4p

A tb-alapoknak úgy kell leadniuk a költségvetési terveiket három héten belül, hogy még nincs elfogadott jogszabály az extra járandóságról.

Elsőként lapunk hívta fel a figyelmet a 13. havi nyugdíj zavaros kormányzati kommunikációjára, amelyből nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy ténylegesen visszaépül egyhavi nyugdíj az ellátásokba, vagy négy év alatt kifizetnek egy hónapnak megfelelő járandóságot az időseknek; minden évben egy heti összeget.

Képünk illusztráció (forrás: depositphotos)
Képünk illusztráció (forrás: depositphotos)

Orbán Viktor miniszterelnök beszélt először a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről, akkor ezt mondta:

"2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti nyugdíjat fognak kapni, és ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is."

Ezt követően Palkovics László innovációért felelős miniszter - a járványügyi gazdaságvédelmi akcióterv kormányzati felelőse - igyekezett pontosítani az intézkedést.

Majd Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt lapunk kérdésére a 13. havi nyugdíjról az egyik Kormányinfón a közelmúltban.

Az elhangzottak alapján tehát a nyugdíjasok ténylegesen egyhavi plusznyugdíjat fognak kapni 2024-től, addigra beáll a rendszer, és a nyugdíjalapban rendelkezésre áll majd a szükséges fedezet. Egyvalamit azonban a mai napig nem tettek tisztába a kormányzati illetékesek: hogyan lesz erre elég a "visszaépítés" négyéves ciklusára elkülönített 280 milliárd forint. Az ugyanis a négyéves ciklusra széthúzott programot nem fedezi.

Mindezek után ma megjelent a 2021-es évről szóló költségvetés tervezési körirata - ez alapján készítik el a saját büdzséjükre vonatkozó javaslatot a a minisztériumok, költségvetési fejezetek, társadalombiztosítási alapok -, de a kötetben hiába keresünk direkt utalást a 13. havi nyugdíj visszaállítására, ebből következően a jövő évi egy heti plusz nyugdíj kifizetésére, nem találunk. Az alábbi utasításból kell kiindulni a tervezés során:

A kiadási előirányzatok meghatározásánál tervezni kell a nyugellátások, a rokkantsági, rehabilitációs ellátások és a járadékok emelésénél a 2021. évre tervezett fogyasztói árnövekedéssel, a nyugdíjprémium és az egyszeri juttatás esetében a GDP-növekedés mértékével.

Kifejezetten a nyugdíjalapra vonatkozóan pedig ezt az utasítást kell figyelembe venni:

Az Alap bevételeinek tervezésénél a „Mindkét alapra érvényes előírások” című alpontban leírtak és az Áht.-ban foglaltak az irányadók. A nyugdíjkiadások tervezésénél a bázisadatok meghatározását követően figyelembe kell venni a 2021. évre tervezett fogyasztói árindexet, a létszám, ellátásszám változásából, valamint a korhatáremelésből, állománycserélődésből adódó hatásokat, a valorizáció várható hatását, a GDP-növekedés hatását az év végén felmerülő nyugdíjprémium, egyszeri juttatás várható összegére. A méltányossági alapon megállapítható nyugellátások és emelések, valamint az egyszeri segély összegét a folyósításnak megfelelő – felhasználását tekintve felülről korlátos – jogcímen kell megtervezni és a normaszövegben számszerűsítve bemutatni.

Mégsem maradnak teljesen kapaszkodó nélkül a minisztériumok, költségvetési fejezetek, társadalombiztosítási alapok. A "Mindkét alapra érvényes előírások" között ugyanis szerepel egy pont, mely szerint a 2021. évi előirányzatok megalapozásához

  • figyelembe kell venni a jogszabályokból eredő determinációkat.

Jogszabály ugyan még nem jelent meg a 13. havi nyugdíjról, de véleményünk szerint a kormány (illetve a köriratot kibocsátó Pénzügyminisztérium) ezen utasítása vonatkozik annak betervezésére.

Gulyás Gergely az Inforádiónak beszélt tegnap este a 2021-es költségvetés parlamenti elfogadásának ütemezéséről: a dokumentumot május 19-ig nyújtják be a parlamentnek, ahol június 30-ig döntenek a javaslatról.

Ami azt jelenti, hogy a társadalombiztosítási alapok számára kevesebb, mint három hét áll rendelkezésükre, hogy beépítsék a költségvetési terveikbe a 13. havi nyugdíj visszavezetésének 2021-re jutó részét (a fejezeti számokról még a kormánynak is döntenie kell, és ezt követően kerülhet sor a javaslat benyújtására május 19-én), miközben jogszabály még nem született a 13. havi nyugdíjról. Abból tudnak tehát kiindulni, ami a jogszabályokban már le van fektetve, mint a nyugdíjprémiumra vonatkozó előírások, amelyek világosan megfogalmazzák, hogy 3,5 százalékos GDP-bővülés felett lehet kiosztani az extra pénzt. Érdemes még felhívni a figyelmet a körirat megfogalmazására, mely prémiumról, egyszeri juttatás várható összegéről tesz említést, különválasztva a két jogcímet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!