karanténkórház miért ásítozik üresen a felhúzása óta (sajnos nem találtunk adatot arra, mennyibe került az építkezés és a felszereltség biztosítása), mióta felállították a helyi Büntetésvégrehajtási Intézet területén. Állítólag börtönkórház lesz belőle, így legalább a kiskunhalasi rabok jól járnak.  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.