<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mihamarabbi kormányzati intézkedéseket vár az egészségügyi intézmények lejárt adósságállományának rendezése érdekében az Orvostechnikai Szövetség.

Az OSZ csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelte, hogy Magyarország gazdasági teljesítménye lehetővé tenné, az egészségügyi intézmények finanszírozási hiányosságai, valamint várható költségnövekedései pedig szükségessé is teszik a mihamarabbi adósságrendezést.

Ahogy arról cikkünkben is írtunk, Magyar Államkincstár által közzétett adatok szerint a fekvőbeteg-ellátást végző magyarországi egészségügyi intézmények összes lejárt adóssága július végén meghaladta a 29 milliárd forintot. A négy orvosegyetem lejárt tartozásállományával együtt ez az összeg 35 milliárd forint.

A szövetség közleménye szerint az intézményrendszer ezt az adósságot úgy halmozta fel, hogy egyrészt az idei évi teljesítménye jelentősen elmarad a 2019. évitől, másrészt a koronavírus-járvány idén már lényegesen kisebb terhelést jelentett az ellátórendszernek, mint az előző két évben.

Nehéz helyzetben a kórházak. Fotó: Depositphotos
Nehéz helyzetben a kórházak. Fotó: Depositphotos

Eközben a Központi Statisztikai Hivatal 6,5 százalékos GDP-növekedést mutatott ki 2022 második negyedévére. A Pénzügyminisztérium adatai szerint ezzel a növekedéssel hazánk dobogós az Európai Unióban - emelte ki az OSZ.

Mindezek alapján az Orvostechnikai Szövetség azt kéri, hogy a kormány mihamarabb intézkedjen az egészségügyi intézmények lejárt adósságállománynak rendezéséről. Azért is, mert az év hátralévő részében a kórházakat extrém módon fogja terhelni az energiaárak emelkedése, amelynek finanszírozásához jelenleg nem rendelkeznek forrással - emelték ki, hangsúlyozva: továbbra is szükségesnek tartják, hogy a kormány részéről megszülessenek azok a finanszírozási döntések, amelyek révén meg lehet akadályozni a kórházi adósságok keletkezését.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.