2p

Egyelőre nincs konfliktus a magyar és az ázsiai dolgozók között, de vannak arra utaló jelek, hogy később gondok lehetnek. Főként a külföldi középvezetők szívózhatnak magyar beosztottaikkal.

Az elmúlt években újabb vendégmunkás-hullám alakult ki Magyarországon. Először a szerb és az ukrán munkavállalók jöttek, de nekik nem vonzó a magyar munkaerőpiac. Így sokan továbbálltak. Az újabb hullám az Ázsiából érkezőké – idézte a Népszava László Zoltánt, a Vasas Szakszervezet elnökét.

Feszültség alakulhat ki a két oldal között. Fotó: Depositphotos
Feszültség alakulhat ki a két oldal között. Fotó: Depositphotos
Jelenleg Zalaegerszegen, Sárváron, Pápán, Jászberényben és Győrben vannak a legtöbben. Többnyire határozott időre – kettő, illetve kettő plusz egy évre – veszik fel őket. Ez rövid időnek tűnhet szakszervezeti szempontból, de a hazai foglalkoztatási viszonyok között tartósnak számít, miután a feldolgozóiparban nem ritka a 30-35 százalékos fluktuáció. A közös érdekek alapján több száz tagot sikerült verbuválni a harmadik országokból érkezett munkavállalók közül a szakszervezetbe. A Vasas Szakszervezet alelnöke szerint a magyar munkások többsége nem tart attól, hogy a vendégmunkások elveszik a munkájukat. Ehhez egyelőre kevesen vannak. Később konfliktust eredményezhet, hogy az ázsiaiak többségének egyetlen célja, hogy minél többet keressenek. Így extrém mennyiségű túlórát vállalnak, nem számít a hétvége és az ünnepnap sem.

A magyar munkavállaló azonban élni is szeretne a munka mellett. Ezért az ázsiai cégek középvezetői között erősödik az a nézet, hogy „a magyar munkavállaló lusta”. Már az is elhangzott, hogy a vendégmunkások jobb munkaerők „mert nincs bajuk a kölykeikkel”. Azt viszont teljesen természetesnek veszik, hogy a muszlim munkavállalók naponta kétszer imaszünetet tartanak. Egyelőre csak szórványos jelenség, de később mélyülő ellentéthez vezethet az is, hogy a határozatlan időre felvett magyar munkásoktól olcsóbb megszabadulni, mint a határozott időre idehozottaktól. Nekik ugyanis ki kell fizetni a szerződés teljes idejére szóló bért, míg a magyaroknak legfeljebb néhány hónapot. A szakszervezetek tagtoborzását nem akadályozzák látványosan a munkáltatók. Ugyanakkor egyre több helyen buborékban tartják a vendégmunkásokat. Külön munkásszállásokon helyezik el őket, külön buszokkal szállítják a telephelyre, esetenként külön csarnokban, másik műszakban, más gyártósoron kapnak munkát. Az étkezés is a magyarokétól eltérő időben történik.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!