Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A koronavírus-járvány miatt március 19-étől érvényes hiteltörlesztési moratórium további fél évvel hosszabbodik meg, de nem mindenkinek, csak a kormány által rászorultaknak minősített lakossági és vállalkozói körnek. Emellett az online pénztárgépet üzemeltető kereskedők kötelesek lehetővé tenni, hogy vevőik készpénz helyett elektronikusan tudjanak fizetni. E témákat járt körül kollégánk ma reggel a Trend FM adásában.

Csabai Károly, az Mfor. hu és a Privátbankár.hu felelős szerkesztője volt a Trend FM Reggeli Monitor című műsorának hétfői vendége.

Megszokhattuk, hogy az új év beköszönte alkalmat ad új szabályok bevezetésére. Nincs ez másként 2021 esetében. Ezúttal két olyan változásra érdemes felhívni a figyelmet, amelyekkel kapcsolatban most, három és fél héttel azok hatályba lépése előtt sem tiszta minden.

Szorít az idő. Fotó: MTISzorít az idő. Fotó: MTI

Az egyik a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítása fél évvel, 2021. június 30-áig, amellyel rászorultsági elven élhetnek a lakossági és vállalati ügyfelek. Igaz, míg az előbbiek köre -  gyermeket nevelő szülők, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak- Orbán Viktor szeptember 19-ei bejelentését követően sem változott, addig a vállalatoknál már nem egyértelmű a kép. Míg a kormányfő még a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozásokat említette, addig az október 29-én megjelent törvényben már csupán annyi szerepelt, hogy a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások prolongálhatnak. Az érintettek pontos körét egy kormányrendelet lesz hivatott meghatározni, ez azonban még mindig nem történt meg.

Valamivel egyértelműbb a helyzet a másik, új évtől hatályos változással. A kormány áprilisban döntött arról, hogy 2021. január 1-jétől az online pénztárgépeket üzemeltetők kötelesek lehetővé tenni az elektronikus fizetést, s arról júniusban törvény is született. Bár az érintett, mintegy 60 ezer kereskedőnek fél éve volt a felkészülésre, két héttel ezelőtt a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) közzétette, kezdeményezni fogja a január elsejei határidő módosítását, amennyiben a plázák és a kisebb boltok korlátozott nyitva tartásra vagy bezárásra kényszerülnének. Gyorsan jött a válasz Varga Mihálytól halasztásra nincs mód, ott, ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetővé válik az elektronikus fizetés is. Ez a pénzügyminiszter szerint további 50-60 ezer új elfogadóhelyet jelent és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.