2p

Már el is indultak a katonai vizi járművek egy erős csapatmozgással. Moszkva védelmi célú gyakorlatról beszélt egy közleményben.

Legalább 30 orosz hadihajó indult útnak Szevasztopolból és Novorosszijkszból egy nem régen kiadott parancs értelmében - jelentette a cnn.com két moszkvai tudósítója orosz forrásokra hivatkozva. A hajók között lesznek fregattok, járőrhajók, kisebb rakétás egységek, partraszállást könnyítő járművek, kisebb tengeralatjáró-elhárítók, aknakutatók is.

Az orosz Fekete tengeri flotta egy részének az elindítását Igor Oszipov admirális,  a flotta parancsnoka rendelte el - erősítette meg az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai hivatalos indoklás szerint a Krím félsziget partjainak, a csapatok bázisainak védelmét szolgálják a csapatmozgások és gyakorlatok.

"Ezen kívül a gazdaságilag fontos objketumok, kommunikációs vonalak és a haditengerészet gazdasági tevékenységének megóvása a cél"- fogalmazott a külügyi közlemény, amit a cnn idézett. Erre a védelemre a "lehetséges katonai fenyegetések miatt van szükség" -  fűzték hozzá. 

A minisztérium szerint a gyakorlatok során éleslövészet is lesz, beleértve rakéták kilövését, tüzérségi tevékenységet és levegőből kilőtt tölteteket különféle partmenti, tengeri és légi célpontok ellen.

Közben James Heappey, a brit hadsereg parancsnoka a Sky News brit tévécsatornának azt mondta szombaton, hogy London nem küld brit katonákat Ukrajnába. A BBC-nek nyilatkozva pedig azt közölte, hogy a hét végén hazaindulnak Ukrajnából a már évek óta ott tartózkodó katonai kiképző alakulatok.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!