5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Március 31-ével felkerültek a kormány honlapjára a Belügyminisztérium felső vezetőinek tavalyi digitális vagyonnyilatkozatai. Pintér Sándorét és Rétvári Bencéét már ismerjük, most Takács Péterét, Maruzsa Zoltánét és még három államtitkárét böngészhetjük végig.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára négy ingatlant sorol fel a 2022-es évről készült vagyonnyilatkozatában. A 2011-ben vásárolt XI. kerületi, 81 négyzetméteres társasházi lakását (15 négyzetméteres garázzsal), a 2005-ben vásárolt XII. kerületi 53 négyzetméteres társasházi lakását, a 2020-ban vásárolt, Budakeszin található 200 négyzetméteres családi házát, de van egy ingatlanja Balatonon is.

Minden bizonnyal Csopakon pihenheti ki a fáradalmait, az 1991-ben vásárolt, 160 négyzetméteres családi házban, ahová talán a 2018-tól lízingelt VW Caddy-jével jár le.

A Takács-féle egészségügyi reformról elhíresült vezető XII. kerületi lakását kivéve, az összes ingatlannak felerészben a tulajdonosa.

Az államtitkár bankszámláján 10,5 millió forintot tart, ugyanakkor 71,8 millió forint hitelt kell visszafizetnie, magánszemélyeknek pedig 10 millió forinttal tartozik. Emellett azt is beleírta a vagyonnyilatkozatába, hogy az állami tisztségekből befolyó fizetése mellett a Tak-Med Kft. 80 százalékos tulajdonosa, bár innen nem érkezik pénz a házhoz, az Opten szerint ugyanis kényszertörlés alatt áll a cég.

Maruzsa Zoltán még építkezik

A közoktatási államtitkár 2002-ben vásárolt egy XIV. kerületi, 50 négyzetméteres társasházi lakást, amelynek az egyedüli tulajdonosa, 2019-ben pedig  Dunaharasztiban vett egy 1239 négyzetméteres telket, amelyen jelenleg is folyik az építkezés. Itt negyedmagával tulajdonos.

Még az is elképzelhető, hogy a 2022-ben vásárolt új autójával, egy Peugeot 5008-as személygépkocsijával utazik be a fővárosba akkor is, amikor a pedagógusokkal folytat sztrájktárgyalásokat.

Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár Dunaharasztin éptkezik. Fotó: MTI
Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár Dunaharasztin éptkezik. Fotó: MTI

Bankszámláján 6,5 millió forintos megtakarítása van, ugyanakkor 13,3 millió forintos hiteltartozást kell még kifizetnie. 

A kevésbé ismertek

Mivel felkerültek a kevésbé ismert államtitkárok vagyonnyilatkozatai is, érdemes szót ejteni róluk is. Fülöp Attila, a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár igen szűkszavú vagyonnyilatkozatában az szerepel, hogy 2014-ben vásárolt egy II. kerületi, 120 négyzetméteres társasházi lakást. Megtakarításait értékpapírokban helyezte el, egy részét állampapírokba - MÁP-ban 4,8 millió, MÁP Pluszban 5,1 millió forintja -, míg részvényben 7 millió forintja pihen. Saját gépjárműről nem tesz említést.

Dukai Miklósnak, az önkormányzatokért felelős államtitkárnak 2022 szeptembere az ingatlanok hónapja volt.

Ekkor vásárolta meg a Kapuváron álló családi házát, amelyről csak annyit ír: 788 négyzetméteres telken áll. Nem egyedüli tulajdonos, közös tulajdon esetén a tulajdoni hányad mértéke: 60/120. De szintén ekkor vásárolt Szentendrén egy 73,31 négyzetméteres társasházi lakást, hozzá 3,48 négyzetméteres tárolót. Megtakarítása az UNIQA Jövő számlán 3,2 millió, hitelintézeti számlakövetelése az MKB Banknál 25,3 millió forint.

Vagyonnyilatkozata végén bejelölte, hogy ingatlanbérbeadásból is származik jövedelme, s hogy nemcsak az államtitkári fizetéséből él, hanem az NHKV Zrt. igazgatósági tagságáért és állami projektértékelésért is kap díjazást.

Bolcsik Zoltán, a rendészeti államtitkár olyan szerencsés, hogy négy ingatlanából háromhoz is ajándékozással jutott hozzá.

A XIV. kerületi 74 négyzetméteres lakást 2017-ben ajándékozták neki, amihez 19 négyzetméteres garázs vásárolt. A XVI. kerületben álló 80 négyzetméteres családi házhoz 2021-ben szintén ajándékozással jutott hozzá. A XIV. kerületben található 103 négyzetméteres társasházi lakást ő vásárolta 2018-ban, de a 6700 négyzetméteres balatonfüredi telken álló 260 négyzetméteres családi házat 2022-ben szintén ajándékba kapta.

MÁP Pluszban 30,4 millió forintja van, a takarékbetétben elhelyezett megtakarítása 8,9 millió forintra rúg. Ő is beikszelte, hogy ingatlanbérbeadásból is származik jövedelme.

Rétvári Bence hisz az államkötvényekben

Rétvári Bence vagyonnyilatkozatát már január utolsó napján megismerhettük, de hogy teljes legyen az államtitkárokról összeállított kép, őt sem hagyhatjuk ki. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy XI. kerületi, 138 négyzetméteres ingatlan tulajdonosa és felerészben rendelkezik egy 2021-ben vásárolt 100 négyzetméteres balatonkenesei lakóház felett is. Idén nem vett új ingatlant, viszont a tavalyi 9 milliós állampapír-állományát megduplázta. Az idei vagyonnyilatkozatában már 18 millió forintnyi államkötvény van a nevén, tehát hűen követi a költségvetés hazai finanszírozására buzdító állami direktívát. A bankszámláján változatlanul 8 millió forint hever.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!