2p

A kormányülés után Facebookon tett bejelentést Orbán Viktor a döntésekről.

Orbán Viktor már kedden, a háborús veszélyhelyzet bejelentésekor jelezte, hogy az első döntésekről szerdán fog beszámolni. Erre késő délutánig várni kellett.

A háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet - kezdte bejelentését a kormányfő. Jelen körülmények között pedig egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat.

Emellett szerinte a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni. Mindeközben az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert - vázolta a helyzetet.

A kormány ezért létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot - közölte Orbán.

Innen fogják fizetni majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit.

Kötelezzük

  • a bankokat,
  • a biztosítókat,
  • a nagy kereskedelmi láncokat,
  • az energiaipari és kereskedőcégeket,
  • a telekommunikációs
  • és légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.

Annyit még elárult, hogy ezek az intézkedések időben korlátozottak, két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak - további számokról és részletekről majd holnap a Kormányinfón fog beszámolni Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. (Szerk.: az eseményről lapunk is élőben tudósít majd).

Orbán elmondta: akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítség az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!