<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kiélezett küzdelemre lehetett számítani Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje és Lázár János egykori kancelláriaminiszter között, hiszen mindkettőjük számára politikai karrierjük a tét. Orbán Viktor korábban egyenesen azt mondta: a választás Lázár János választókerületében fog eldőlni. A párharc 11 százalékos Lázár-fölényt és országos átlagot meghaladó részvételi eredményt hozott.

Lázár János és Márki-Zay Péter összecsapásának helyszínén, Csongrád-Csanád megye 4-es választókerületében 92,66 százalékos feldolgozottság alapján lényegében eldőlt Lázár János győzelme.

Az eredmények:

  • Lázár János 26 035 szavazatot szerzett, 51,78 százalék.
  • Márki-Zay Péter 20 220 szavazatot szerzett, 39,38 százalék.

A választásra jogosultak 72,59 százaléka, összesen 19 837 fő vett részt a választáson.

Újrázik

Négy évvel ezelőtt Lázár János fölényesen tudott győzni a kerületben: 51, 78 százalékot (29 534 szavazat) szerzett. Mögötte a jobbikos Kiss Csaba végzett 36,71 százalékkal (20 940 szavazat), országos átlag alatti, 69,76 százalékos részvételi arány mellett.

Maradhat a nagypolitikában. Fotó: Lázár János Facebook oldala Maradhat a nagypolitikában. Fotó: Lázár János Facebook oldala

Csongrád-Csanád megye 4-es választókerülete különösen fontossá vált az utóbbi időben, hiszen itt indult az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Mint ismert, Lázár János 20 éves politikai múltra tekinthet vissza a körzetben, és 1990 óta kizárólag jobboldali polgármestere volt Hódmezővásárhelynek. Ennek ellenére kihívójának - és most az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltjének - a 2018-as időközi és a 2019-es önkormányzati választáson is sikerült győznie, a Fidesz ezzel elvesztette a két évtizede tartó fellegvárát.

Emlékeztetőül:

  • Márki-Zay Péter a 2018. február 25-re kiírt időközi választáson függetlenként, de az ellenzéki pártok támogatásával indult. 57,49 százalékos eredménnyel (13 076 szavazat) győzött, magas, 62,45 százalékos részvétel mellett.
  • Szintén az ellenzék támogatásával a 2019-es önkormányzati választáson 57,3 százalékkal (13 478 szavazat) megvédte polgármesteri címét. A részvétel megint magas volt: 65,99 százalék.

Orbán Viktor: a választás itt fog eldőlni

A miniszterelnök szerint azért dől majd el itt mostani választás, mert aki a saját választókerületében nem tud nyerni, az nem tud nyerni országosan sem.

„Ha valaki egyszer azt mondta volna nekem, hogy a Gyurcsányék Hódmezővásárhelyről állítanak majd egy ilyen miniszterelnök-jelöltet, akkor én azt mondtam volna, hogy ennek az embernek elment az esze. És az a helyzet, hogy ez most megtörtént. Úgyhogy kedves Makóiak, az önök súlya meg szerepe most nagyon megnőtt, mert az a helyzet, hogy a választás itt fog eldőlni. Aki a saját választókerületében nem tud nyerni, az nem tud nyerni országosan sem” – mondta Orbán Viktor kedden Makón Lázár János társaságában.

Erre kvázi válaszul Mári-Zay Péter, miután vasárnap délelőtt családjával közösen leadta szavazatát, úgy nyilatkozott a sajtónak:

"Minden szavazat számít. Egy szavazat eldönthet egy körzetet, egy körzet egy kerületet, és egy kerület is eldöntheti a választást" - mondta.

Politikai hulla és példátlan legitimáció 

A választás tétje egyben Lázár János politikai karrierjének folytatása is. Lázár ugyanis egy interjúban a minap megerősítette: ha nem nyeri meg egyéni körzetét, visszavonul és egyáltalán nem fog politikával foglalkozni a következő ciklusban. Viszont ha nyer, azzal példátlan legitimációra, felhatalmazásra, súlyra és erőre tehet szert, amivel majd élni tud az országos politikában.

„Az én jutalmam az lesz, hogy dolgozhatok a hazámért. Márki-Zay vereségének pedig az lesz az ára, hogy 2022. április 3-án este tíz órára politikai hulla lesz” – nyilatkozta Lázár János a 24.hu-nak.

Folyamatosan frissülő hírfolyamunkért kattintson!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.