6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Decemberben és a jövő év első egy-másfél hónapjában szinte teljesen bemerevedik a hazai építőipar. Az építkezések várhatóan csak tavasszal pöröghetnek fel, a munkaerőhiány viszont egyre aggasztóbb, ezért további csúszások lehetnek sok nagyobb építési beruházásnál. A kisebb cégek - főleg vidéken - a magánerős megrendelésekben bíznak.

Nagyon behúzta a féket az építésgazdaság. A beruházások nem álltak le, de sokan sok döntést elhalasztottak az elmúlt hetekben és ennek az a következménye, hogy csak később tud felpörögni az ágazat. A kivitelezők megrendelése annyira hektikus, hogy nagyon nehéz tervezni. Mindenki kivár. A bejelentett kormányzati ösztönzők által várhatóan bővülő kereslet egy része csak eltolva jelenik meg, s addig rengeteg cég kerül a tönk szélére – ezt az építőipari szervezetek egymás után megerősítik, legfeljebb finomabban fogalmaznak.

Nehezen jön ki a matek nagyon sok építőipari cégnél (forrás: ujhazcentrum)
Nehezen jön ki a matek nagyon sok építőipari cégnél (forrás: ujhazcentrum)

Az aggodalmas hangok először az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) oldaláról jöttek. A szervezet megkongatta a vészharangot, amikor azt írta pár nappal ezelőtt: az építési beruházási célú közbeszerzések (állami és önkormányzati) száma 2020. január 1.-október 31. között a 2019. év azonos időszakának az 55 százalékára esett vissza, a közbeszerzési feladatok értéke pedig a múlt évinek a 75 százalékára zsugorodott a Közbeszerzési Hatóság összesítése szerint.

Nem folyik elegendő műszaki előkészítés a 2021-ben megindítható állami/önkormányzati projektek esetében, ami járvány esetén is nagy volumenben végezhető lenne, így az év eleji élénkítés is csak késedelemmel indítható. Egyébként a kormány éppen a napokban szórt szét többszáz milliárd forintot néhány önkormányzati infrastrukturális beruházásra, ami a kisebb, helyi építőipari kkv-knak az utolsó mentsvár lehet.

Fogyasztói árak a lakásfelújításoknál (forrás: KSH, GKI)
Fogyasztói árak a lakásfelújításoknál (forrás: KSH, GKI)

Sok kivitelező cégnél lehet olyan információhoz jutni, miszerint a megtett járványügyi intézkedések ellenére október elejétől náluk is megjelentek a vírusos megbetegedések. A tervezési, kivitelezési folyamatok átszervezésével, létszám-átcsoportosításokkal igyekeznek a vállalkozások a folyamatos munkavégzést biztosítani. Az ÉVOSZ szerint a járványhelyzet egyre több helyen lassítja a munkát, ami határidő-csúszásokat eredményez. Különösen jellemző a csúszás a befejező szakaszban lévő létesítményeknél, ahol az élőmunka-igényes szakipari, szerelőipari, gépészeti feladatokat kell elvégezni. A családi építkezéseknél is kitolódik a befejezés, elég sok kisebb kivitelező brigád igyekszik lekötni tavaszra a kapacitásait, de ez egyre nehezebb, mert korlátosak a lehetőségek, egyszerűen nincs annyi szakember, mint amennyire szükség lesz.

A szigetelőanyagok gyártói kevésbé panaszkodnak, de ők is érzik a kivárást (forrás: Knauf Insulation)
A szigetelőanyagok gyártói kevésbé panaszkodnak, de ők is érzik a kivárást (forrás: Knauf Insulation)
Azt már mi tesszük hozzá, hogy a kormányzati ingyenmilliókkal megtolt felújítások tovább növelhetik ezt a hiányt. Természetes, hogy ilyen körülmények között megint sok kókler jelenhet meg a piacon - ezek veszélyeiről ebben a cikkben számolt be laptársunknak a szervezet elnöke, Koji László.

Tízezrek vesznek és felújítanak

A lakásvásárlásra és -építésre vonatkozó lakossági várakozások áprilisban nagyot estek, júliusban pozitívan korrigáltak, majd novemberben kissé tovább javultak. A GKI és a Masterplast közös novemberi felmérésében 57 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 184 ezer háztartás szándéka valószínűsíthető volt. A lakáspiaccal foglalkozó cégek fővárosra vonatkozó piaci kilátásai enyhén romlottak novemberben, míg a vidékiek érezhetően javultak. A következő egy évben Budapesten a használt lakások ára átlagosan 3-4, vidéken 2-3 százalékkal eshet a megkérdezettek szerint.

Mit mondanak az építőanyaggyártók? Nekik egyelőre az első háromnegyedévről és októberről vannak adataik. Az egyik legnagyobb szakmai tömörülés, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MEASZ) szerint az égetett falazóanyagoknál a tavalyi bázishoz képest kétszámjegyű csökkenés volt, ebben az időszakban 60-70 millió darabnyi import tégla érkezett be a piacra déli irányból, ami nem segítette a hazai gyártókat.

Stagnált a tetőcserép-értékesítés, élénk volt viszont a betontégla- és betoncserép-termékek iránti kereslet. Egyszámjegyű növekedést értek el a beton térkő és a kapcsolódó dekorációs elemek részpiacain. Tavasszal rengetegen voltak otthon, sokan előrehozták a családi építkezést. A fehér falazati anyagok terén mintegy 15 százalékos csökkenést mértek. Az építőkémia-termékek (ragasztóanyagok, tömítőanyagok, homlokzati hőszigetelő rendszerek ragasztói) iránti kereslet korábbi 5-10 százalék közötti visszaesése kissé mérséklődött a harmadik negyedévben és októberben.

A homlokzati nyílászárók gyártói 10-15 százalékos mínuszt könyveltek 2019 első 10 hónapjához képest. Az épületgépészeti termékek és a kapcsolódó szolgáltatások terén a jellemző szezonális hatás érvényesül, így a karbantartó tevékenység erősen le van kötve, komplexebb esetekben háromhetes várakozások is előfordultak.

Nagyon kevés a beépítő szakember

A MEASZ tagvállalatai azt is tapasztalják ugyanakkor, hogy megélénkültek azok a beruházói ajánlatkérések, amelyek felkészülést jelentenek a 2021-től hatályos támogatási időszakra. Emiatt 2020 végéhez közeledve a kivárás vált a jellemző beruházói magatartássá, s ez az építőanyag-gyártói oldalon érzékeltetni fogja hatását a negyedik negyedévben is. A gyártók továbbra is potenciálisan kritikus területként értékelik a beépítőszakember-kapacitások korlátosságát. Az állami, intézményi és ipari projektek felgyorsulása, és az 5 százalékos áfájú újlakás-projektek indulása a lakásfelújítási piacon generálhat szakemberhiányt. A MEASZ szerint idén a termékek árai jellemzően stagnáltak vagy akár kissé csökkentek is, az év végén viszont a kereslet további apadása visszavetheti a gyártókat. 

Elég szókimondó volt a szervezet a kereskedőkkel kapcsolatban. Azt közölték, hogy októberben élénkülő forgalom mellett némi visszaerősödésre került sor, egyúttal szerinte „betárolási” folyamatok is elindultak a kereskedelemben. Ezt egyelőre nem tudta tényekkel alátámasztani, legalábbis a nyilvános jelentésében nem.

Információink szerint a nagyobb építőanyagkereskedők csak az idei évet látják borúsabbnak, viszont optimistán tekintenek 2021 második negyedévére, amikortól várhatóan meglódulnak a megrendelések. Néhány hete az egyik nagyobb hálózat, az újHáz Centrum vezetője azt mondta lapunknak, hogy a járvány miatti kiszámíthatatlanság erős kockázati tényező. Tapasztalataik szerint a járvány második hulláma alatt mind a kivitelezők, mind a családok rendkívül óvatosak akkor, ha nagyobb volumenű beruházásról van szó. A családok szeptember vége óta visszafogták a költéseiket, a megtakarításaik maximalizálására fordítják a figyelmüket.

A cég úgy érzékeli, hogy a stabil ellátási láncnak köszönhetően a második hullám nem váltott ki a tavaszihoz hasonló pánikvásárlást sem a kivitelezőkből, sem pedig a családokból. Éppen ezért úgy véli, hogy egy esetleges újabb korlátozó intézkedés sem fog akkora ugrást indukálni a forgalomban, mint amilyen a tavaszi lezárások során volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!