4p

A kisebb benzinkutak üzemeltetői szerint az őket sújtó lépések miatt a csőd szélére kerültek. Közben a benzinárak minimális mértékben csökkentek. Innen azonban inkább emelkedés várható az Mfor Üzemanyagár-figyelő előrejelzése szerint.

Kisebb változást tapasztalhattak a magyar autósok a benzinkutakon, ennek köszönhetően kicsit közelebb került a 600-as lélektani szinthez a benzin és a gázolaj ára is.

A 95-ös ára egyébként hasonló mértékben mozgott, mint az európai piacon. Az EU-s rangsorban a magyar benzinár helye nem változott, az egy héttel korábbiakhoz hasonlóan ezen a héten is 8 olyan ország volt, ahol a magyarországinál olcsóbban lehet tankolni.

A régiós összesítésnél sem volt változás, az Mfor Üzemanyagár-figyelő által monitorozott országok közül négy helyen olcsóbb, négy helyen pedig drágább a benzin, mint Magyarországon.

A gázolaj esetén már borúsabb az összkép, hiszen ebben a rangsorban a magyarországi árak a kormány által kikényszerített vágás után is a középmezőnyben voltak. A mögöttünk hagyott héten pedig a tovább hazai árcsökkentés ellenére is magasabb szintre kerültünk.

Nemcsak az uniós, hanem a közép-európai összehasonlításban is romlott a helyzet, a gázolaj ára ugyanis nálunk kevésbé csökkent, mint a régió más országaiban. Emiatt ez az üzemanyagtípus csak Ausztriában kerül több pénzbe (euróban átszámítva), mint Magyarországon.

A kormány által kikényszerített árcsökkentés ugyan a magyar autósok számára örömhír lehetett, valójában óriási jelentősége nincs (erről itt írtunk korábban részletesen), a kisebb benzinkutak tulajdonosai számára viszont komoly érvágást jelent.

A Független Benzinkutak Szövetsége a napokban tartott rendkívüli ülést, ahol a szervezet közleménye szerint arra a megállapításra jutottak, hogy veszélyben vannak Magyarországon az üzemanyag-kiskereskedelemben jelen lévő magyar családi vállalkozások. Szerintük az üzemanyag kiskereskedelmi üzletágban ez évtől 20-szorosára, azaz 0,15-ről 3 százalékra emelték a kisebb piaci szereplők árbevételarányos adóterhelését, miközben a legnagyobb piaci kiskereskedelmi szereplőkét 4,5-ről 3 százalékra csökkentették. Hangot adtak annak a véleményüknek is, mely szerint elengedhetetlen a magyarországi adórendszer reformja egy stagnáló gazdasági pályán lévő nemzetgazdaság esetén, melynek állandó motorja a magyar családi kkv-szektor.

Egyre nagyobb a baj a független kutaknál
Egyre nagyobb a baj a független kutaknál
Fotó: Pixabay

Mi lesz a kutakon?

A múlt héten úgy tűnt, hogy az olaj piacán fordulat állhat be, hiszen a korábbi áresés megállt, és minimális növekedés jött. Ezen a héten gyakorlatilag stagnálást láthattunk, egy szűk sávban mozgott csak a nyersolaj tőzsdei árfolyama. A héten napvilágra került adatok egy-egy napig hatottak. Így hiába jött például szerdán egy kedvező amerikai inflációs adat, ami előrevetíti az esetleges kamatcsökkentést és a gazdasági élénkülést, a mérleg másik serpenyőjében gyenge aktivitásról szóló számok és recesszióközeli helyzet merül fel. A geopolitika kockázatok kapcsán is hol megnyugtatóbb, hol aggasztóbb hírek látnak napvilágot. Így jelenleg nincs egyértelmű trend.

Ez azzal is jár, hogy további olajár-csökkenés sem látszik indokoltnak, és a feldolgozott termékeknél sincs egyértelmű trend. A hét közepén láttunk egy kisebb dollárgyengülést (illetve a másik oldalról a forint erősödését), ami a benzinkutak pénteki árcsökkentését indokolhatta. Ugyanakkor ez a hétvégére megfordult és a dollár-forint keresztárfolyam az egy héttel korábbi szinten van.

A fentiek miatt érdemi árváltozásra nem lehet számítani a következő napokban. Természetesen akár az alapanyagok, akár a forint árfolyama mozoghat annyit, ami végül a kutaknál is visszaköszön. Ugyanakkor előrejelzésünk szerint a fenti tényezők maximum 5-6 forintos ármozgást indukálhatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!