<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Dániában csütörtökön jóváhagyták a Merck amerikai gyógyszeripari nagyvállalat molnupiravir nevű gyógyszertablettájának az alkalmazását a magas kockázatú koronavírusos betegek, többek között az idősek számára.

A gyógyszer hatékonyságát jelenleg is vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Az emelkedő számú koronavírusos esetek miatt az EMA még novemberben ajánlást adott ki, amelyben a felnőtteknél alkalmazhatónak javasolta a tablettát, anélkül, hogy szélesebb körű felhasználásáról nyilatkozott volna.

Kirstine Moll Harboe, a dán egészségügyi hatóság (SST) főorvosa csütörtöki nyilatkozatában a molnupiravir korlátozott dániai felhasználásának jóváhagyását jelentette be.

Meggyőződésünk, hogy a gyógyszeres kezelés előnyei meghaladják annak hátrányait mindazok esetén, akiknél a legnagyobb a kockázat, hogy súlyosan megbetegszenek a koronavírusos fertőzést követően - mutatott rá a dán főorvos asszony. Dánia az Európai Unió első tagországa, amelyben engedélyezik a koronavírus elleni tabletta használatát.

Képünk illusztráció. (Forrás: depositphotos.com)Képünk illusztráció. (Forrás: depositphotos.com)

Az országban jelenleg 508 koronavírusos beteg fekszik kórházban, ebből 66-an vannak lélegeztetőgépen. Nagy-Britannia novemberben elsőként hagyta jóvá a molnupiravir gyógyszeres kezelést, amelyet a Merck a Ridgeback Biotherapeutics céggel közösen fejlesztett ki. A Merck nyilatkozata szerint hétmillió tabletta megrendeléséről írt alá szerződést.

Az EMA ajánlása alapján az első tünetek észlelését követően öt napon belül kell megkezdeni a Merck pirulájának, az EU-ban Lagevrio néven forgalmazott tablettának a szedését azoknál a felnőtt betegeknél, akik nem szorulnak lélegeztetőgépre, de nagy a kockázata betegségük rosszabbodásának.

A legfrissebb tesztelések adatai azonban azt mutatják, hogy a gyógyszer csak mintegy 30 százalékkal csökkentette a kórházba szállítások és a halálozások arányát a nagy kockázatnak kitett betegek esetén. Franciaország december 9-én emiatt nem is engedélyezte a gyógyszeres kezelés jóváhagyását.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.