<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A július 30-i adatok szerint jelenleg 29,2 milliárd forint a kórházak adóssága, tehát 4,3 milliárd forinttal nagyobb összeggel tartoznak az egészségügyi intézmények az előző hónaphoz képest. De akadtak nullszaldósok is, például a Mátrai Gyógyintézet.

Kijöttek a legfrissebb kórházi adósságok: az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2022. július 31-én 47,2 milliárd forint, amelyből 29,2 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket). Ebből az állammal szemben fennálló tartozás 0,3 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás pedig 28,9 milliárd, amelyből 0,6 milliárd forint államháztartáson belülre irányul.

A Mátrai Gyógyintézet nullszaldós lett júliusban. Fotó: matraigyogyintezet.huA Mátrai Gyógyintézet nullszaldós lett júliusban. Fotó: matraigyogyintezet.hu

Ebben az évben a következőképpen alakultak a kórházi adósságok:

 • Januárban 8,7 milliárd
 • Februárban 13 milliárd
 • Márciusban 16,1 milliárd
 • Áprilisban 20 milliárd
 • Májusban 22 milliárd
 • Júniusban 24,9 milliárd
 • Júliusban 29,2 milliárd forintra rúgtak a kórházak tartozásai.

Azaz most megint nagyobb összeggel lódultak meg az intézmények hátralékai.

Pont egy évvel ezelőtt, tavaly júliusban egyébként 46 milliárd forintra rúgtak az adósságok, de ennek azért nem lehet mégsem örülni, mert akkor még az egyetemi klinikák kifizetetlen számláit is tartalmazta. Az orvosképző egyetemek 2021 augusztusától alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyülemlő egészségügyi adósság akkor kikerült az állami kimutatásból.

A tavaly nyár végén beharangozott teljesítményalapú finanszírozást a koronavírus ötödik hulláma elmosta, folytatódik az eddigi, sikeresnek nem nevezhető átalány-finanszírozás, amelyet számos egészségpolitikus illetett kritikával.

Legnagyobb adósok júliusban:

 1. Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő: 2, 677 milliárd forint
 2. Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet: 1,668 milliárd forint
 3. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet: 1,673 milliárd forint
 4. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet: 1,554 milliárd forint
 5. Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet: 1,3 milliárd forint

Legjobb adósok júniusban:

 1. Mátrai Gyógyintézet, Békés Megyei Központi Kórház, Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő: 0 millió forint
 2. Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet: 3 millió forint
 3. Deák Jenő Kórház: 5 millió forint
 4. Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház: 11 millió forint
 5. Uzsoki Kórház: 13 millió forint

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.