<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A közpénzből megújuló esztergomi élményfürdővel összekötött négycsillagos luxusszálloda üzemeltetésével gyarapodott Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltségeinek köre. A Portobello 16,4 millió forint segítséget kapott a kormánytól.

Jelentős kormányzati támogatást kapott az esztergomi Portobello Wellness és Yacht Hotel is a november 11. és december 10. közötti időszakra érkezett foglalásaik után. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója még november 11-én beszélt arról, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek számára az állam megtéríti a november 8-ig beérkezett, a zárás utáni 30 napra vonatkozó bevételkiesés 80 százalékát.

Eddig úgy lehetett tudni, hogy a négycsillagos, az Aquasziget Esztergom Élményfürdővel zárt folyosóval összekötött 95 szobás szálloda üzemeltetője az Investor' 2005 Kft. Az MTÜ a Kisfaludy-program támogatásait listázó dokumentumban azonban közzétette azokat a szálláshelyeket, amelyek az elmaradt foglalásaik után állami támogatásban részesültek. Innen derült ki, hogy a Portobello támogatását már nem az Investor' 2005 Kft., hanem a Solva Hotel Kft. kapta meg. Egészen pontosan 16,4 millió forintot.

Hernádi Zsolt szereti Esztergomot (Fotó: MTI/Mónus Márton)Hernádi Zsolt szereti Esztergomot (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A Solva Hotel Kft.-t 2019 nyaránn alapították, a tulajdonosa pedig a Solva Magántőkealap, amely a Gran Private Equity Zrt. által kezelt magántőkealap. A Gran Private Equity pedig Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltsége. A hotel jelenleg zárva van, de a 16,4 millió forintos támogatásból arra lehet következtetni, hogy egy jól működő szállodáról van szó normális (Covid-mentes) körülmények között. Nagyságrendileg ugyanis ekkora támogatást kapott a Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc Répce Gold nevű bükfürdői háza, valamint a Danubius Szállodaüzemeltető Zrt. hévízi egysége is.

Szállodánk 2021. március 12-ig zárva tart, csak üzleti céllal utazó vendégeket fogad. A szállodából közvetlen átjárással elérhető Aquasziget Élményfürdő zárva tart, és júniusig megújul, a munkálatok alatt nem fogad vendégeket. Ezért március 12. és június 25. közötti időszakra szóló szobaárak és csomagárak nem tartalmaznak wellness szolgáltatásokat

- közli honlapján a Portobello, amelynek ablakaiból gyönyörű kilátás nyílik a Bazilikára.

Tehát a szállodát már Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltségébe tartozó Solva Hotel Kft. üzemelteti, az élményfürdő pedig megújul.

Új aranykor

Az élményfürdő felújítását pedig Hernádi Ádám esztergomi fideszes polgármester és a milliárdos üzletember unokaöccse jelentette be december 31-én. Az év utolsó napjaiban megérkezett az önkormányzathoz a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től az a támogató okirat, amely alapján Esztergom 5 milliárd forintnyi összeget használhat fel az alábbi projektekre:

  • A Szent István Strandfürdő Sport, Turisztikai és Egészségturisztikai fejlesztése
  • Városháza homlokzatának felújítása
  • Fürdő Szálló homokzatfelújítása
  • Élményfürdő felújítása.

Az élményfürdőt korábban a Portobello szállodához hasonlóan szintén az Investor' 2005 Kft. üzemeltette. Hernádi Ádám polgármester azonban tavaly június 17-én, egy nappal az első veszélyhelyzet vége előtt úgy döntött, hogy megszünteti az önkormányzat és az Investor 2005 Kft. közötti szerződést a helyi Aquasziget Esztergom Élményfürdő teljes körű üzemeltetésére szeptember 30-i hatállyal. Az esztergomi önkormányzat közbeszerzési bizottsága pedig még szeptember 25-én döntött úgy, hogy az élményfürdő október 12-től január 4-ig történő üzemeltetésre beszerzési eljárást indít. Ekkor még nem tudhatták, hogy a koronavírus-járvány miatt a fürdőt is be kell zárni.

A beszerzési eljárásban pedig 4 cégtől kértek be ajánatot, köztük a Solva Hotel Kft.-től. Így pedig nem lehet kizárni egy olyan forgatókönyvet sem, hogy amikor nyáron kinyit az állami pénzből felújított élményfürdő, akkor már a mellette lévő hotelt is üzemeltető Solva Hotel lesz illetékes a fürdőben is. Ezzel egy az egyben belépve a körön kívül maradt Investor 2005 Kft. helyére.

Siklóson is fürdenek

Pedig utóbbi cég kiemelkedő tapasztalatokkal rendelkezik a fürdőkkel kapcsolatban. Még 2019-ben 1,3 milliárd forint árbevétele volt és 33,1 millió forint profitnak örülhetett az Investor. A cég fő tulajdonosa pedig a 2,7 milliárd forint forgalmú Aquaplus Kft.-n keresztül György Zoltán, de például Palkó György is tulajdonos, aki a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. igazgatósági tagja. A Népszava írta meg, hogy a siklósi fürdőt is az Aguaplus üzemelteti, de a fideszes önkormányzat az esztergomi esethez hasonlóan szintén szeptember 30-ával felmondta az amúgy 2035-ben lejáró szerződést. Az Aquauplus a siklósi fürdő mellett is épített egy szállodát: a Hotel Castello szintén kapott a november-decemberi foglaltság után 14,2 millió forint kormányzati támogatást az MTÜ-től.

Ebben a cikkünkben pedig arról írtunk, hogy az esztergomi Portobello hoteltől csak néhány méterre fekvő Mária Valéria hotel is (a szállodát átkeresztelték Grand Hotel Esztergomra) Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltsége. Ez a hotel még csak épül 7,6 milliárd forintból, de ha nyárra elkészül, akkor összesen már két szálloda és egy fürdő alkothatja az értékes ingatlan-csomagot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.