Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

Kisebb reménysugár pár száz mikro és kis építőipari vállalatnak, hogy a kormány több helyi infrastrukturális és sportberuházásra különített el sokszáz milliárd forintot. A pénzek azonban főleg jövőre és azután érkeznek, nem mind ők kapják, a kivitelezések jó esetben a tavasz végén, de inkább a nyár elején indulhatnak – már csak a járvány miatt is. Addig viszont valahogy élniük kell. Nem csak nekik, hanem az ágazat más szereplőinek is.

A klasszikus mondás szerint: „azt tudjuk, hogy akkor mi lesz, de azt nem, hogy addig mi lesz.” Tökéletesen igaz ez az építőipari vállalkozások túlnyomó részének mostani helyzetére. De! Jó hírrel csengetett csütörtökön a postás: a Magyar Közlönyben ugyanis hosszan listázták a kormányrendeletben meghatározott infrastrukturális projekteket. Útépítésekről, útfelújításokról, vidéki repülőtéri beruházások támogatásáról döntöttek. Szép hosszan sorolták a különféle sportközpontok, uszodák és tornatermek létesítésére vonatkozó rendelkezéseket is.

Kisvárásokba és falvakba is jut pénz útfelújításokra (forrás: pixabay.com)Kisvárásokba és falvakba is jut pénz útfelújításokra (forrás: pixabay.com)

A legnagyobb falatokat (repülőterek, autópálya-és autóút szakaszok, kikötő) nyilván a tőkeerős és az eddigi közbeszerzéseken sorozatban az élen végző építőipari vállalatok vihetik majd el. Viszont egy-egy falu vagy kistérség útjait, tornatermeit várhatóan meghagyják a kicsiknek.

Figyelemre méltó, hogy például a kistelepülések úthálózatának korszerűsítésére és fejlesztésére vonatkozó ütemezésben a 2020-2022 közötti időszakra tervezett teljes, mintegy 157 milliárd forintos rész kétharmadát jövőre, tehát a választási év előtti évre írták ki, ami nem lehet véletlen, tudva, hogy a kormánypártok szavazóbázisának jelentős része is ott van.

A helyi-kistérségi illetőségű, kisebb, 10-20 fős építőipari vállalkozások helyben viszonylag jól fekszenek az önkormányzatoknál, várható, hogy az ottani tornaterem vagy uszodaépítéseknél, kisebb energetikai felújításoknál őket részesítik előnyben. Még akkor is, ha tudható, hogy pénzügyileg ingatagabbak lehetnek.

A mondás második fele azért érvényes, mert a hazai építőipari vállalkozások növekvő arányban számolnak be arról, hogy késedelmesen fizetik ki őket partnereik. Az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetsége (ÉVOSZ) még szeptemberben – 400 céget megkérdezve – gyorsfényképet készített az ágazat állapotáról, s ez elég aggasztó eredményt hozott. Kiderült, hogy a megkérdezettek számlaértékeinek ötöde nincs időre kifizetve, ugyanakkor a követelésük 98 százalékának valamikori kifizetésében azért mégiscsak bíznak.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

14 napig ingyenesen hozzáférhet Prémium tartalmainkhoz a következő lépések megtétele után:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Adja meg bankkártyája adatait - a választott csomag díját csak a 14 napos próbaidőszak letelte UTÁN vonjuk le bankszámlájáról

+1: A 14 napos próbaidőszak alatt Profiloldalán bejelentkezve BÁRMIKOR LEMONDHATJA előfizetését

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.