<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Most is sokkal többen emlékeztek úgy, hogy voltak szavazni, mint ahányan ténylegesen voksoltak - ez derül ki a Medián legfrissebb közvéleménykutatásából. 

"A választás után egy hónappal 44 százalékos kisebbségből 54 százalékos többségbe kerültek azok, akik szerint az országban 'jó irányba mennek a dolgok” - írja Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató iazgatója a HVG-nek készített legfrissebb kutatásukról.

A friss kutatás adatai illeszkednek a választás hivatalos eredményéhez. A „győzteshez húzás” most nemcsak Fidesz–KDNP, hanem a Mi Hazánk esetében is érvényesült.

Hann Endre és csapata a jövőre is rákérdezett. Fotó: Bánkuti AndrásHann Endre és csapata a jövőre is rákérdezett. Fotó: Bánkuti András

54 százalék mondta magát Fidesz–KDNP-szavazónak, 34 százalék ellenzékinek, 8 százalék állította, hogy a Mi Hazánk híve. Egy „közeljövőben megtartandó”, elképzelt választáson a Fidesz–KDNP már 57, a Mi Hazánk 9 százalékot kapott.

Egy hónappal a választás után a Mi Hazánk – ha kis, hibahatáron belüli különbséggel is – a legerősebb ellenzéki pártnak tekinthető: 1 százalékponttal megelőzi a DK-t, 2 százalékponttal a Momentumot.

A párt megerősödését jelzi, hogy elnöke, Toroczkai László a teljes népességen belül a 3. legnépszerűbb ellenzéki politikus, (Ungár Péter és Donáth Anna után), 53 százalékos a támogatottsága a fideszeseknél és csak 14 százalékos az ellenzékiek körében. 

"Olyan esetre eddig még soha nem volt példa, hogy – mint most Toroczkai – egy magát ellenzékiként pozicionáló politikus számottevően kedveltebb legyen a kormánypárti, mint az ellenzéki oldalon" - írja Hann.

A felmérésben szereplő kilenc ellenzéki politikus közül messze Donáth Anna a legnépszerűbb. Őt Karácsony Gergely, illetve Dobrev Klára követi.

Az ellenzéki politikusok átlagos kormánypárti támogatottsága csak 16 százalékos. Elfogadottabb az LMP új frakcióvezetője, Ungár Péter (a fideszesek 23 százaléka szimpatizál vele), míg az átlagnál jóval kevesebb, 9 százaléknyi Fidesz-szavazó szimpatizál Donáth Annával, bár a felmérés kérdőíve még az előtt készült, hogy kiderült volna: gyermeket vár, ezért nem indul újra a Momentum elnökségéért.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.