2p

A Molnak kell majd 25 helyett 40 százalékot extraprofit-adót fizetnie hétfőtől az Oroszországból származó kőolaj beszerzési ára és a világpiaci olajár különbözete után.

Azt követően, hogy kiderült, azért hívták össze szokatlan módon szombatra a Kormányinfót, hogy azon bejelentse Gulyás Gergely az október 1-jéig érvényes 480 forintos üzemanyagáron tankolók körének szűkítését és a stratégiai nyersolajkészlet részleges felszabadítását, az ezekről szóló rendelkezések viharos gyorsasággal már meg is jelentek a Magyar Közlönyben, hogy azok szombaton 12 órától hatályba is tudjanak lépni.

Ám a jogszabály-gyűjteményben egy olyan rendeletmódosításra is bukkantunk, amelyről nem volt szó. Nevezetesen, a kormány egy adóemelésről határozott. Eszerint az extraprofit-adókról szóló korábbi rendelet módosítása értelmében 

a Molnak augusztus 1-jétől az Oroszországból származó kőolaj beszerzési ára és a világpiaci olajár különbözete után nem 25, hanem 40 százalékot extraprofit-adót fizetnie.

A PwC Magyarország korábbi összefoglalója szerint, bár a kőolajtermék-előállítók extraprofit-adója viszonylag szűk adózói kört érint, bevétel szempontjából jelentősnek minősül a kormány elvárása szerint. A különadó alapja az Orosz föderációból származó kőolaj világpiaci árkülönbözete (Platts Crude Oil Marketwire Brent napi jegyzések átlaga és az Orosz Föderációból származó nyersolaj beszerzési árának havi számtani átlaga közötti különbség) és a tárgyhónapban beszerzett, az Oroszországi Föderációból származó nyersolaj hordóban mért mennyiségének a szorzata.

Nő a Mol terhe. Fotó: MTI
Nő a Mol terhe. Fotó: MTI

E különadó mértéke leesz tehát 25 helyett 40 százalék, melyet 2022-ben és 2023-ban kell megfizetnie a kőolajtermék-előállítóknak. A különadót havonta, a tárgyhónapot követő hónap 20-ig önadózással kell megállapítani és bevallani.

Az extraprofit-adót első alkalommal a 2021. december 31-ét követően kezdődő, 2022. július 1-jét magában foglaló teljes adóévre kell alkalmazni. A 2022. január 1. és 2022. július 1. közötti időszakra fizetendő különadót 2022. szeptember 20-ig kell bevallani és megfizetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!