Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

Decemberben és a jövő év első egy-másfél hónapjában szinte teljesen bemerevedik a hazai építőipar. Az építkezések várhatóan csak tavasszal pöröghetnek fel, a munkaerőhiány viszont egyre aggasztóbb, ezért további csúszások lehetnek sok nagyobb építési beruházásnál. A kisebb cégek - főleg vidéken - a magánerős megrendelésekben bíznak.

Nagyon behúzta a féket az építésgazdaság. A beruházások nem álltak le, de sokan sok döntést elhalasztottak az elmúlt hetekben és ennek az a következménye, hogy csak később tud felpörögni az ágazat. A kivitelezők megrendelése annyira hektikus, hogy nagyon nehéz tervezni. Mindenki kivár. A bejelentett kormányzati ösztönzők által várhatóan bővülő kereslet egy része csak eltolva jelenik meg, s addig rengeteg cég kerül a tönk szélére – ezt az építőipari szervezetek egymás után megerősítik, legfeljebb finomabban fogalmaznak.

Nehezen jön ki a matek nagyon sok építőipari cégnél (forrás: ujhazcentrum)Nehezen jön ki a matek nagyon sok építőipari cégnél (forrás: ujhazcentrum)

Az aggodalmas hangok először az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) oldaláról jöttek. A szervezet megkongatta a vészharangot, amikor azt írta pár nappal ezelőtt: az építési beruházási célú közbeszerzések (állami és önkormányzati) száma 2020. január 1.-október 31. között a 2019. év azonos időszakának az 55 százalékára esett vissza, a közbeszerzési feladatok értéke pedig a múlt évinek a 75 százalékára zsugorodott a Közbeszerzési Hatóság összesítése szerint.

Nem folyik elegendő műszaki előkészítés a 2021-ben megindítható állami/önkormányzati projektek esetében, ami járvány esetén is nagy volumenben végezhető lenne, így az év eleji élénkítés is csak késedelemmel indítható. Egyébként a kormány éppen a napokban szórt szét többszáz milliárd forintot néhány önkormányzati infrastrukturális beruházásra, ami a kisebb, helyi építőipari kkv-knak az utolsó mentsvár lehet.

Fogyasztói árak a lakásfelújításoknál (forrás: KSH, GKI)Fogyasztói árak a lakásfelújításoknál (forrás: KSH, GKI)

Sok kivitelező cégnél lehet olyan információhoz jutni, miszerint a megtett járványügyi intézkedések ellenére október elejétől náluk is megjelentek a vírusos megbetegedések. A tervezési, kivitelezési folyamatok átszervezésével, létszám-átcsoportosításokkal igyekeznek a vállalkozások a folyamatos munkavégzést biztosítani.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.