4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Még tavasszal el kell fogadni a 2019-es költségvetést.


Történelmi részvétel és a Nemzeti Választási Iroda botrányos működése mellett egyértelmű Fidesz-győzelem született a tegnapi parlamenti választáson. Az új parlament összeülését követően a köztársasági elnök kéri majd fel a legtöbb szavazatot kapott párt elnökét a kormányalakításra.

Negyedik ciklusát kezdheti Orbán Viktor
Negyedik ciklusát kezdheti Orbán Viktor

Vagyis valamikor május vége felé kezdheti meg működését a régi-új kormány, várhatóan kétharmados felhatalmazással. Első intézkedései közé tartozhat majd a 2019-es költségvetés, illetve az adótörvények benyújtása a parlamenthez.

Erre az előző években is ilyen ütemezésben került sor: minden tavasszal szavaztak a képviselők a rákövetkező évi büdzséről, és ha időközben az élet esetleg meghaladta a törvénybe foglaltakat, akkor finomhangolták a számokat. Mint tették azt két éve például az inflációs előrejelzéssel, amit az év végéhez közeledve megemeltek, így nagyobb nyugdíjemelésben részesültek tavaly januártól az idősek, mint amennyit eredetileg szánt nekik a kormány.

Arról, hogy a költségvetést idén is korán el kívánja fogadtatni a kormány, Lázár János miniszter beszélt portálunk kérdésére egy idén év eleji Kormányinfón. Lázár akkor elárulta, hogy még az első félévben megszületik a döntés az állami bevételekről és kiadásokról.

Ez tehát a frissen felálló kormány egyik első intézkedése lehet. Valószínűleg gyorsan végigviszik a Stop Soros csomag elfogadtatását is, a választás ugyanis megerősítés lehetett Orbánék számára, hogy a Soros György démonizált személyével átitatott migránspolitika rendjén való. A törvényjavaslat gyors elfogadását erősíti az is, hogy Kovács Zoltán, kormányszóvivő az Indexnek adott interjújában a témával kapcsolatban azt mondta: a magyar politikába beleszóló szervezeteket be kell záratni.

Amit tudni lehet még: a kormány kitart az egykulcsos adórendszer mellett, és folytatni kívánja a jelenleg 15 százalékos szja csökkentését. A cél, hogy levigyék 10 százalék alá a mértéket. A hatéves bérmegállapodásban foglaltaknak megfelelően újabb munkáltatói tehercsökkenés is várható.

A távlatosabb stratégia részeként érdemes kiemelni a demográfiai folyamatok megfordítását, amelynek összetett, adó-, szociális, oktatási politikai elemei vannak. Erre bizonyosan nagy hangsúlyt fektetnek a következő ciklusban.

Egy interjúban fontosnak nevezte a miniszterelnök a versenyképesség javítását is, tehát e téren is várhatók intézkedések. Erre szükség is lesz, mert a ranglistákon egyre rosszabb pozíciót foglal el Magyarország. Az új iparstratégia része – derült ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavaiból – két-három olyan magyar vállalati brand felépítése, amelyeken keresztül könnyű beazonosítani Magyarországot a világban.

A külpolitika továbbra is konfrontatív maradhat, kritikus éllel Brüsszel irányában, megértéssel a klasszikus demokráciák közé nehezen sorolható államok iránt. Ennek hasznát az elmúlt négy évben nem lehetett kimutatni, sem a távol-keleti, sem az orosz piacokkal bonyolított kereskedelem nem lett mérvadó, továbbra is az európai piacok számítanak elsőszámúnak.

Bizonyosan folytatódnak majd a presztízsberuházások, a sportcélú infrastruktúra fejlesztésével (az új ciklusban a jégkorong létesítmények kerülhetnek sorra), illetve a paksi atomerőmű is megépülhet (az ellenzéki pártok leállították volna a beruházást).

A demokratikus intézmények "felkészítése" az illiberális demokráciára már 2010 után megtörtént, e téren nagy átalakításra nem kell számítani, legfeljebb a most induló ciklusban kifutó elnöki mandátumokról szóló döntések kelthetnek izgalmakat. A kormányzaton belül viszont lehetnek változások, a választás előtt például olyan információ jutott el hozzánk, hogy a közlekedési terület önállóvá válhat a kormányzati struktúrán belül.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!