5p

Közel egymilliárd forinttal drágább lett és több hónapot csúszik a Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltségébe tartozó esztergomi luxusszálloda, amit Garancsi István cége épít, az alatta lévő mélygarázst pedig megvette az állam.

Előre nem látott pótmunkák miatt mintegy négy hónapot csúszik és 922 millió forinttal drágább lesz a Hernádi Zsolt MOL-vezér tulajdonában lévő Solva Property Kft. által megrendelt és a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. által kivitelezett esztergomi, 149 szobásra tervezett Mária Valéria Hotel felépítés - derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. A szerződés módosítását még tavaly december 7-én írták alá a felek.

Hernádi Zsolt szállodája májusban lehet kész (Fotó: MTI/Mónus Márton)
Hernádi Zsolt szállodája májusban lehet kész (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Több oka is van a késedelemnek és a drágulásnak. Ezek röviden így foglalhatók össze:

  • Statikai megerősítések
  • Étterem kiterjesztése a terasz felé (ehhez módosítani kell az építési engedélyt)
  • Kertépítésben kért plusz munkák
  • Játéktér kivitelezése

Eredetileg idén január környékére kellett volna elkészülnie a luxusszállodának, az ár pedig 6,7 milliárd forint volt. Az új határidő május 19-e lett, míg a szerződéses érték 7,6 milliárd forintra ugrott fel. Az egyik legfőbb probléma abból adódik, hogy az esztergomi Prímás-szigeten található Mária Valéria Hotelnek meglehetősen hányattatott sorsa van. Még 2008-ban kapott építési engedélyt egy helyi vállalkozó, Gimesi Sándor, aki 9 évig nem tudta befejezni az építkezést, főleg a hitelválság miatt. A félkész hotelt folyamatosan hirdette, végül 2018 végén adta el az ingatlant a Solva Property Kft.-nek.

A statikai megerősítések kivitelezése az önkormányzat tulajdonában lévő területen elengedethetetlenül szükséges az önkormányzati pinceszint feletti SOLVA tulajdonában lévő épületrész befejező szakipari munkáinak kivitelezéséhez. A munkák szükségessége egy a teljesítés során végzett ellenőrző statikai felmérés és szakvélemény alapján merült fel. A statikai megerősítések szükségesek számos további munkálat elvégzéséhez, amelyek technológiai sorrendben a statikai megerősítések után végezhetők

- olvasható a közbeszerzés szerződés indoklásában. 

Azóta annyiban változott a helyzet, hogy a szálloda alatti önkormányzati pinceszint, már nincs az önkormányzat tulajdonában. A szerződés módosítása december 23-én lett nyilvános, ellenben Hernádi Ádám, Esztergom fideszes polgármestere és a milliárdos üzletember unokaöccse december 30-án közölte a hírt az eszergomiakkal a Facebook-oldalán, hogy hosszas tárgyalások után a magyar állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. nettó 1,68 milliárd (bruttó 2,13 milliárd) forintos vételi ajánlatot nyújtott be a Prímás-szigeten található mélygarázsra.

Az ingatlan jelenlegi könyv szerinti értéke nettó 1,1 milliárd forint. Az újbóli üzembehelyezéshez szükséges a statikai megerősítések elvégzése, az életvédelmi rendszer és a komfortot növelő elemek felújítása. A teljes beruházás becsült költsége nettó 440 millió forint. Mérlegelve az önkormányzat anyagi lehetőségeit a jövőbeni beruházásokat, fejlesztéseket illetően, az ingatlan értékesítése a magyar állam javára a legjobb megoldás jelen helyzetben, mert ennek köszönhetően az elvégzendő felújítások, beruházások meg tudnak valósulni

- indokolta meg a polgármester, hogy miért éri meg az adásvétel az önkormányzatnak.

Így tehát a Mária Valéria hotel alatti mélygarázst is közpénzből erősíthetik meg, miközben az egész szálloda is igen jelentős összegű közpénzből épül. A privatbankar.hu írta meg, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást adott 2019-ben a Kisfaludy-pályázatokon keresztül hazai költségvetési forrásból a Hernádi Zsolt MOL-vezér tulajdonában lévő Solva Property Kft.-nek az esztergomi hotel felépítésére. Közbeszerzésre is azért lehet szükség, mert a legalább 40 millió forint összegű közvetlen, vissza nem térítendő támogatásban részesülő vállalkozók kötelesek közbeszerzési eljárást lefolytatni.

A cégnek 2019-ben 0 forint árbevétele volt, ellenben ötmillió forint veszteséget termelt. A saját tőke viszont összesen 1,4 milliárd forintra ugrott, ami jelzi, hogy Hernádi Zsoltnak nagy tervei vannak az esztergomi szállodával. A Solva Property konkrétan a Solva Magántőkealap tulajdonában van, ami a Gran Private Equity Zrt. által kezelt magántőkealap. A Gran Private Equity pedig Hernádi Zsolt érdekeltsége 80 százalékban.

Korábban az üzletember elmondta, hogy azért vágott bele az építkezésbe, mert úgy számolt, ha a saját tőkéjét kiegészíti az állami támogatással, akkor a kettő együtt elég ahhoz, hogy a szállodát befejezzék. Szerinte egy nagyon lassan, legalább 13 év alatt megtérülő szállodáról van szó.

Amióta Hernádi Ádám lett Esztergom polgármestere, azóta valósággal ömlik a pénz a városba. Míg a legtöbb önkormányzat a koronavírus-járvány miatti megszorításokra panaszkodik, addig Esztergomban egy új aranykor köszöntött be. A városvezető december 31-én jelentette be, hogy az év utolsó napjaiban megérkezett az önkormányzathoz a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től az a támogató okirat, amely alapján Esztergom 5 milliárd forintnyi összeget használhat fel az alábbi projektekre:

  • A Szent István Strandfürdő Sport, Turisztikai és Egészségturisztikai fejlesztése
  • Városháza homlokzatának felújítása
  • Fürdő Szálló homokzatfelújítása
  • Élményfürdő felújítása

Az említett Kisfaludy2030 Zrt. egy állami cég, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felügyel. A fideszes polgármester pedig korábban egy évet dolgozott a szervezet kabinetfőnökeként. A kabinetfőnöki pozíció pedig egy rendkívül bizalmi állás, nagyfokú lojalitást igénylő munkakör.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!