<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy dél-afrikai kísérletben a Johnson & Johnson vakcinája meghökkentően kevés védelmet nyújtott az omikron ellen.

A Johnson & Johnson's vakcina egy laboratóriumi kísérletben gyakorlatilag nem termelt antitestvédelmet az omikron koronavírus-változata ellen, ami aláhúzza az új törzs azon képességét, hogy megkerülje a szervezet védekezésének egyik pillérét.

Ennek ellenére Penny Moore dél-afrikai virológus szerint a vakcina mégis nyújthat némi védelmet az új mutáns ellen, de talán más eszközökkel, például az immunsejtek stimulálásával. Az eredmények egyébként összhangban vannak más tanulmányokkal, amelyek a Covid-19 elleni hatékonyság részleges csökkenését mutatják számos vakcina esetében, ám a Janssen antitestvédelme különösen gyengének tűnt a laboratóriumi tesztben – írja az ndtv.com.

Nem jól teljesített a Janssen. Fotó: DepositphotosNem jól teljesített a Janssen. Fotó: Depositphotos

Moore, a johannesburgi Witwatersrandi Egyetem professzora azt mondja, hogy olyan emberek vérplazma mintáin végeztek laboratóriumi kísérleteket, akik két adag Pfizer/BioNTech vakcinát, vagy az egyadagos Janssent kapták előzőleg. 

"A Pfizeresek körében az antitestszintek mértani középértéknek nevezett mérőszáma az eredeti koronavírus-törzzsel szembeni 1419-ről 80-ra esett az omikronnal szemben. Ugyanez a mérték az eredeti vírusnál 303-ról kimutathatatlan szintre esett az omikronnal szemben azoknál, akik megkapták a J&J-oltást" – számolt be Moore a vizsgálatról.

"Az omikron valóban jelentős immunitást mutat az antitestekkel szemben. Azt hiszem, a helyzet még aggasztóbb a Johnson & Johnson’s vakcina esetében, mert a mi tesztünkben nem volt kimutatható védelem” – teszi hozzá a professzor.

A Janssen nem volt hajlandó kommentálni az eredményeket, ehelyett egy korábbi nyilatkozatra hivatkozott, amely szerint a vállalat az emlékeztető oltásokban résztvevőket teszteli, amivel az omikron elleni semlegesítő aktivitást figyeli, miközben olyan vakcinaváltozaton dolgozik, amelyet szükség szerint lehet fejleszteni. Mathai Mammen, a J & J Janssen gyógyszerészeti részlegének kutatás-fejlesztési vezetője szerint a vállalat "bízik az oltóanyaga által kiváltott erős humorális és sejtközvetített immunválaszokban". 

A fent említett, még publikálatlan kutatás, amelyet Moore egy afrikai egészségügyi konferencián mutatott be, kapcsolódik a dél-afrikai Afrika-egészségügyi kutatóintézet korábbi kísérleteihez, és tudvalevő, hogy omikron felfedezését dél-afrikai tudósok jelentették be november 25-én.

Moore azonban hangsúlyozta, hogy a szervezetnek más védelme is van a vírus ellen.

"Az alacsony antitest mutatók valószínűleg csökkentik a vakcinák fertőzésmegelőző képességét, de a súlyos betegség elleni védelem valószínűleg megmarad" -

mondta a kutató prezentációjában, hozzátéve azt, hogy ezzel együtt a több százezer dél-afrikai egészségügyi dolgozó bevonásával végzett vizsgálat szerint a J & J vakcina megelőzi a súlyos betegségeket, és a vizsgálatban résztvevők közül senki sem halt meg az omikron variánstól. 

A Discovery Health Ltd., az ország legnagyobb egészségbiztosítási szolgáltatója pedig azt mondta, hogy jelenleg úgy tűnik, hogy a kétadagos Pfizer 70 százalékos védelmet nyújt az omikron változattal szemben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.