<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetősége szerint a kormány "durva támadást" indított a köztestület ellen a hétfőn beterjesztett törvényjavaslatával. Bejelentették, minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak.

Kincses Gyula kamarai elnök hétfő délután sajtótájékoztatón reagált a Belügyminisztérium (BM) által beterjesztett, az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosítását célzó javaslatra. A BM azt közölte, a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog. A Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor - hatalmával visszaélve - nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket.

Kincses Gyula, a MOK elnöke pert is kilátásba helyezett a kormány ellen. Fotó: MOK
Kincses Gyula, a MOK elnöke pert is kilátásba helyezett a kormány ellen. Fotó: MOK

"A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan" - írta a BM a közleményben, tudatva: a törvényjavaslat célja a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetése, valamint a folyamatban lévő etikai eljárásoknak az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezése.

A MOK elnöke, Kincses Gyula szerint "valótlan indokokkal, hazugságokkal, nem valós információk alapján indított a kormány nagyon durva támadást a kamara ellen". Hozzátette: a kormány "mondvacsinált" ürüggyel próbál egy önálló, az orvosokat képviselő kamarát csorbítani. Kkiemelte: az a "nyomásgyakorlás", amit meghirdettek, nem valami ellen szól. Egy működőképes alapellátás ellehetetlenítése miatt emeltek szót.

A MOK elnöke közölte azt is, minden szóba jöhető jogorvoslati lehetőséget ki fognak használni, hitelrontásért pert fognak kezdeményezni a Belügyminisztériummal szemben. Jogászokkal, nemzetközi jogban is jártas kollégákkal végigveszik, milyen jogi lehetőségük van - mondta.

Svéd Tamás kamarai titkár az ötvenes éveket időző koncepciós eljárásnak minősítette a BM eljárását. "Nincs tárgyalás, ítélet van" - összegezte Svéd Tamás a minisztérium törvénytervezetében foglaltakat. Úgy vélte: a kamara eddigi lépései eredményesek voltak, és nem sikerült a kormányzatnak az eredeti, erőltetett ütemben végigvinni az alapellátási rendszer megújítását, ez válthatta ki a mostani kormányzati lépést. Álmos Péter, a kamara alelnöke azt mondta, a kormány "támadása" nem a kamara, hanem az orvosok ellen irányul. "Meg akarnak törni minket, azt akarják, hogy fogjuk be a szánkat" - fogalmazott.

A Magyar Orvosi Kamara vezetősége azt kéri az orvosoktól: aki komolyan gondolja, adja be az önként vállalt túlmunkaszerződés felmondását, valamint azt, hogy erősítsék meg a kamarai tagságukat, ne írják alá az új ügyeleti szerződésüket, és küldjenek tiltakozó leveleket a Belügyminisztériumnak.

(MTI)