2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A napokban jelent meg a jövő évi költségvetés tervezési körirata, melyekben az elmúlt pár évben már nem szerepel inflációs előrejelzés. Ezért a Kormányinfón érdeklődtünk a főbb számok iránt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Pénzügyminisztérium a napokban közzétette a 2021-es költségvetés tervezési köriratát, vagyis javában dolgoznak az illetékesek a következő évi büdzsén. Éppen ezért kíváncsiak lettünk arra, hogy a kormány mekkora GDP-vel, inflációval, államháztartási hiánnyal, államadóssággal és forintárfolyammal számol 2020-ra és 2021-re. Konkrét adatokat ugyan nem árul el a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, a válaszának mégis volt érdekes pontja. Gulyás Gergely rögzítette:

"A pénzügyminiszter május 19-én nyújtja be a költségvetést, abban mindezekre meglesz a válasz. Éppen a jelenlegi helyzetben nagyon fontos az addig hátralévő három hét. A költségvetés tervezésében most nyilvánvalóan több a kockázat, mint az olyan években, amikor a gazdaság fejlődését nem befolyásolja egy válsághelyzet."

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Mindez azért érdekes, mert a jövő évi mellett a 2020-as makrogazdasági számokra is rákérdeztünk, de ezekre sem kívánt becslést adni a miniszter. Pedig elvileg 2020-ra már van egy hivatalos 2,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányterv, illetve egy 3 százalékos recessziós GDP-szám. Ezek a járvány magyarországi megjelenése után, a gazdaságvédelmi akcióterv bejelentésének idején kerültek nyilvánosságra. Előbbit maga Orbán Viktor közölte, utóbbit pedig Varga Mihály, pénzügyminiszter.

Az viszont, hogy Gulyás Gergely ezekre sem kívánt becslést adni, azt jelezheti, hogy még ezeket a várakozásokat is felülvizsgálhatja a kormány a járványügyi helyzet és a beérkező gazdasági információk ismeretében. A hazai és nemzetközi szervezetek prognózisai egyébként egész széles skálán mozognak. Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank az idei évre is elképzelhetőnek tart egy 2-3 százalék közötti növekedést, Orbán Viktor nemrégiben úgy fogalmazott, bízik egy nulla körüli értékben. Az IMF Varga Mihályhoz hasonlóan 3 százalékos visszaesést valószínűsített nemrég, az Euler Hermes hitelbiztosító szerint pedig nem megfelelő kormányzati gazdaságélénkítő intézkedések esetén a recesszió mértéke akár 7 százalékos is lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!