3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kína feltételes engedélyt adott a Pfizer Covid-19 kezelésére fejlesztett, Paxlovid nevű tablettájának, amely ezzel az elsőként engedélyezett, szájon át alkalmazható gyógyszer lenne a távol-keleti országban a koronavírus okozta betegség ellen.

A China Daily című kínai lap internetes kiadásában hétfőn számolt be a kínai gyógyszerészeti hatóság által szombaton bejelentett döntésről. A hatóság szerint a gyógyszer a Covid-19 enyhe vagy közepes erősségű tüneteit mutató felnőttek körében alkalmazható, amennyiben jelentős kockázata áll fenn a betegség súlyosbodásának. A kockázati tényezők között sorolták fel egyebek mellett az időskort, a krónikus vese- és tüdőproblémákat, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a cukorbetegséget.

(fotó: pfizer)
(fotó: pfizer)

A Pfizer klinikai tanulmányainak adatai szerint a Paxlovid alkalmazásával a Covid-19 tüneteinek megjelenésétől számított öt napon belül 87,8 százalékkal csökkenthető a betegség miatt szükséges kórházi kezelés vagy elhalálozás kockázata. A tablettát a koronavírus delta és omikron variánsaival szemben egyaránt hatásosnak találták. A Paxlovid eddig csaknem 40 országban - köztük az Egyesült Államokban, Németországban és Japánban - kapott engedélyt sürgősségi használatra.

A China Daily mindazonáltal rámutatott: bár a gyógyszer engedélyezésének híre sokakban ébreszthette azt a benyomást, hogy Kína változtatna szigorú járványkezelési stratégiáján, a Paxlovid nem helyettesíti a járványügyi óvintézkedéseket.

A Kína által alkalmazott, "zéró-Covid" stratégia alapján minden új, belföldi fertőzésből eredő Covid-19-es megbetegedés azonosítása esetén alapos kontaktkutatást és tömeges tesztelést, továbbá, szigorú karantén-intézkedéseket léptetnek életbe. Az ország továbbá 2020 márciusától kezdve jelentősen korlátozta a nemzetközi be- és kiutazásokat. A kínai bevándorlási hivatal szombaton erősítette meg, hogy továbbra is fenntartják a korlátozásokat, amelyek alapján kizárólag indokolt esetben adnak ki vagy újítanak meg útlevelet kínai állampolgárok számára külföldi utazás céljából.

Kínában eddig több mint 3 milliárd adag, koronavírus elleni védőoltást adtak be.  Az országban jelenleg a déli Kuanghszi és az északkeleti Liaoning tartományokban, valamint az egyik pekingi kerületben találhatóak magas kockázati besorolásúnak ítélt területek Covid-19-es esetek miatt. Az esetszám mindazonáltal alacsony, vasárnap mindössze 26 új megbetegedést regisztráltak országszerte.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!