Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A kormány szerint a kórházak évről évre termelődő jelentős tartozásállománya nem az alulfinanszírozottságnak, hanem a rossz struktúrának köszönhető. Ezért hozták meg azt az új rendeletet, amely szerint május 1-jétől a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) lesz jogosult jó pár egészségügyi fogyóeszköz beszerzéséért.  

A 2019-ben kimondott egészségügyi átalakítások egyik célkitűzése, hogy csökkenjen a kórházak jelentős tartozásállománya, aminek a kormány az egyik megoldását a központosított fogyóeszköz beszerzésekben látja.

Még a koronavírus-járvány alatt volt arra idő, hogy megalkossák, s a járvány tetőzési pontja előtt ki is adták az erről szóló rendeletet, tehát a veszélyhelyzet alatt is folyik az egészségügyi reformfolyamat. Hogy mennyire váltja be a hozzá fűzött várakozásokat, az persze csak később derül ki.

Az egyszer használatos injekciós tűket sem lehet egyedi szerződéssel megrendelni. Fotó: Pixabay
Az egyszer használatos injekciós tűket sem lehet egyedi szerződéssel megrendelni. Fotó: Pixabay

Januárban foglalkoztunk azzal, hogy olyan fogyóeszközöket vonnának központosítás alá, mint a tisztító hatású eszközfertőtlenítő szereket, a röntgen-kontrasztanyagokat, a kötésrögzítő és műtéti kötszereket, a primer sebfedőket, az orvosi kesztyűket, az infúziós és transzfúziós szerelékeket, az intravénás kanülöket, az egyszerhasználatos fecskendőket, az egyszerhasználatos injekciós tűket, vagy a zárt vérvételi rendszereket, - s ezeket május 1-jétől már valóban csak a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság szerezheti be, de az ingatlanüzemeltetési és ellátási szolgáltatások beszerzések tekintetében is központi beszerző szervként kell a KEF-et kijelölnie a pénzügyminiszternek.

A központosított beszerzésekről szóló 2012-es kormányrendelet szerint az intézmények eddig saját hatáskörben is bonyolíthattak beszerzéseket, és 2019-ben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint 297 esetben ez meg is történt – derül ki a hvg.hu cikkéből. Most ezekből történnek központosítások a fent sorolt eszközökre vonatkozóan.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára úgy vélekedik, hogy a beszerzések nagy tömegű központosításának több akadálya van. Például az egyes kórházak nagyon különböző portfólióval működnek, nagyon különbözőek az eszközigényeik. Szerinte, ha meg is lehetne valósítani, akkor sem országos szinten, hanem regionális vagy szakmacsoportok szerinti szinten lenne értelme.

Az új kormányrendelet ugyanakkor felhívja az Emberi Erőforrások miniszterének, valamint a pénzügyminiszter és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ figyelmét, hogy adják át az ÁEEK által orvostechnikai fogyóeszközök, fertőtlenítőszerek vonatkozásában kötött keretmegállapodásokat vagy más keret jellegű szerződéseket a KEF részére.

De ezzel egyidejűleg azt is kimondja, hogy május 31-ig az EMMI-t vezető miniszter - a pénzügyminiszter, az ITM-miniszter, a honvédelmi miniszter és a kancelláriaminiszter bevonásával - tegyen javaslatot a kormánynak a kórházak, illetve az állami fekvőbeteg szakellátást nyújtó szolgáltatók központosított közbeszerzéseit kontrolláló központi megrendelő szerv kijelölésére, azaz a jövőben nem a KEF-re számítanak majd ezügyben.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.