2020. január 21. 05:30

A jó hír: 100 százalékkal több magyar szolgál az új Európai Bizottság biztosi kabineteiben, mint eddig. A kevésbé jó: a Várhelyi-kabineten kívül még így is csak két magyarnak jutott hely a biztosok közvetlen környezetében. Majdnem két hónappal az új testület felállása után nyolc bizottsági tagnak, köztük a magyarnak még nem állt fel teljes létszámban a magánhivatala. Büsszeli tudósítónk cikke.
 

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság 27 tagjából 19-en már közzétették a testület honlapján az őket a politikai döntések meghozatalában közvetlenül segítő munkatársaik nevét tartalmazó listát. Cikkünk megírásának idején ugyanakkor nyolc biztos személyi kabinetjének a névsora még nem volt ismert, köztük Várhelyi Olivéré, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosé sem.

Orbán Viktor kormányfő és Várhelyi Olivér (Fotó: MTI) Orbán Viktor kormányfő és Várhelyi Olivér (Fotó: MTI)

Ennek oka, hogy közel két hónappal az új Európai Bizottság mandátumának megkezdése után sem állt fel még teljes létszámban a magyar (és hét másik) biztos csapata. Úgy tudjuk, hogy Várhelyi Olivér 17 fős csapatában még nagyjából öt poszt vár betöltésre, köztük a kabinetfőnök helyettesét és egy rangidős szakértőt is ki kell még választani. 

Ami a többieket illeti, a korábbi EU-nagykövet a brüsszeli magyar állandó képviseletről magával hozta legközelebbi munkatársát, Kristóffy Lászlót, aki ezentúl a kabinetet vezeti majd, és ebben a minőségében a Bizottság legfontosabb döntéselőkészítő grémiumának a teljes jogú tagja lesz. A Várhelyi-csapat hivatalosan még nem megerősített további magyar tagjai: Horváth Szabolcs (a Navracsics-kabinet egyetlen „túlélője), az állandó képviseletről érkező diplomata, Andrejkó László, Voller Szenci-Ildikó, az Antall József Tudásközpont brüsszeli irodájának korábbi igazgatója és az egyik titkárnő. 

A kabinetnek rajtuk kívül szlovén, olasz és észt tagja is van. A szlovén Maja Kocijancic, aki mostantól a magyar biztos kommunikációs guruja, előzőleg tíz éven át Catherine Ashton és Federica Mogherini, kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivőjeként szolgált. A maga szintjén ugyancsak nagyágyúnak számít a spanyol Miriam Cunill-Rafael, aki közvetlenül Donald Tusk, előző európai tanácsi elnök magánhivatalából érkezik, de előtte Ashton és Mogherini személyi titkára volt.

A Várhelyi-kabinet munkatársai:

Kristóffy László – kabinetfőnök

? - helyettes kabfőnök

Horváth Szabolcs -  cabinet expert - magyar

Maja Kocijancic – member of cabinet - szlovén

Alessio Nardi – member of cabinet - olasz

Katri Teedumae – member of cabinet - észt

? - member of cabinet

Andrejkó László – policy assistant – magyar

Miriam Cunill-Rafael – policy assistant – Tusk kabinet (külpolitikai tanácsadó személyi titkárnője + Mogherini és Ashton személyi titkár) – spanyol 

Voller-Szenci Ildikó – policy assistant Antall József Tudásközpont Bxl igazgató – magyar 

Denise Monas – titkárnő – former Vella kabinet - olasz

Fadgyas Éva – titkárnő 

Alenka Hrastar – titkárnő - szlovén

? - titkárnő/titkár

? - titkárnő/titkár

Hanna Maria Karska – document management officer (DMO) – lengyel 

? - még egy kolléga
 

Semmi rendkívüli nincs abban, hogy Várhelyi Olivér magyar kabinetfőnököt választott. A 27 biztos több mint fele saját honfitársát nevezte ki legfőbb bizalmasának, de aki nem, azok közül is többen legalább a kabinetfőnök-helyettest saját országukból választották. A Bizottság többnemzetiségű összetételét tükrözendő, egy bizonyos létszám fölött nem lehet több tagot a biztos származás szerinti országából a biztosi kabinetekben foglalkoztatni.

A biztosi kollégium tagjait mindennapi munkájukban a 15-20 fős magánhivatalok segítik, amelyek szoros kapcsolatot tartanak fenn a politikai ellenőrzésük alá tartozó és a szakmai javaslatokat előterjesztő főigazgatóságokkal. A biztosok heti rendszerességű üléseinek napirendjét a kabinetfőnökök állítják össze, ők döntenek arról, mi és milyen formában kerülhet jóváhagyásra a testület tagjai elé. 

A rendelkezésre álló adatokat átböngészve megállapítható, hogy a Juncker-bizottsághoz képest 100 százalékkal több magyar dolgozik majd a biztosi kabinetekben, egészen közel jutva a tűzhöz. A képet azonban árnyalja, hogy az utóbbi tíz évben politikai poszton egyedül Inotai G. András versenyjogásznak sikerült bekerülnie magyarként és nem magyar biztos munkatársaként az illusztris körbe. Ő már nem tagja ennek a klubnak, de két másik magyar igen.

Navracsics Tibor kabinetjének volt vezetője, Király Adrienn a kutatási-innovációs, oktatási, kulturális és ifjúságpolitikai biztos, a bolgár nemzetiségű Mariya Gabriel magánhivatalának az élén áll majd a következő öt évben. Ő az első magyar, aki egy nem magyar biztos kabinetjét vezeti. 

Rajta és egy-egy titkáron és titkárnőn kívül Nyitrai Kitti, energiaszakértő lesz még kabinettag, Kadri Simson, energiapolitikáért felelős észt biztos csapatában. Itt megjegyezzük, hogy valószínűleg nem véletlen, hogy a Várhelyi-kabinetbe egy észt tisztviselő is bekerült: a tagállamok gyakran boltolnak egymással cserebere alapon.

Az apró előrelépés dacára továbbra is érvényes, hogy a magyarok alulreprezentáltak az uniós intézmények felső- és középvezetői pozícióiban, ami közvetve a nemzeti érdekérvényesítési képességet is befolyásolja. Az Európai Bizottságban (és a másik két intézményben) még mindig nincs főigazgatónk, és a két korábbi főigazgató-helyettes nyugdíjba vonulása óta főigazgató-helyettesünk sem. Továbbá az igazgatói posztokon is minimális a magyarok száma. Az Európai Bizottság új vezetése azt ígéri, hogy különböző intézkedésekkel, például célzott pályázatokkal, javítani kíván az alulreprezentált országok helyzetén. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.