<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p


			
		
		


		
		

Ősszel várhatóan új társasházi projekteket jelentenek be Budapesten és néhány megyeszékhelyen. Lesz helye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új zöld hitelének, de a 200 milliárd forintos keret várhatóan nem fogy el gyorsan, az új kínálat ugyanis csak lassan növekszik. A lakosság egy része várhatóan tetőtér-beépítésre vagy bővítésre fogja fordítani az új forrást.

  

Nem nehéz megjósolni, hogy a kereskedelmi bankokban október 4-től elérhető új zöld lakáshitel - a feltételeket teljesítők számára -  újabb ösztönző lehet új lakás megvásárlásához vagy építéséhez, esetleg tetőtér beépítéséhez vagy bővítéséhez, illetve garázsépítéshez vagy gépkocsibeálló megvételéhez. Lehet pár ezer család, amelyik a korábban bejelentett más támogatásokkal együtt veszi igénybe ezt az új lehetőséget. 

Csak az a biztos, hogy hiába lesz még több forrás, az új építésű lakások kínálata nem növekszik elfogadható mértékben. Ugyan az őszi-téli hónapokban várhatóan új társasházi beruházásokat "tesznek ki a piacra" az ingatlanfejlesztők, de az így keletkező új kínálat legfeljebb 12-15 ezerre emelheti az országosan elérhető új társasházi lakások számát. Lesz viszont több ezer ikerház vagy családi ház, amit vállalkozók építenek eladásra, de e két komponens valószínűleg együtt sem éri el a 20 ezret idén.

Budapesten egyre több lehet a külső kerületben indított társasházi építkezés (fotó: Mester Nándor)Budapesten egyre több lehet a külső kerületben indított társasházi építkezés (fotó: Mester Nándor)

Budapesten az Eltinga elemző cég szerint kevesebb mint hétezer új, el nem adott társasházi lakás volt a piacon a nyár végén és kicsit kevesebb mint ezer új építését jelentették be. A beruházók honlapjain ennél összességében jóval több szerepel, de azok későbbi ütemekre vonatkoznak, megépítésük számtalan tényezőtől függ és nem számítható be a kínálatba. Erősödőben vannak a külső pesti kerületek és Dél-Buda, ott még vannak szabad területek a fejlesztésekhez. Az Otthon Centrum a megyeszékhelyekről azt közölte, hogy mintegy 3200 ilyen típusú, szabad lakás volt a piacon augusztus végén. 

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.