4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tranzakciós illeték eltörlése és a havi kétszer, összesen 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétel nincs köztük. Mint ahogy a Magyar Bankszövetség által egy éve javasolt többi pont sem – egy kivételével. A gazdaságvédelmi operatív törzs megerősítette, hogy 2021. január 1-jétől az online pénztárgépeket üzemeltetők kötelesek lehetővé tenni az elektronikus fizetést. Dacára annak, hogy a járványhelyzetre hivatkozva annak elhalasztását kérte a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ).

A pénzügyek intézését könnyítő javaslatokról tárgyalt a gazdaságvédelmi operatív törzs – közölte Varga Mihály a mai ülésről a Facebook-oldalára feltett videóüzenetében. A Magyar Bankszövetség és a Pénzügyminisztérium javaslataira építve 6 pontot fogadtak el, amelyek mindegyike egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszi az ügyintézést.

Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTI
Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTI

A meghozott intézkedések a következők:

  1. Ott, ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetővé válik az elektronikus fizetés is. Ez Varga Mihály szerint további 50-60 ezer új elfogadóhelyet jelent és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.
  2. Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztésével a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűbb lesz a pénzügyek intézése. Akár évi 2 millióval is csökkenhet a személyes ügyintézések száma – mondta a pénzügyminiszter.
  3. A földhivatalokba elektronikusan benyújtható iratokkal évente 130 ezer ügyben egyszerűsödik az eljárás Varga Mihály szerint. Ide tartoznak például az ingatlanszerzéssel vagy a hitelfelvétellel kapcsolatos ügyek.
  4. Széles körben válhat díjmentessé az ingatlanok értékbecslése is, ezt a jövőben a számítások szerint az ügyek egyharmadában egy erre a célra létrehozott adatbázis alapján végeznék el a bankok. Egy-egy ügyfél így 30-50 ezer forintos megtakarítást érhet el – prognosztizálta a pénzügyminiszter.
  5. Az ingatlanügyekben a közjegyzői közreműködés is felgyorsul és egyszerűsödik. Ez Varga Mihály szerint évente 60-70 ezer ügyfélnek jelent majd több tízezer forintos megtakarítást.
  6. A digitális dokumentumkezelés bevezetésére pedig a 6,5 millió bankszámlával rendelkező magyar nagyobb biztonsága érdekében van szükség – vélte a pénzügyi tárca vezetője.

Varga Mihály kijelentette, hogy a gazdaságvédelmi operatív törzs eddig megvalósult 44 intézkedéséhez hasonlóan a fentieket is rövid időn belül bevezetik, hogy mégis mikor, azt nem részletezte.

Vélemény:

Bár Varga Mihály közlése szerint a gazdaságvédelmi operatív törzs a Bankszövetség javaslataira is építve hozta meg a döntéseit, ez nem a bankok érdekképviseleti szervének egy éve, tavaly novemberben nyilvánosságra hozott 8 pontos csomagjára vonatkozik, a pénzügyminiszter által ismertetett 6 pont csak egyben mutat átfedést. Ez az, hogy 2021. január 1-jétől az online pénztárgépeket működtető kereskedők kötelesek legalább egy nem készpénzes, azaz elektronikus fizetési módot biztosítani. Ráadásul ez sem új, a kormány már korábban rábólintott erre, sőt annak kötelező jellegéről már a jogszabály is megszületett. Hogy most mégis bekerült ez a pont is az intézkedések közé, meglehet, annak is köszönhető, hogy így akarták megerősíteni, az új év beköszöntével mindenképpen megtörténik a változás. Ezzel a törzs szokatlanul gyorsan válaszolt is a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ), amely ma reggel tette közzé, hogy kezdeményezni fogják a január elsejei határidő módosítását, amennyiben a plázák és a kisebb boltok korlátozott nyitva tartásra vagy bezárásra kényszerülnének. Az a két pont azonban, amelyek leginkább olcsóbbá tehetnék a pénzügyek intézését – a tranzakciós illeték eltörlése és a havi kétszer, összesen 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétel – ezúttal sem került napirendre. Pedig ahogy arra cikkünkben rámutattunk, ez jelentősen hozzájárulhatna a rekordokat döntögető, immár 7 ezer milliárd forintosnál is magasabb hazai készpénzállomány csökkenéséhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!