<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A tranzakciós illeték eltörlése és a havi kétszer, összesen 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétel nincs köztük. Mint ahogy a Magyar Bankszövetség által egy éve javasolt többi pont sem – egy kivételével. A gazdaságvédelmi operatív törzs megerősítette, hogy 2021. január 1-jétől az online pénztárgépeket üzemeltetők kötelesek lehetővé tenni az elektronikus fizetést. Dacára annak, hogy a járványhelyzetre hivatkozva annak elhalasztását kérte a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ).

A pénzügyek intézését könnyítő javaslatokról tárgyalt a gazdaságvédelmi operatív törzs – közölte Varga Mihály a mai ülésről a Facebook-oldalára feltett videóüzenetében. A Magyar Bankszövetség és a Pénzügyminisztérium javaslataira építve 6 pontot fogadtak el, amelyek mindegyike egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszi az ügyintézést.

Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTIVarga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTI

A meghozott intézkedések a következők:

  1. Ott, ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetővé válik az elektronikus fizetés is. Ez Varga Mihály szerint további 50-60 ezer új elfogadóhelyet jelent és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.
  2. Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztésével a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűbb lesz a pénzügyek intézése. Akár évi 2 millióval is csökkenhet a személyes ügyintézések száma – mondta a pénzügyminiszter.
  3. A földhivatalokba elektronikusan benyújtható iratokkal évente 130 ezer ügyben egyszerűsödik az eljárás Varga Mihály szerint. Ide tartoznak például az ingatlanszerzéssel vagy a hitelfelvétellel kapcsolatos ügyek.
  4. Széles körben válhat díjmentessé az ingatlanok értékbecslése is, ezt a jövőben a számítások szerint az ügyek egyharmadában egy erre a célra létrehozott adatbázis alapján végeznék el a bankok. Egy-egy ügyfél így 30-50 ezer forintos megtakarítást érhet el – prognosztizálta a pénzügyminiszter.
  5. Az ingatlanügyekben a közjegyzői közreműködés is felgyorsul és egyszerűsödik. Ez Varga Mihály szerint évente 60-70 ezer ügyfélnek jelent majd több tízezer forintos megtakarítást.
  6. A digitális dokumentumkezelés bevezetésére pedig a 6,5 millió bankszámlával rendelkező magyar nagyobb biztonsága érdekében van szükség – vélte a pénzügyi tárca vezetője.

Varga Mihály kijelentette, hogy a gazdaságvédelmi operatív törzs eddig megvalósult 44 intézkedéséhez hasonlóan a fentieket is rövid időn belül bevezetik, hogy mégis mikor, azt nem részletezte.

Vélemény:

Bár Varga Mihály közlése szerint a gazdaságvédelmi operatív törzs a Bankszövetség javaslataira is építve hozta meg a döntéseit, ez nem a bankok érdekképviseleti szervének egy éve, tavaly novemberben nyilvánosságra hozott 8 pontos csomagjára vonatkozik, a pénzügyminiszter által ismertetett 6 pont csak egyben mutat átfedést. Ez az, hogy 2021. január 1-jétől az online pénztárgépeket működtető kereskedők kötelesek legalább egy nem készpénzes, azaz elektronikus fizetési módot biztosítani. Ráadásul ez sem új, a kormány már korábban rábólintott erre, sőt annak kötelező jellegéről már a jogszabály is megszületett. Hogy most mégis bekerült ez a pont is az intézkedések közé, meglehet, annak is köszönhető, hogy így akarták megerősíteni, az új év beköszöntével mindenképpen megtörténik a változás. Ezzel a törzs szokatlanul gyorsan válaszolt is a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ), amely ma reggel tette közzé, hogy kezdeményezni fogják a január elsejei határidő módosítását, amennyiben a plázák és a kisebb boltok korlátozott nyitva tartásra vagy bezárásra kényszerülnének. Az a két pont azonban, amelyek leginkább olcsóbbá tehetnék a pénzügyek intézését – a tranzakciós illeték eltörlése és a havi kétszer, összesen 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétel – ezúttal sem került napirendre. Pedig ahogy arra cikkünkben rámutattunk, ez jelentősen hozzájárulhatna a rekordokat döntögető, immár 7 ezer milliárd forintosnál is magasabb hazai készpénzállomány csökkenéséhez.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.