<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A közvéleménykutató március 30-án biztos, 128-71 arányú győzelmet várt. Most vezetője, Hann Endre úgy véli, az ellenzékiek aktívabb szavazási részvétele miatt szoros lehet a végeredmény.

Hann Endre a 11 órai adatok elemzése alapján azt mondta a Telex élő választási műsorában, hogy bár a részvétel nagyon elmarad 2018-hoz képest, a sokat emlegetett, magas végső részvételt hozó 2002-eshez választáshoz képest nem. Ugyanakkor szerinte még nem lehet ebből messze menő következtetést levonni, mert „soktényezős egy ilyen részvételi mozgósítási képlet.”

Hann Endre ma már máshogy látja a várható arányokat. Fotó: Bánkuti András
Hann Endre ma már máshogy látja a várható arányokat. Fotó: Bánkuti András

A Medián igazgatója úgy véli, a mai hideg, szeles időjárás is közrejátszhatott a reggeli alacsony részvételben. Mint fogalmazott: "azt szokták mondani, hogy a vidékiek, a falusiak korán mennek el szavazni, mert utána még lehet dolgozni a földeken. A zord időjárás miatt most ez fel sem merült." Felidézte, hogy négy éve nagyon szép idő volt a szavazás napján, rengetegen mentek le a Balatonra, visszafele nagy volt a forgalom, dugók alakultak ki. El tudja képzelni, hogy akkor emiatt sok szavazó nem jutott el a szavazófülkéig, és ezért maradt el a részvétel az előzetesen várthoz képest. Azt azonban nem tartja valószínűnek, hogy valakit a rossz idő tántorít el a szavazástól. Mindkét oldalon erős volt a mozgósítás az utolsó napokban, nem lehet megmondani, ez hogyan hat a végső részvételi arányra.

Az adatokból Hann Endre arra következtet, hogy az ellenzéki szavazók részvételi hajlandósága némileg magasabb a Fidesz szimpatizánsaihoz képest, ami azért meglepő, mert általában nem így szokott lenni. Inkább a Fidesz szavazótábora elkötelezettebb, mozgósíthatóbb. Ugyanakkor az utolsó kutatások azt sugallják, hogy szoros lehet a végeredmény, és némileg a Fidesz van fölényben.

A Medián legutóbbi, március 30-án publikált közvélemény-kutatása 128-71 arányban a kormánypártok biztos győzelmét hozta ki, a Fidesz-KDNP 50 százalékon, az egyesült ellenzék 40 százalékon állt a a választani tudó szavazók körében.