Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Hernádi Ádám esztergomi polgármester megerősítené a mélygarázst Hernádi Zsolt MOL-vezér luxusszállodája alatt. Veszélyhelyzetre hivatkozva döntött.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, a Privatbankar.hu-n jelenet meg.

Rendkívüli jogrend van Magyarországon, és ahogyan tavasszal, ez most is azt jelenti, hogy nem csak a kormány kapott különleges jogosítványokat, hanem azt is, hogy veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Ezt a lehetőséget használta ki például Hernádi Ádám, Esztergom fideszes polgármestere is.

Hernádi Zsolt szállodája alatt van a mélygarázs
Hernádi Zsolt szállodája alatt van a mélygarázs

November 13-án ugyanis - vagyis két nappal a különleges jogrend bevezetése után - a kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel egy határozatban úgy döntött, hogy az önkormányzat beszerzési eljárást folytat le az

Esztergom, Táncsics Mihály u. 16380/1 hrsz. alatti ingatlanon épült mélygarázs tartószerkezeti megerősítése tárgyú beszerzési eljárás megindítása tárgyában

- szól a polgármesteri határozat.

Ehhez 4 cégtől kér be Hernádi Ádám ajánlatot:

  1. DUGA Kft.
  2. Sankó-ÉP Kft.
  3. Bravico Ép Kft.
  4. Market Építő Zrt.

A beszerzési eljárás költségeit az önkormányzat általános tartaléka fedezi. Nos, ebben az lehet érdekes, hogy a 16380/1 hrsz. alatti ingatlan igazából nem más, mint a Mária Valéria Hotel. Laptársunk írta meg, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást adott 2019-ben a Kisfaludy-pályázatokon keresztül hazai költségvetési forrásból a Hernádi Zsolt MOL-vezér tulajdonában lévő Solva Property Kft.-nek az esztergomi Mária Valéria Hotel felépítésére.

A szállodaépítésre kiírt közbeszerzést sem akárki nyerte meg: a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. egyedül pályázott 6,7 milliárd forintos ajánlattal. Mivel az MTÜ-től 2,8 milliárd forintot kaptak a projektre, így biztos, hogy a beruházásnak mintegy 41-42 százalékát az adófizetők állják. Most pedig a szálloda alatti mélygarázs ügyben a Market Építő ismét ajánlatot tehet az önkormányzatnak, igaz, ezúttal akadt 3 riválisa is.

Magának az esztergomi Prímás-szigeten található Mária Valéria Hotelnek meglehetősen hányattatott sorsa van. Még 2008-ban kapott építési engedélyt egy helyi vállalkozó, Gimesi Sándor, aki 9 évig nem tudta befejezni az építkezést, főleg a hitelválság miatt és állami támogatást sem kapott. A félkész hotelt folyamatosan hirdette, végül 2018 végén adta el az ingatlant. Az is rengeteg gondot okozott az évek alatt, hogy árterületről van szó, ami miatt például a szálloda alá tervezett mélygarázs többször is beázott. A mélygarázst amúgy még Meggyes Tamás polgármester idejében vette meg 1,4 milliárd forintért az önkormányzat.

Hernádi Ádám polgármester és Hernádi Zsolt MOL-vezér és hoteltulajdonos esetében nem puszta névazonosságról van szó, hanem a városvezető a milliárdos üzletember unokaöccse. A polgármester nagyon belelendült a rendkívüli határozatokba, ugyanis november 12-én úgy döntött, hogy a nagybátyja szállodájával szembeni Aquasziget Esztergom Élményfürdő felújításának tervezésére is beszerzési eljárást indít. Itt három cégtől kért ajánlatot.

Ezek közül a Paragram Kft. a legismertebb, amely 2018. decemberében alakult és például a hármas metró építészeti, arculati terveit készítik. A beszerzési eljárás pénzügyi fedezetét szintén az önkormányzat általános tartaléka biztosítja. Az élményfürdő lehetséges üzemeltetőjéről esztergomi sorozatunk előző részében írtunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.