4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Május 31-ig kell bevallást benyújtani a 2022-es iparűzési adóról. Ezt még a régi szabályok szerint kell elkészíteni, de nyilatkozni kell arról is, szeretné-e már az idei évre az egyszerűsített adóalap meghatározása alapján fizetni az adót. Ennek előlegét ugyancsak tavasz végéig kell megfizetni.

Új szabályozást vezettek be ettől az évtől a helyi iparűzési adóra (hipa) is. Az egyszerűsített adóalap-megállapítás a kisvállalkozók adminisztrációs terheit hivatott csökkenteni. Így a legkisebb vállalkozások számára egy szinte tényleg söralátét méretű bevallás lesz a hipa május 31-ig benyújtandó bevallása. Vagy még akkora sem.

Tavalyra még a régi módszer

A 2022-es évre azonban még a régi, bonyolultabb módszer szerint kell bevallást készíteni. A dokumentumot továbbra is a NAV-hoz kell benyújtani, hogy mely önkormányzat(ok) az értintett(ek), ott mennyi az adó mértéke, azt a rendszer már automatikusan számítja ki. A tavalyi évre a régi módszer szerint a hipa alapja fő szabály szerint a bevételből indul ki, azt meghatározott költségtételekkel (elábé, anyagköltség, alvállalkozók, kutatás, kísérleti fejlesztés költsége) lehet csökkenteni.

Az anyagköltséggel csökkenthető az iparűzési adó alapja. Fotó: Pexels
Az anyagköltséggel csökkenthető az iparűzési adó alapja. Fotó: Pexels

A legkisebbek adóalapjára két speciális szabály vonatkozik:

  • átalányadózó egyéni vállalkozó és őstermelő esetében az átalányban meghatározott jövedelem 20 százalékkal növelt összege, de legfeljebb a bevétel 80 százaléka,
  • az ide nem tartozó vállalkozó esetében, ha bevétele az adóévben időarányosan nem haladta meg a 8 millió forintot, a nettó árbevétel 80 százaléka.

A katás vállalkozó esetében pedig az adóalap egész évre vetítve 2,5 millió forint. Értelemszerűen ha ennél rövidebb ideig volt katás a vállalkozó, akkor az adóalap ennek időarányos része.

Az adó mértéke önkormányzatonként eltérő, de a legtöbben a lehető legmagasabb, 2 százalékos adókulcsot alkalmazzák.

Jövőre pofonegyszerű lesz!

Az új szabályozás szerint ha a vállalkozó éves bevétele az egész évre vetítve a 25 millió (kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó esetében a 120 millió) forintot nem haladja meg, választhatja a sávosan fix hipaalap meghatározását is. Eszerint ha az éves időarányos bevétel

  • 12 millió forint alatt van, akkor 2,5 millió forint,
  • 12 millió és 18 millió forint között van, akkor 6 millió forint,
  • 18 millió forint és az előbb említett felső határ(ok) között van, akkor 8,5 millió forint

lehet a hipa alapja már 2023-ra is, ha a vállalkozó így dönt.

Ez 2 százalékos adómértéket feltételezve fixen 50 ezer, 120 ezer vagy 170 ezer forint adófizetési kötelezettséget jelent.

Idén már kétszer?

Aki 2022-ben is működött annak a most május 31-i bevallásában nyilatkoznia kell, szeretné-e az új adóalap-megállapítási szabályt alkalmazni. Mégpedig itt:

Ha egyszerűsített adóalap-meghatározást választ, így kell jelölnie
Ha egyszerűsített adóalap-meghatározást választ, így kell jelölnie

Egyúttal meg is kell fizetni az adóelőleget, ami azonos az éves (várható) adó mértékével, tehát 50 ezer, 120 ezer vagy 170 ezer forint. Jövő év, azaz 2024. május 31-ig pedig csak akkor kell új bevallást benyújtani, ha az adózó „sávot vált”, azaz a bevétele annyival nő vagy csökken, hogy más adóalap vonatkozna rá. Ha azonban nem ad be hipabevallást, akkor az azt jelenti, hogy az előző évben megfizetett adóelőleg konkrétan adóvá válik. Viszont a következő évre már ekkor ugyanúgy meg kell fizetni az előleget.

Ez azt is jelenti, hogy a most május 31-i határidőben egy átlagos adózónak „egy lendülettel” két adót is meg kell fizetnie. Egyrészt a 2022-es évre vonatkozó „régi” hipát, egyúttal a már említett nyilatkozat szerinti „sávos” hipa 2023-as előlegét is.

Aki azonban idén kezdi/kezdte vállalkozását, annak csak 2024. május 31-ig kell beadni a hipabevallást. Nekik majd akkor kell nyilatkozni ez egyszerűsített módszerről, egyútt az idei évre adót, az azt követő évre pedig adóelőleget is kell fizetniük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!