2019. április 9. 09:33

Három hónap alatt 3,16 százalékkal nőtt az inflációjuk.

A legfrissebb inflációs adat szerint márciusban átlagosan 3,6 százalékkal drágultak a nyugdíjasok fogyasztása szerint számolt kosárba tartozó termékek és szolgáltatások. Ha az első negyedév egészét vizsgáljuk, akkor azt kapjuk, hogy a nyugdíjas inflációs 3,16 százaléknál jár.

Többet kell fizetni a kasszánál Többet kell fizetni a kasszánál

Közismert, hogy az idősek ellátását év elején 2,7 százalékkal emelte a kormány javaslatára a parlament. Vagyis az év eddig eltelt időszakában jobban drágult a nyugdíjasok élete, mint amennyivel a járandóságuk emelkedett.

Még szembetűnőbb a különbség, ha a nyugdíjasok fogyasztásában meghatározó élelmiszereket nézzük. Itt három hónap alatt 4,93, vagyis csaknem 5 százalékkal emelkedtek átlagosan az árak. Ami azt jelenti, hogy annak a nyugdíjasnak, aki a rendelkezésre álló jövedelméből nagyobb hányadot fordít élelmiszerre mint a sorstársa, még nagyobb inlációval kellett szembenéznie. Illetve - mint korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet - az ország különböző pontjain tapasztalt más-más árak miatt is lehet eltérés ugyanannak a kosárnak az értéke között.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi inflációs jelentésében a mostani évre 3,1 százalékos inlációt jelzett előre. Külön nem foglalkoztak a nyugdíjas inflációval, de logikusan annak is ezen érték körül kell a jegybank szerint alakulnia. Mint jeleztük, a kormány 2,7 százalékkal emelte a nyugdíjakat év elején, mivel ekkora inflációval kalkuláltak 2019-re. Kérdésünkre a múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter közölte, hogy egyelőre nincs napirenden az infláció felülvizsgálata, de jelezte, hogy amennyiben lesz elmozdulás, akkor az csakis fölfelé lehet. Vagyis annak van esélye, hogy a tervezettnél magasabb lesz az infláció.

Ebben az esetben az idősek nyugdíjkiegészítésre válnak jogosulttá. Attól függően, hogy az első nyolc hónap nyugdíjas inflációja kevesebb, vagy több mint 1 százalékponttal lesz magasabb, mint az idénre tervezett 2,7 százalék, visszamenőleg egyszeri kifizetésben részesülnek, utóbbi esetben pedig a különbözet be is épül a nyugdíjakba.

Számításaink szerint idén a nyugdíjasok 22 ezer forintot kaphatnak kiegészítés, prémium és egyszeri juttatás (amely korábban Erzsébet-utalvány formájában érkezett) címén.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!