Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Gáspár András Gáspár András

Jelen állás szerint az év utolsó kormányinfóját tartotta meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Kiderült, hogy a kormány saját hatáskörben döntött a 24-ei lazításról, és az is, hogy úgy látják: túl vagyunk a második hullám tetőzésén. Mindenkit oltásra buzdítanak, már csak azért is, mert a későbbi életünkben lehet jelentősége annak, hogy beadattuk-e a vakcinát. Ha a jobboldali polgármesterek kibírják az iparűzési adó fele nélkül, bírják ki a baloldaliak is - üzente a miniszter.

Koronavírus: túl vagyunk a második hullám tetőzésén

A vírus egész Európában terjed, a korlátozásokat fenn kell tartani - Európában is többnyire fenntartják vagy szigorítják az intézkedéseket. December 24-gyel kapcsolatban mégis enyhítésről döntöttek.

Azt, hogy a kormány szentestére felfüggeszti a koronavírus-járvány miatt hozott éjszakai kijárási tilalmat, eredetileg Kiss Róbert rendőr alezredes jelentette be az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, kedden pedig az erről szóló kormányrendelet is megjelent. December 25-én és 26-án viszont marad kijárási tilalom - emlékeztetett Gulyás Gergely.  A december 24-i lazítással kapcsolatban több kérdés is érkezett arra vonatkozóan, mi alapján döntött a kormány a szabályok ideiglenes enyhítésével kapcsolatban. A józan ész és a méltányosság alapján - válaszolta a miniszter. A családok egyébként is találkoztak volna, és szerették volna annak a lehetőségét is megteremteni, hogy éjféli misére mehessenek az emberek.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi kormányinfón. MTI/Máthé Zoltán Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi kormányinfón. MTI/Máthé Zoltán

Gyors döntést kellett hozni az Egyesült Királyság ügyében, lezárták a légiközlekedést, már nem jöhetnek gépek. Egyelőre nehéz felmérni a veszélyességét az újfajta vírusmutációnak, de megnyugtató, hogy az első jelzések szerint a védőoltások ez ellen is hatásosak.

A friss adatokról azt mondta: a fertőzés terjedésében egyértelmű fordulat következett be, túl vagyunk a járvány második hullámának tetőzésén. A kormány - a szenteste kivételével - legalább január 11-éig fenntartja a korlátozó intézkedéseket; a lakosság fegyelmezettsége hozzájárult a helyzet javulásához.

Kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg 861 embert ápolnak intenzív osztályokon, ez nagyjából a 10 százaléka a kórházban kezelt koronavírusos betegeknek.

Más szabályok vonatkoznak majd azokra, akik nem oltatják be magukat

A kormány meghallgatta a külügyminisztérium tájékoztatását vakcinaügyben. December 27-étől a Dél-pesti Centrumkórházban megkezdődhet az oltás; jelenleg úgy látják, legalább 5500 vakcina érkezik eddig a Pfizer-BioNTech gyártmányából, az intenzív osztályok dolgozói elsőbbséget élveznek. A tárgyalásokat folytatják minden gyártóval; ha a kínai vakcina engedélyezése megtörténik, jelentős szállítmányokat vár a kormány belőle. Ismét arra kérte a lakosságot, hogy regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu honlapon - több mint 300 ezren ezt már megtették. Eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötöttek le.

Orbán Viktor azt mondta egy interjúban, hogy 2021 végéig tarthat a járványügyi készültség. Ezzel kapcsolatban is kérdezték Gulyás Gergelyt, aki elmondta: ez nem automatikusan a veszélyhelyzet meghosszabbítását jelenti; hogy az meddig marad fenn, az a vakcinától függ. Az eddig lekötött vakcinák száma 8 millió embernek elegendő, ez elég lenne a nyájummunitás biztosításához is - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Egy kérdésre azt is elmondta: Európában és Magyarországon is lesz jelentősége annak, hogy valaki beoltatta vagy nem oltatta be magát, az oltási könyvnek nagy jelentősége lesz a jövőben - más szabályok vonatkoznak majd azokra, akik megkapták az oltást és azokra, akik nem.

Az egészségügyi dolgozók esetében sem teszik kötelezővé az oltás beadását - válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely. Azt még nem tudják, hány százalékban vesznek részt az önkéntes oltásban az eü-dolgozók. Egy másik kérdésre azt válaszolta: 34 egészségügyi dolgozó hunyt el koronavírus miatt a jelenlegi adatok szerint. 

Nem számít, miről leveleztek korábban a bankok

A gazdaságvédelmi akcióterv újabb lépéseiről azt mondta: a hitelmoratórium meghosszabbítása a legfontosabb döntés. Január 1-jétől június 30-áig a jelenlegi feltételek mellett folytatódik a moratórium - emlékeztetett. 2,6 millió család jogosult erre, 1,5 millió veszi igénybe, mintegy 3600 milliárd forint értékű hitelállomány tekintetében. A vállalkozások közül közel 1 millió jogosult erre, közel a felük veszi igénybe. Nyilvánvaló, hogy a bankok nem örülnek a döntésnek; a már korábban kiküldött banki tájékoztatók lényegtelenek, nincs jelentőségük, akik eddig is részt vettek a programban, azoknak semmit sem kell tenniük - mondta Gulyás Gergely. Később egy kérdésre tisztázta: mindenki élhet a moratórium második körével; aki eddig is részt vett benne, annak nincs teendője, aki szeretné felfüggeszteni törlesztését, annak lehetősége van ezt kérni.

Az iparűzési adó a 4 milliárd forint alatti bevételű és 250 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek számára a felére csökken, 150 milliárd forint maradhat a vállalkozásoknál.  A 25 ezer fő alatti önkormányzatoknál automatikusan kompenzálja a kieső bevételeket a kormány, a nagyobb városok vezetésével is nyitottak a tárgyalásra, Gulyás szavai szerint pártállástól függetlenül - itt figyelembe veszik a települések anyagi helyzetét.

Karácsony Gergely az önkormányzatok kivéreztetésének tartja az iparűzési adó felének elengedését, tiltakozásul december 23-án lekapcsolják a karácsonyi díszkiválgítást számos településen. Gulyás Gergely viszont pártpolitikai vitának tartja a kérdést; ha a jobboldali polgármesterek meg tudják oldani a költségvetésüket ilyen körülmények között is, akkor a baloldaliaknak is meg kell. Arányaiban nem vesz el sokat az önkormányzatoktól az intézkedés - véli a miniszter.

A gyermeket nevelő, gyermeket váró családokat 6 millió forintig terjedő hitellel támogatja a kormány, amely lakásfelújításra fordítható. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás lehet. A jövedelemarányos törlesztési mutató alapján havi nettó 116 ezer forintos jövedelem kell a maximális, 6 millió forintos otthonfelújítási hitel igénybe vételéhez - mondta el Gulyás Gergely.

További kérdések: Brexit, ezermilliárdos pályázatok, pedagógusok tesztelése

  • Egy kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: az újépítésű lakóingatlanok kedvezményes, 5 százalékos áfája azokra az ingatlanokra vonatkozik, amelyek 2022. december 31-ig építési engedéllyel rendelkeznek, és 2026. december 31-ig befejezik az építkezést. 
  • Január 2-án és 3-án önkéntes és ingyenes koronavírus-tesztelési lehetőséget biztosítanak a pedagógusok, köznevelésben, óvodákban dolgozók számára, amelyre december 23. és 30. között lehet majd online időpontot foglalni - mondta el Szentkirályi Alexandra.
  • Magyarország 2024-re eleget tesz a NATO-nak tett válallásának, miszerint a GDP 2 százalékának megfelelő összeget honvédelmi kiadásokra költ.
  • Több mint 40 milliárd euró áll Magyarország rendelkezésére az uniós költségvetésből és a helyreállítási alapból - válaszolta Gulyás Gergely. A jövő év első 3 hónapjában több ezer milliárd forint értékben fognak pályázatokat kiírni.
  • Az, hogy mekkora lesz a minimálbér és a garantált bérminimum, a munkaadók és munkavállalók megállapodásán múlik.
  • Rendkívül csekély az esélye annak, hogy megállapodás születik a britek és az EU között, ez pedig azt jelenti, hogy vámhatárok jönnek létre. A gazdasági hatásokat nehéz megbecsülni, az eddigi tanulmányok szerint az EU és Magyarország gazdaságára csekély lesz a megállapodás nélküli Brexit hatása. Viszont 2021. októberéig utazhatunk csak személyi igazolvánnyal az Egyesült Királyságba, onnantól csak útlevéllel léphetünk az országba - tette hozzá Gulyás Gergely.
  • Arról, hogy a középiskolákban meddig tart a digitális tanrend, az operatív törzs dönt - legkésőbb a két ünnep között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.