<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A kormányülés után Facebookon tett bejelentést Orbán Viktor a döntésekről.

Orbán Viktor már kedden, a háborús veszélyhelyzet bejelentésekor jelezte, hogy az első döntésekről szerdán fog beszámolni. Erre késő délutánig várni kellett.

A háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet - kezdte bejelentését a kormányfő. Jelen körülmények között pedig egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat.

Emellett szerinte a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni. Mindeközben az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert - vázolta a helyzetet.

A kormány ezért létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot - közölte Orbán.

Innen fogják fizetni majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit.

Kötelezzük

  • a bankokat,
  • a biztosítókat,
  • a nagy kereskedelmi láncokat,
  • az energiaipari és kereskedőcégeket,
  • a telekommunikációs
  • és légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.

Annyit még elárult, hogy ezek az intézkedések időben korlátozottak, két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak - további számokról és részletekről majd holnap a Kormányinfón fog beszámolni Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. (Szerk.: az eseményről lapunk is élőben tudósít majd).

Orbán elmondta: akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítség az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez.