<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a kormányülést szokás szerint hétköznap tartották, mégis szombatra hívták össze a heti Kormányinfót. Percről percre tudósításunk.

12:55

Vége a Kormányinfónak.

12:54

Egyelőre nincsen arról szó, hogy kifejezetten polgári célra, így például aknamentesítés, hidak újjáépítése céljából magyar katonákat küldjenek Ukrajnába. Gulyás Gergely szerint ez addig nem történhet meg semmilyen formában, amíg a háború tart.

12:51

Nincs veszélyben az atlétika vébé rendezése, ugyanúgy tervez vele a kormány a jövő évben - mondta a miniszter egy újabb újságírói kérdésre. 

12:49

Azzal kapcsolatos kérdésre, hogy a kata szétverése után az eddig katázó tanárok és orvosok kiesése miatt kialakuló tanár- és orvoshiány enyhítésére mit tervez a kormány, Gulyás úgy fogalmazott, hogy a 2023-ban lezáruló orvosbéremelés mellett és az orvosi egyetemi létszámemelés mellett nem lesz gond a kormány szerint. A tanárok esetében úgy fogalmazott, hogy fel kell oldani a nyugdíjkorlátot az esetlegesen kialakuló hiány orvoslására.  

12:38

Gulyás Gergely szerint nem volt gond azzal, hogy fél órás felkészülési időt hagytak a benzinárstop szigorításáról szóló rendelet hatályba lépése előtt. Mint mondta, az illetékesek már tegnap megszólaltak, és jelezték, hogy a finomító leállása után nem nagyon lesz tartható az ársapka, és a kutakat megrohanták az autósok. A miniszter szerint ezt nem szabad soká hagyni, az azonnali hatályba lépés erre a megoldás.

12:20

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogyha szerbeket sikerülne rávenni arra, hogy a déli határát védje, akkor enyhülne a magyar határon a nyomás – a miniszter azt reméli, hogy most akár osztrák segítséggel sikerülhet meggyőzni a szerbeket. Mint mondta, szerinte Szerbia azért sem képviseli az erőteljes határvédelmet, mert azt Brüsszelben rossz szemmel nézik, és nehezítenék a csatlakozásukat az unióhoz. A miniszter úgy fogalmazott, hogyha a szerbek kérik, akár magyar határőrök és határvadászok is védhetnék majd a jövőben a szerb határt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. Fotó: MTI/Illyés TiborGulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

12:12

Gulyás Gergely érdeklődéssel olvasta a kormányzati leépítésekről szóló híreket, ugyanis mint mondta, a Miniszterelnökség nem történt jelentős létszámleépítés. Mint mondta, a cél az volt, hogy 2019. január 1-jével meghatározott létszám maradjon, ehhez képest pedig néhány tucat ember veszítette el azóta az állását.

12:04

Szijjártó Péter Moszkva után nem tervez Kijevbe látogatni. Azzal kapcsolatban, hogy miért dicsérik Magyarországot az orosz közmédiában Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy nem ő szerkeszti az orosz tévé műsorát. 

11:52

A miniszter szerint Magyarország és Lengyelország a fegyverszállításról nem ért egyet, majd egyebek mellett azt is mondta, hogy arra, amit Nyugat-Európa számtalan politikusa mondott, miszerint Ukrajnának kell megnyernie a háborút, arra nincs reális esély most

11:49

Azzal kapcsolatban, hogy terveznek-e bármilyen kata módosítást, Gulyás Gergely nagyon röviden elmondta: nem. 

11:46

Azon kérdésre, hogy miért maradtak ki a benzinárstop szigorítása alól a taxisok, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy ha ez nem így történt volna, a taxiárak 60 százalékkal nőttek volna azonnal. Arra a felvetésre, hogy egy taxisblokádtól tartana a kormány, azt mondta, hogy az elmúlt hetek blokádjai politikailag segítettek a kormánynak.

11:41

Fafűtés kapcsán egyelőre nincsen szó árstopról. Gulyás Gergely szavai szerint attól nem kell tartani, hogy nem lesz elég fa.

11:40

Hétfőn részletesen is beszámol majd a kormány az augusztus 20. körüli programokról, ezért Gulyás türelmet kért és részletes tájékoztatást ígért. 

11:37

A kaotikus körülmények közt lemondott Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott döntése kapcsán Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy a lemondást tudomásul vették.

11:30

Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely újabb részletek árult el a benzinárstop változásáról: az intézkedés már ma déltől hatályos, és a kormányzati autók is piaci áron tankolnak majd. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. Fotó: MTI/Illyés TiborGulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

11:20

A miniszter megismételte azt is, hogy a gázárral kapcsolatban minden eszközt meg kell vizsgálni, így a lignittermelés és a Mátrai Erőmű blokkjainak az újraindítása tervben van. Hozzátette azt is, hogy újraindulhat a barnakőszén bányászata, valamint megismételte, hogy tűzifát sem lehet kivinni az országból.

11:18

184 millió liter dízel és gázolaj kerül felszabadításra, ez a teljes készlet egynegyede – mondta a miniszter azzal kapcsolatban, hogy mekkora készleteket szabadítanak fel. Gulyás Gergely megismételte, hogy nagyon fontos, hogy a lakossági fogyasztók esetében fenn tudják tartani a 480 forintos árat.

11:14

Tovább szigorítják a benzinárstopot - a lakossági magántulajdonú gépjárműveken, mezőgazdasági gépeken és a taxikon kívül senki más nem tankolhat majd 480 forintos benzináron – Gulyás Gergely azt ígérte, hogy az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik.

11:11

Gulyás Gergely elsőként elmondta, hogy a százhalombattai finomító leáll karbantartás miatt, ezt a leállást nem lehet tovább halasztani, így most az egyik lehetőség a stratégiai készletek felszabadítása, míg a másik az import. Mint mondta, a stratégiai készlet nagyjából negyedét feloldja a kormány, ez azonban a Mol-nál lévő készletekkel együtt is csak a kőolaj-igények egy részét elégíti ki.

11:09

Kezdődik a Kormányinfó.

Mégis mit akarhat bejelenteni a kormány hétvégén?

Amit már Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában elárult az volt, hogy a Gazdasági Kabinet javaslatára a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa nem fut ki az év végén, hanem meghosszabítják, a következő két évben is támogatja tovább a kormány a lakásépítési piacot.

Most Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztat a további döntésekről.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.