<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Három hónap alatt 3,16 százalékkal nőtt az inflációjuk.

A legfrissebb inflációs adat szerint márciusban átlagosan 3,6 százalékkal drágultak a nyugdíjasok fogyasztása szerint számolt kosárba tartozó termékek és szolgáltatások. Ha az első negyedév egészét vizsgáljuk, akkor azt kapjuk, hogy a nyugdíjas inflációs 3,16 százaléknál jár.

Többet kell fizetni a kasszánál
Többet kell fizetni a kasszánál

Közismert, hogy az idősek ellátását év elején 2,7 százalékkal emelte a kormány javaslatára a parlament. Vagyis az év eddig eltelt időszakában jobban drágult a nyugdíjasok élete, mint amennyivel a járandóságuk emelkedett.

Még szembetűnőbb a különbség, ha a nyugdíjasok fogyasztásában meghatározó élelmiszereket nézzük. Itt három hónap alatt 4,93, vagyis csaknem 5 százalékkal emelkedtek átlagosan az árak. Ami azt jelenti, hogy annak a nyugdíjasnak, aki a rendelkezésre álló jövedelméből nagyobb hányadot fordít élelmiszerre mint a sorstársa, még nagyobb inlációval kellett szembenéznie. Illetve - mint korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet - az ország különböző pontjain tapasztalt más-más árak miatt is lehet eltérés ugyanannak a kosárnak az értéke között.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi inflációs jelentésében a mostani évre 3,1 százalékos inlációt jelzett előre. Külön nem foglalkoztak a nyugdíjas inflációval, de logikusan annak is ezen érték körül kell a jegybank szerint alakulnia. Mint jeleztük, a kormány 2,7 százalékkal emelte a nyugdíjakat év elején, mivel ekkora inflációval kalkuláltak 2019-re. Kérdésünkre a múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter közölte, hogy egyelőre nincs napirenden az infláció felülvizsgálata, de jelezte, hogy amennyiben lesz elmozdulás, akkor az csakis fölfelé lehet. Vagyis annak van esélye, hogy a tervezettnél magasabb lesz az infláció.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Ebben az esetben az idősek nyugdíjkiegészítésre válnak jogosulttá. Attól függően, hogy az első nyolc hónap nyugdíjas inflációja kevesebb, vagy több mint 1 százalékponttal lesz magasabb, mint az idénre tervezett 2,7 százalék, visszamenőleg egyszeri kifizetésben részesülnek, utóbbi esetben pedig a különbözet be is épül a nyugdíjakba.

Számításaink szerint idén a nyugdíjasok 22 ezer forintot kaphatnak kiegészítés, prémium és egyszeri juttatás (amely korábban Erzsébet-utalvány formájában érkezett) címén.