TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Augusztus 1. után akár 120 000 forintba is kerülhet egy négytagú család PCR-tesztje, ha veszélyeztetett országban nyaralt. Ahol pedig nagyon szigorúak a hatóságok, mert két darab negatív eredményt kérnek, ott ennek a dupláját is ki kell fizetniük. Egyszóval a koronavírus-járvány utáni nyár már nem csak a felhőtlen nyaralásról szól. 

Augusztus 1-jéig az állam állja a nyaralás után felmerülő tesztköltségeket, de akkor is csak a külföldről hazaérkezőkét. A háziorvosuk kihívja hozzájuk az Országos Mentőszolgálatot, s már készül is az eredmény. Augusztus 1. után azonban az állam elengedi a kezünket, azaz saját magunknak kell utánajárni, hogy hol és mennyiért végeztethetünk koronavírus-tesztet. Akik azonban olyan célországba utaznak, ahol negatív tesztet kérnek, már most is csak saját költségükön tudják megcsináltatni. 

Trogirból hazaérkezve például nem kérnek koronavírus-tesztet a határon. Fotó: Pixabay Trogirból hazaérkezve például nem kérnek koronavírus-tesztet a határon. Fotó: Pixabay

A teljesség igénye nélkül egy táblázatba szedtük össze, hogy a legismertebb magán egészségügyi klinikák mennyiért kínálják tesztjeiket.

Jó hír, hogy áprilishoz képest az árak nem változtak, tehát legalább nem lettek nagyobbak, de ha egy négytagú családról van szó, akkor a PCR teszt átlagos 30 000 forintos árával számolva egy 120 ezer forintos tétel nem igazán jön jól egy nyaralás után.

Épp ezért mindenkinek azt javasolják - sok magánklinika a saját honlapján -, hogy útnak ne induljon úgy, hogy az adott ország nagykövetségének, konzulátusának az oldalát ne tanulmányozná.

További TIPPEK és TUDNIVALÓK az utazáshoz:

  • Az utazást mindig hivatalos szervtől származó írásbeli tájékoztatás alapján tervezzük! 
  • A magán egészségügyi laborok és klinikák honlapján sem egységes a kép. Van, aki arról tájékoztatja a látogatóit, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye alapján kizárólag PCR-tesztet fogadnak el az utazás előtt vagy után, de egyes klinikák arról számolnak be, hogy előfordulnak olyan esetek, amikor a gyorsteszt eredménye is elégséges. Erről a karantén címe szerint illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályánál kell tájékozódni a pontos elvárásokról és az eljárás menetéről. 
  • A gyakorlat nem egységes, van, aki a karantént nem hagyhatja el, ezért szükséges igénybe venni a magánklinikák kiszállását a koronavírus-teszt elvégzéséhez. De van, aki egyedi útvonalengedéllyel elhagyhatja a vizsgálatvégzés céljából a karantént, azonban tömegközlekedési eszközt nem vehet igénybe és haladéktalanul vissza kell térnie a karanténba.
  • Előre kell jelezni a teszt elvégzésekor, hogy határátkelési igazoláshoz van szükség rá, mert egy-két helyen nem tudnak utólag igazolást kiállítani (például a Mammut Egészségközpontban).

EMLÉKEZTETŐÜL:

ZÖLD ORSZÁG: korlátozás nélkül beléphet

SÁRGA ORSZÁG:  14 nap karantén otthon vagy más kijelölt helyen - VAGY 5 napon belül, 48 óra különbséggel elvégzett, két negatív PCR-teszt felmutatása, ami igazolja, hogy nem fertőzött az illető. Ebben az esetben nem kell karanténba vonulni. Ha az érkezőnek nincs PCR-tesztje, kérheti ennek elvégzését. Az első negatív eredmény után elhagyhatja a karantént, de el kell végezni a második tesztet is.

PIROS ORSZÁG: 14 nap karantén otthon vagy más kijelölt helyen - VAGY 5 napon belül, 48 óra különbséggel elvégzett két negatív PCR-teszt felmutatása, ami igazolja, hogy nem fertőzött az illető. Ebben az esetben nem kell karanténba vonulni. Ha az érkezőnek nincs PCR-tesztje, a karanténban kérheti ennek elvégzését. Ha mindkettő, 48 óra időkülönbséggel elvégzett teszt negatív eredményt mutat, a magyar állampolgárt felmentik a karantén alól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.