<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

A koronavírus-járvány miatt március 19-étől érvényes hiteltörlesztési moratórium további fél évvel hosszabbodik meg, de nem mindenkinek, csak a kormány által rászorultaknak minősített lakossági és vállalkozói körnek. Emellett az online pénztárgépet üzemeltető kereskedők kötelesek lehetővé tenni, hogy vevőik készpénz helyett elektronikusan tudjanak fizetni. E témákat járt körül kollégánk ma reggel a Trend FM adásában.

Csabai Károly, az Mfor. hu és a Privátbankár.hu felelős szerkesztője volt a Trend FM Reggeli Monitor című műsorának hétfői vendége.

Megszokhattuk, hogy az új év beköszönte alkalmat ad új szabályok bevezetésére. Nincs ez másként 2021 esetében. Ezúttal két olyan változásra érdemes felhívni a figyelmet, amelyekkel kapcsolatban most, három és fél héttel azok hatályba lépése előtt sem tiszta minden.

Szorít az idő. Fotó: MTISzorít az idő. Fotó: MTI

Az egyik a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítása fél évvel, 2021. június 30-áig, amellyel rászorultsági elven élhetnek a lakossági és vállalati ügyfelek. Igaz, míg az előbbiek köre -  gyermeket nevelő szülők, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak- Orbán Viktor szeptember 19-ei bejelentését követően sem változott, addig a vállalatoknál már nem egyértelmű a kép. Míg a kormányfő még a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozásokat említette, addig az október 29-én megjelent törvényben már csupán annyi szerepelt, hogy a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások prolongálhatnak. Az érintettek pontos körét egy kormányrendelet lesz hivatott meghatározni, ez azonban még mindig nem történt meg.

Valamivel egyértelműbb a helyzet a másik, új évtől hatályos változással. A kormány áprilisban döntött arról, hogy 2021. január 1-jétől az online pénztárgépeket üzemeltetők kötelesek lehetővé tenni az elektronikus fizetést, s arról júniusban törvény is született. Bár az érintett, mintegy 60 ezer kereskedőnek fél éve volt a felkészülésre, két héttel ezelőtt a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) közzétette, kezdeményezni fogja a január elsejei határidő módosítását, amennyiben a plázák és a kisebb boltok korlátozott nyitva tartásra vagy bezárásra kényszerülnének. Gyorsan jött a válasz Varga Mihálytól halasztásra nincs mód, ott, ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetővé válik az elektronikus fizetés is. Ez a pénzügyminiszter szerint további 50-60 ezer új elfogadóhelyet jelent és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.