4p

Az orosz vakcina rendre jól teljesít a nemzetközi vizsgálatokon, év végéig megkaphatja az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyását is, Magyarországon mégsem lehet már oltakozni vele. A kormány nem rendelt többet belőle – a miértre egyelőre nincs válasz.

Felszívódott a magyarországi Covid elleni oltási programból a Szputnyik koronavírus elleni vakcina: a héten kezdődött oltási akcióban „csak” a Pfizer, a Moderna, az  AstraZeneca, a Janssen és Sinopharm közül lehet választani.

A Szputynik már elfogyott

-írja a koronavirus.gov.hu.

Nem rendeltek újra

Megkeresésünkre a Koronavírus Sajtóközpont ennyit közölt:

Magyarország 1 millió ember oltására elég orosz vakcinát vásárolt és az már mind elfogyott. Magyarország nem rendelt újabb kontingenst. Ahogy Szíjjártó Péter miniszter elmondta, mind a Szputnyik, mind a Sinopharm szállítói teljesítették azokat a szerződéseket, amelyeket korábban megkötöttünk.

Arra azonban válaszukban nem tértek ki, hogy miért nem rendeltek belőle újabb kontingenst. (Kérdésünket, hogy ha elégedett volt a kormány az orosz vakcinával, akkor miért nem vett ismét, a Külügyminisztériumnak is elküldtük, de választ egyelőre nem kaptunk.)  

A magyar kormány idén kora tavasszal kétmillió dózis Szputnyikot vásárolt dózisonként mintegy 10 dollárért, amellyel csaknem egymillió embert oltottak be. (Harmadik oltásként csak elenyészően kevesen választották az orosz oltóanyagot.)

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szintén azt mutatják, hogy a magyar egészségügyi hatóságok mind a kétmillió adag vakcinát felhasználták.

Magas hatékonyság 

Úgy tűnik tehát, hogy a kormány – bár idővel tervezi a Szputnyik hazai gyártását – ejtette az orosz vakcinát. Ez azért is meglepő, mert az általában jól teljesít a külföldi vizsgálatokon, és az idei év végéig legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyhatja a várakozások szerint.

A Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én. MTI/AP/Pavel Golovkin
A Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én. MTI/AP/Pavel Golovkin

Ami a hatékonyságát illeti, a The Lancet orvosi szaklapban idén februárban megjelent, a harmadik fázis eredményeit is tartalmazó kutatás szerint

a Szputnyik a Covid-betegséget összességében 91,6, a komoly megbetegedést pedig 100 százalékos hatékonysággal akadályozza meg.

Argentínában az orosz vakcina hatékonyabbnak bizonyult a kínai Sinopharmnál és az indiai Covishieldnél is, és már az első adag után ellenanyag-termelést váltott ki csaknem minden beoltottnál.

Tavasszal egy 10 ezer fő bevonásával készült szerb kutatás szintén azt állapította meg, hogy a Szputnyik megfelelő védettséget nyújt a Coviddal szemben.

És megfelelőnek bizonyult az orosz vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia orvosbiológiai központjának tesztjein is. (Igaz, Szlovákia 200 ezerből 160 ezer Szputnyik-vakcinát végül visszaadott Oroszországnak az érdeklődés hiánya miatt – a szerk.)

Egy áprilisi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyenesen azt mondta, hogy

a hazai adatok alapján az orosz vakcina a leghatékonyabb.

Az oltóanyag külföldi marketingjét végző Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) november közepén azt közölte, hogy a vakcina 96,3 százalékban bizonyult hatékonynak Fehéroroszországban, több mint 1,2 millió oltást figyelembe véve.

Az oltóanyagot kifejlesztő moszkvai Gamaleya Intézet pedig a napokban arról adott hírt, hogy egyetlen, Szputnyikhoz köthető halálesetet sem regisztráltak. A vakcinát eddig 71 országban hagyták jóvá.

Az EMA kivár, a WHO rábólinthat

Igaz, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) továbbra sem engedélyezte a Szputnyikot, pedig már idén március elején megkezdte annak vizsgálatát.

Nyári sajtóhírek szerint a késlekedés oka, hogy

hiányos klinikai adatokat kapott a Gamaleya Intézettől, a gyártással kapcsolatos adatok pedig alig jutottak el hozzá. Az oroszok szerint ugyanakkor „a nyugati gyógyszerlobbi” támadja a vakcinát.

Az EMA 2022 első negyedéve előtt valószínűleg már nem fog dönteni róla a hiányzó adatokra hivatkozva. Emiatt az uniós országok többsége továbbra sem fogadja el a Szputnyikot, és általában korlátozza az azzal oltottak beutazását.

Jó hír viszont, hogy

az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az idei év végéig jóváhagyhatja azt az orosz RFID várakozásai szerint.

Ha valóban így történik, akkor csaknem egymillió magyar szputnyikos utazása válik könnyebbé – még akkor is, ha a teljes szabadságot csak az EMA-jóváhagyás hozhatja majd meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!