5p

Bár a kormányülést szokás szerint hétköznap tartották, mégis szombatra hívták össze a heti Kormányinfót. Percről percre tudósításunk.

12:55

Vége a Kormányinfónak.

12:54

Egyelőre nincsen arról szó, hogy kifejezetten polgári célra, így például aknamentesítés, hidak újjáépítése céljából magyar katonákat küldjenek Ukrajnába. Gulyás Gergely szerint ez addig nem történhet meg semmilyen formában, amíg a háború tart.

12:51

Nincs veszélyben az atlétika vébé rendezése, ugyanúgy tervez vele a kormány a jövő évben - mondta a miniszter egy újabb újságírói kérdésre. 

12:49

Azzal kapcsolatos kérdésre, hogy a kata szétverése után az eddig katázó tanárok és orvosok kiesése miatt kialakuló tanár- és orvoshiány enyhítésére mit tervez a kormány, Gulyás úgy fogalmazott, hogy a 2023-ban lezáruló orvosbéremelés mellett és az orvosi egyetemi létszámemelés mellett nem lesz gond a kormány szerint. A tanárok esetében úgy fogalmazott, hogy fel kell oldani a nyugdíjkorlátot az esetlegesen kialakuló hiány orvoslására.  

12:38

Gulyás Gergely szerint nem volt gond azzal, hogy fél órás felkészülési időt hagytak a benzinárstop szigorításáról szóló rendelet hatályba lépése előtt. Mint mondta, az illetékesek már tegnap megszólaltak, és jelezték, hogy a finomító leállása után nem nagyon lesz tartható az ársapka, és a kutakat megrohanták az autósok. A miniszter szerint ezt nem szabad soká hagyni, az azonnali hatályba lépés erre a megoldás.

12:20

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogyha szerbeket sikerülne rávenni arra, hogy a déli határát védje, akkor enyhülne a magyar határon a nyomás – a miniszter azt reméli, hogy most akár osztrák segítséggel sikerülhet meggyőzni a szerbeket. Mint mondta, szerinte Szerbia azért sem képviseli az erőteljes határvédelmet, mert azt Brüsszelben rossz szemmel nézik, és nehezítenék a csatlakozásukat az unióhoz. A miniszter úgy fogalmazott, hogyha a szerbek kérik, akár magyar határőrök és határvadászok is védhetnék majd a jövőben a szerb határt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

12:12

Gulyás Gergely érdeklődéssel olvasta a kormányzati leépítésekről szóló híreket, ugyanis mint mondta, a Miniszterelnökség nem történt jelentős létszámleépítés. Mint mondta, a cél az volt, hogy 2019. január 1-jével meghatározott létszám maradjon, ehhez képest pedig néhány tucat ember veszítette el azóta az állását.

12:04

Szijjártó Péter Moszkva után nem tervez Kijevbe látogatni. Azzal kapcsolatban, hogy miért dicsérik Magyarországot az orosz közmédiában Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy nem ő szerkeszti az orosz tévé műsorát. 

11:52

A miniszter szerint Magyarország és Lengyelország a fegyverszállításról nem ért egyet, majd egyebek mellett azt is mondta, hogy arra, amit Nyugat-Európa számtalan politikusa mondott, miszerint Ukrajnának kell megnyernie a háborút, arra nincs reális esély most

11:49

Azzal kapcsolatban, hogy terveznek-e bármilyen kata módosítást, Gulyás Gergely nagyon röviden elmondta: nem. 

11:46

Azon kérdésre, hogy miért maradtak ki a benzinárstop szigorítása alól a taxisok, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy ha ez nem így történt volna, a taxiárak 60 százalékkal nőttek volna azonnal. Arra a felvetésre, hogy egy taxisblokádtól tartana a kormány, azt mondta, hogy az elmúlt hetek blokádjai politikailag segítettek a kormánynak.

11:41

Fafűtés kapcsán egyelőre nincsen szó árstopról. Gulyás Gergely szavai szerint attól nem kell tartani, hogy nem lesz elég fa.

11:40

Hétfőn részletesen is beszámol majd a kormány az augusztus 20. körüli programokról, ezért Gulyás türelmet kért és részletes tájékoztatást ígért. 

11:37

A kaotikus körülmények közt lemondott Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott döntése kapcsán Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy a lemondást tudomásul vették.

11:30

Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely újabb részletek árult el a benzinárstop változásáról: az intézkedés már ma déltől hatályos, és a kormányzati autók is piaci áron tankolnak majd. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

11:20

A miniszter megismételte azt is, hogy a gázárral kapcsolatban minden eszközt meg kell vizsgálni, így a lignittermelés és a Mátrai Erőmű blokkjainak az újraindítása tervben van. Hozzátette azt is, hogy újraindulhat a barnakőszén bányászata, valamint megismételte, hogy tűzifát sem lehet kivinni az országból.

11:18

184 millió liter dízel és gázolaj kerül felszabadításra, ez a teljes készlet egynegyede – mondta a miniszter azzal kapcsolatban, hogy mekkora készleteket szabadítanak fel. Gulyás Gergely megismételte, hogy nagyon fontos, hogy a lakossági fogyasztók esetében fenn tudják tartani a 480 forintos árat.

11:14

Tovább szigorítják a benzinárstopot - a lakossági magántulajdonú gépjárműveken, mezőgazdasági gépeken és a taxikon kívül senki más nem tankolhat majd 480 forintos benzináron – Gulyás Gergely azt ígérte, hogy az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik.

11:11

Gulyás Gergely elsőként elmondta, hogy a százhalombattai finomító leáll karbantartás miatt, ezt a leállást nem lehet tovább halasztani, így most az egyik lehetőség a stratégiai készletek felszabadítása, míg a másik az import. Mint mondta, a stratégiai készlet nagyjából negyedét feloldja a kormány, ez azonban a Mol-nál lévő készletekkel együtt is csak a kőolaj-igények egy részét elégíti ki.

11:09

Kezdődik a Kormányinfó.

Mégis mit akarhat bejelenteni a kormány hétvégén?

Amit már Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában elárult az volt, hogy a Gazdasági Kabinet javaslatára a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa nem fut ki az év végén, hanem meghosszabítják, a következő két évben is támogatja tovább a kormány a lakásépítési piacot.

Most Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztat a további döntésekről.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!