11p

Noha némiképp átalakult a kitölteni hivatott vagyonnyilatkozati dokumentum az idei évtől kezdve, a parlamenti patkóban ülő honatyák és -anyák nettó pénzügyi vagyonát még így is sikerül felmérni. A 2010 óta hivatalban lévő képviselők összesen 3,1 milliárd forintnyi vagyonnal rendelkeznek, hiába ötödüknek nagyobb a tartozása, mint a pénzügyi eszköze. No, de kik a legvagyonosabbak, és ki tartozik a legtöbbel?

Immár negyedik éve annak, hogy az év elején leadott vagyonnyilatkozatok alapján felmérjük - helyesebben megbecsüljük -, hogyan alakul a 2010 óta a parlamentben folyamatosan helyet foglaló képviselők nettó pénzügyi vagyona. A becslés kifejezés használata nem véletlen: a képviselők ugyanis nem egyformán töltik ki a dokumentumokat, főleg, az a részt, ami az értékpapírokra vonatkozik. Az erre szolgáló fejezetben a részvények, állampapírok mellett például az életbiztosításokat is fel kell sorolni, a kitöltés módja pedig rendkívül változatos. Van, aki a negyedévente fizetett biztosítási díjat írja be, míg mások egyes részvények darabszámát, s olyan is akad, aki a portfoliója értékét; felmérésünk szempontjából szerencsére utóbbiak vannak döntő többségben.

Módszertan
Az összeállításunkban csak azok a képviselők szerepelnek, akik 2010 óta folyamatosan helyet foglalnak az Országgyűlésben. A felmérés során számba vettük az értékpapírokat, a befektetéseket, a készpénzt, valamint a feltüntetett követelés-állományt, amivel szembeállítottuk a képviselők tartozásait. Utóbbi tétel nélkül beszélhetünk pénzügyieszköz-állományról, ha pedig ebből levonjuk a kötelezettségeket, akkor megkapjuk a nettó pénzügyi vagyont. A nettó pénzügyi vagyon tehát megmutatja, mekkora összeggel rendelkeznének a képviselők, ha minden tartozásukat kiegyenlítenék.

Szép vagyonok halmozódtak fel. Fotó: Pixabay
Szép vagyonok halmozódtak fel. Fotó: Pixabay

A tavaly áprilisi választás eredményeként némiképp szűkült a vizsgálódásba bevontak köre: egy évvel ezelőtt még 128 képviselő adataival dolgoztunk, idén viszont már "csak" 103-an vannak, akiknek immár több mint 12 éve helyük van a parlamenti patkóban.

Összesítésünk szerint az érintett honatyák és -anyák nettó pénzügyi vagyona 2010-hez képest egészen elképesztő mértékben, 930 (!) százalékkal emelkedett 2022 novemberére (erről az állapotról kellett ugyanis idén év elején számot adniuk a képviselőknek). Az érintettek friss nyilatkozatuk szerint 3,1 milliárd forintos vagyonnal rendelkeztek, míg 2011-ben még "csak" 302 millió forint felett diszponáltak.

Bár a 103 képviselő mintegy ötöde negatív "vagyonnal" rendelkezik, vagyis több a tartozása, mint amekkora értékű a pénzügyi eszköze, az átlagos képviselői vagyon tavaly 30,5 millió forintra rúgott.

Ezek a számok pedig még sokkolóbbak, ha mindehhez hozzátesszük a háztartások nettó pénzügyi vagyonának alakulását. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az egy háztartásra jutó vagyon 14,6 millió forintra jött ki, ez 107 százalékos növekedés 2011-hez képest szemben a képviselői vagyon 930 százalékos emelkedésével. Említésre méltó, hogy 2011-ben még teljesen más volt a helyzet, hiszen akkor az egy háztartásra jutó vagyon még meghaladta a képviselőit, előbbi 4,7 millió volt, utóbbi 3,1 millió forint.

Összesítésünk eredményeként a 103 képviselő

 • 2,7 milliárd forint értékű értékpapírral rendelkezik,
 • 466 millió forintot tartanak takarékbetétben,
 • készpénz formájában párnacihában 245 milliót,
 • követelésként 1,7 milliárdot tüntettek fel,
 • míg a tartozásaik értéke majdnem 2,1 milliárd forintra rúg.

A tőzsdeguruk

A legnépszerűbb megtakarítási formát nem meglepő módon az értékpapírok jelentik, a 2010 óta mandátummal rendelkezők 60 százaléka feltüntetett ezen a címen valamilyen összeget - összesen több mint 2,7 milliárd forintnyit. Érdekesség, hogy míg egy éve az élen álló három képviselő az akkori állomány több mint felét birtokolta, ma ez már csak 42 százalékot jelent. A dobogón azonban trónfosztás történt:

 • a legtöbb értékpapírral a KDNP-s Seszták Miklós rendelkezik, aki 566 millió forintot tüntett fel. Esetében a növekedés mértéke gond nélkül jellemezhető a brutális jelzővel, hiszen egy évvel ezelőtt még csak 3,1 milliót szerepeltetett. Hogy mi magyarázza ezt a növekedést, az nem derül ki pontosan a nyilatkozatból. Ezzel pedig megfosztotta a tróntól az eddigi elsőt,
 • aki Gyurcsány Ferenc, 461,1 millió forintnyi értékpapírral. Igaz, a trónfosztásban az is szerepet játszott, hogy a DK-s képviselő értékpapírállománya jócskán megcsappant, egy éve még 928 millió forintnyit tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.
 • A dobogó harmadik fokán nem történt változás, annak ellenére sem, hogy hasonló mértékben apadt az állomány, mint Gyurcsány Ferenc esetében. A fideszes Bánki Erik 127,2 millió forintnyi értékpapírról adott számot.

Seszták Miklós, a trónfosztó. Fotó: MTI
Seszták Miklós, a trónfosztó. Fotó: MTI

Érdemes megjegyezni azonban, hogy az elmúlt egy évben többen is átlépték a 100 millió forintos értékhatárt és nagy lendülettel célba vették a dobogót:

 • a fideszes Ágh Péter 121,3 millióról (egy éve 53 millióról),
 • párttársa, Font Sándor 112,6 millióról (egy éve 82,4 millióról),
 • a KDNP-s Hargitai János pedig 108 millióról (egy éve 93,7 millióról) számolt be.

Ha azonban nem csak a 2010 óta mandátummal rendelkezők értékpapírjait vizsgáljuk, akkor új szereplőt köszönthetünk a dobogón.

Bánki Eriket ugyanis letaszította a frissen mandátumot szerzett mi hazánkos képviselő, Szabadi István, aki 214 millió forintnyi értékpapír felett diszponál.

A képviselők értékpapír-állományáról részletesen laptársunk, a Privátbankár oldalán olvashat.

Rogán Antal kitart a takarékbetét mellett

Az, hogy a képviselőknél lévő takarékbetét-állomány több mint 466 millió forintra rúg, nagyban köszönhető Rogán Antalnak, akinek önmagában 245 milliója van ilyen megtakarítási formában. Igaz, ez a töredéke az egy évvel korábbi 616 milliónak. Utána a második legnagyobb összegű takarékbetéttel Balla Mihály rendelkezik 31 milliónyival, akit Szűcs Lajos - szintén fideszes képviselő - követ 20 millió forinttal.

Rogán Antal, aki ragaszkodik a takarékbetéthez. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Rogán Antal, aki ragaszkodik a takarékbetéthez. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Még mindig nem hallgatnak Varga Mihályra

A pénzügyminiszter a Bankszövetséggel egyetemben évek óta küzd a készpénzhasználat visszaszorításáért, amiben a jelek szerint nem maradéktalanul partnerek a régi motorosnak számító parlamenti harcostársak.

Összesen 245,5 millió forintot tartanak a párnacihában a képviselők, közül az öt legtöbbel rendelkező adja ki a teljes állomány több mint felét.

 • Az élen - tavalyhoz hasonlóan - a fideszes Font Sándor áll, igaz, 50 millió után most már "csak" 40 milliót parkoltat otthon.
 • Őt követi az MSZP-s Hiller István 31,3 millióval, akinek egy évvel ezelőtt még egy forintja sem hevert így parlagon - legalábbis a vagyonnyilatkozatban foglaltak szerint.
 • A dobogó harmadik fokára pedig Nyitrai Zsolt került 25 millió forinttal, akit látszólag nem zavar pénzének az értékromlása, hiszen egy évvel ezelőtt is fillérre pontosan ugyanennyit tüntetett fel ezen a soron.

Sokat követelnek

Tavaly több mint 1,7 milliárd forintnyi kintlévősége, követelése volt valamilyen jogcímen a képviselőknek. Ebben a kategóriában szerepeltetik hagyományosan a hitelintézeti követeléseket (például folyószámla) és az egyéb szerződéseken alapuló kintlévőségeket, például magánszemélyeknek, családtagoknak adott kölcsönöket. Nos, a dobogó tavaly drasztikusan átalakult, ám, hogy ez szemléletes legyen, mutatjuk, hogyan nézett ki egy évvel ezelőtt:

Seszták Miklós - 587 millió forint
Gyurcsány Ferenc - 390,2 millió forint
Oláh Lajos - 63,5 millió forint

Nos, a friss vagyonnyilatkozat alapján

 • Gyurcsány Ferenc magához ragadta az elsőséget, mivel kintlévősége 644,7 millió forintra ugrott, melyből 631,75 millió forint szerepel már lakásvásárlási foglaló és előleg címen, 13 milliót pedig adott kölcsönként nevesített. Egy évvel ezelőtt a foglaló és az előleg még "csak" 348,25 milliót tett ki, a kölcsön pedig még 42 millióra rúgott.
 • A dobogó második fokára Tasó László került 70,4 millióval az előző évi 31 millió után. Esetében csak annyit tudni, hogy a jelenlegi összegből 55,5 millió "más szerződés alapján fennálló" követelés.
 • A harmadik pedig Kocsis Máté, aki 28 millióról 68,8 millióra tornászta fel a kintlévőségeinek összegét.

Hatalmas összegű tartozása van. Fotó: MTI
Hatalmas összegű tartozása van. Fotó: MTI

Százmilliókkal adósak

Legutóbbi nyilatkozatuk alapján a 2010 óta parlamenti patkóban helyet foglaló képviselők már több mint 2 milliárd forintnyi tartozást halmoztak fel. A legtöbbel rendelkezőket láthatóan nem zavarja az adósság nagysága - legalábbis ez szűrhető le abból, hogy érdemi változás nem történt az esetükben.

A kicsit több mint 2 milliárdos teljes adósság fele három képviselőhöz köthető:

 • A legnagyobb tartozással változatlanul a fideszes Bánki Erik rendelkezik, 574 millióval, ami mindössze 10 millióval kevesebb az egy évvel korábbi állapotnál, akit
 • Gyurcsány Ferenc követ, 352,5 millió forinttal - a DK elnöke egy évvel ezelőtt 348,8 millióról adott számot,
 • A dobogó legalsó fokára pedig a fideszes Farkas Sándor került, aki egy nagyobb hitelfelvétel révén 128,6 milliós tartozást görget maga előtt.

Érdekesség, hogy Kósa Lajos beelőzte az eddigi harmadik Lázár Jánost. Előbbi a tartozásait 58,5 milliósról 126 milliósra növelte, ezzel szemben Lázár 114,6 milliósról 112,7 milliósra mérsékelte azokat.

És akkor jöjjenek a toplisták!

Az egyes kategóriák részletezése után ideje bemutatni a vagyonrangsort, pontosabban annak az élén és a legvégén szereplőket.

A legnagyobb vagyonok

Az élen állók rangsora nem változott tavalyhoz képest, az összegek viszont annál inkább:

 • Meg tudta őrizni vezető helyét a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc, aki 753,3 millió forintos nettó pénzügyi vagyonnal rendelkezik a legutóbbi nyilatkozata alapján. Ezt annak ellenére sikerült abszolválnia, hogy vagyona jelentősebb mértékben, 22 százalékkal csökkent egy év alatt. 2021-ben ugyanis még 970 millió felett rendelkezett.
 • A KDNP-s Seszták Miklósnak, noha csak 3 százalékkal, de sikerült növelnie a vagyonát, 611,9 millióról 627,9 millióra.
 • A dobogó harmadik fokát jelentős vagyoncsökkenéssel, de szintén megtartotta magának Rogán Antal: a 229,1 milliós nettó pénzügyi vagyona 62 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, amikor még majdnem 600 millióról árulkodott a vagyonnyilatkozata.

Itt érdemes megemlékezni a korábban már említett Szabadi Istvánról, akinek a kiemelkedő értékpapír-állományának köszönhetően a nettó pénzügyi vagyona is jól látható összeget tesz ki: 208 millió forintot. Vagyis 11 millió forint hiányzik ahhoz, hogy Rogán Antalt letaszítsa a dobogóról.

Az, hogy Gyurcsány Ferenc és Rogán Antal esetében is jelentősebb vagyonvesztésről árulkodik a vagyonnyilatkozat, azt jelenti, hogy

a dobogón állók vagyona több mint félmilliárd forinttal, 570 millióval apadt egyetlen év leforgása alatt.

Optimális esetben a pénzügyi eszközök értéke meghaladja a tartozásokét, ám ez nem minden esetben van így. Sőt, a 2010 óta mandátummal rendelkezők ötödére ennek az ellenkezője igaz.

Többel tartoznak annál, amijük van:

 • Az élen Bánki Erik áll, aki egy nagyobb összegű hitelfelvétel révén birtokolja második éve ezt a helyet. A leadott nyilatkozatában szereplő adatok alapján már 416,8 millióval nagyobb a tartozása, mint amekkora értékű pénzügyi eszközzel rendelkezik. Pénzügyi szempontból egyébként a nagy vesztesek közé tartozik, hiszen 2011-ben még 30,5 milliós vagyonnal rendelkezett.
 • Előtte áll Kósa Lajos 121,9 milliós mínusszal, ami jelentős növekedés az előző évi 55 milliós mínuszhoz képest. Ez az egy év alatti bővülés a tartozásai jelentősen emelkedésének a számlájára írható. Kósa egyébként 2011-ben is 46,9 milliós mínuszban volt és amióta készítjük a felmérésünket, egyszer sem volt pozitív tartományban az egyenlege.
 • A dobogó harmadik fokára pedig Farkas Sándor került, 96,8 milliós mínusszal, ami több mint a hétszerese az előző évi egyenlegének, a -13,3 millió forintnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!