3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A koronavírus-járvány alapjaiban írja át a központi költségvetés egyes részeit. Jövőre a foglalkoztatási alap önálló jogcímként már nem létező dolog lesz. 

A kormány honlapján közzétette a 2021-es költségvetés tervezési köriratát, mely útmutatóként szolgál az egyes fejezeteknek a jövő évi tételek meghatározásaként. Mint arról beszámoltunk már, az a körirat egyik érdekes pontja, hogy abban nincs konkrét utalás a 13. havi nyugdíj jövőre esedékes részére. A másik érdekesség, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alap, mint önálló jogcím megszűnik létezni. Mint az a dokumentumban olvasható: 

"A Nemzeti Foglalkoztatási Alap elnevezése megváltozik: Gazdaságvédelmi Alap Foglalkoztatási programok előirányzatai". 

A mondat bár önmagában csak átnevezésről szól, valójában az önálló jogcím tartós megszűnésére enged következtetni. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ugyanis mint arról beszámoltunk, a kormány a járvány elleni védekezés egyik pontjaként három alapot hozott létre, melyek egyike a Gazdaságvédelmi Alap. Ennek egyik forrását a foglalkoztatási alap 423,1 milliárdos idei bevételei jelentik. Bár a járvány gazdasági hatásai 2021-ben is jelen lesznek, ez az átsorolás - annak ellenére, hogy a vonatkozó rendelet is rögzíti az alap megszűnését - csak az idei, rendkívüli évre vonatkozó intézkedésnek tűnt egészen mostanáig. A költségvetési tervezési köriratban foglaltak azonban egyértelművé teszik, a járványhelyzet miatt meghozott átcsoportosítás tartós marad és átalakítják a büdzsé eddig ismert felépítését. 

A Gazdaságvédelmi Alap

  • a munkahely-megtartási program, 
  • a munkahely-teremtési program, 
  • a kiemelt ágazati programok, 
  • a vállalkozások finanszírozása, 
  • és a család- és nyugdíjasvédelmi programok, 
  • valamint a foglalkoztatási alap kiadásait fedezi majd.

A foglalkoztatási alap többek között az álláskeresési támogatások és a Start-munkaprorgamok forrásait biztosította.

A tervezési köriratra visszatérve nincs konkrét utalás arra, hogy a Start-munkaprogramok, vagyis a közfoglalkoztatás bővítésével kellene megtervezni a szükséges  jövő évi forrásokat. Annak ellenére sem, hogy a miniszterelnök a napokban nyomatékosította: aki alól kiszalad a munkanélküli segély, annak vagy a piac vagy az állam fog munkát adni. Utóbbi a közfoglalkoztatás újbóli bővítésére enged következtetni, bár az Innovációs és Technológiai Minisztérium az ATV Híradó megkeresésére azt közölte: "a kormány nem a közmunkaprogramok felfuttatásában gondolkozik". 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!