5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ősszel várhatóan új társasházi projekteket jelentenek be Budapesten és néhány megyeszékhelyen. Lesz helye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új zöld hitelének, de a 200 milliárd forintos keret várhatóan nem fogy el gyorsan, az új kínálat ugyanis csak lassan növekszik. A lakosság egy része várhatóan tetőtér-beépítésre vagy bővítésre fogja fordítani az új forrást.

  

Nem nehéz megjósolni, hogy a kereskedelmi bankokban október 4-től elérhető új zöld lakáshitel - a feltételeket teljesítők számára -  újabb ösztönző lehet új lakás megvásárlásához vagy építéséhez, esetleg tetőtér beépítéséhez vagy bővítéséhez, illetve garázsépítéshez vagy gépkocsibeálló megvételéhez. Lehet pár ezer család, amelyik a korábban bejelentett más támogatásokkal együtt veszi igénybe ezt az új lehetőséget. 

Csak az a biztos, hogy hiába lesz még több forrás, az új építésű lakások kínálata nem növekszik elfogadható mértékben. Ugyan az őszi-téli hónapokban várhatóan új társasházi beruházásokat "tesznek ki a piacra" az ingatlanfejlesztők, de az így keletkező új kínálat legfeljebb 12-15 ezerre emelheti az országosan elérhető új társasházi lakások számát. Lesz viszont több ezer ikerház vagy családi ház, amit vállalkozók építenek eladásra, de e két komponens valószínűleg együtt sem éri el a 20 ezret idén.

Budapesten egyre több lehet a külső kerületben indított társasházi építkezés (fotó: Mester Nándor)
Budapesten egyre több lehet a külső kerületben indított társasházi építkezés (fotó: Mester Nándor)

Budapesten az Eltinga elemző cég szerint kevesebb mint hétezer új, el nem adott társasházi lakás volt a piacon a nyár végén és kicsit kevesebb mint ezer új építését jelentették be. A beruházók honlapjain ennél összességében jóval több szerepel, de azok későbbi ütemekre vonatkoznak, megépítésük számtalan tényezőtől függ és nem számítható be a kínálatba. Erősödőben vannak a külső pesti kerületek és Dél-Buda, ott még vannak szabad területek a fejlesztésekhez. Az Otthon Centrum a megyeszékhelyekről azt közölte, hogy mintegy 3200 ilyen típusú, szabad lakás volt a piacon augusztus végén. 

E két adat a jelenleg elérhető (tehát a várhatóan meghirdetendők nélküli) teljes kínálat mintegy 70-75 százalékát adja, a többi az új családi ház. Mindegyik típus kínálata emelkedhet a következő pár hónapban, s a potenciális vevők vagy építtetők jelentős része vélhetően kihasználja majd a zöldhitel adta lehetőséget.
 
Az Otthon Centrum szakértői összesítették a megyei jogú várásokban elérhető, online meghirdetett újépítésűlakás-projekteket is: az esztendő harmadik negyedévében 281 társasházi projektre lehetett jelentkezni. Tavaly az azonos időszakban 293 projektben 8100 lakás épült, valamint az állomány 50,9 százaléka, 4100 lakás volt szabad.

A zöld lakáshitel feltételei:

  • legfeljebb 70 millió forint a felvehető összeg
  • legfeljebb 2,5 százalékos lehet az éves hitelkamat
  • 10 éves ottlakási kötelezettség
  • az utolsó lehívást követően lakcímkártya bemutatásával kell igazolni a beköltözést
  • 10 évig nem adható el az ingatlan és az az öröklést leszámítva haszonélvezeti joggal sem terhelhető
  • a hitelintézet a lakáshitel-szerződés fennállása alatt jelzálogjogot és terhelési és elidegenítési tilalmat jegyez be 
  • az ingatlan 10 évig nem adható bérbe
  • 120 napon túli késedelem és az egyéb elvárások megszegése esetén vissza kell fizetni a hitelt. 

Most a legtöbb projekt és lakás Debrecenben, Szegeden és Győrött épül. A három városban 106 projekt van folyamatban, ez az online megjelent építkezések majdnem 38 százaléka, míg a három városban épülő 2 929 lakás az összes épülő lakás 41 százaléka. A legkevesebb projekt (1 db) és lakás Szekszárdon található, míg Dunaújvárosban és Salgótarjánban egyetlen, legalább négy lakásos lakóprojekt kivitelezése sem ismert.

Van adat arról, hogy mennyi új beruházást indítottak a fejlesztők vidéken a harmadik negyedévben: 37 ilyenről tudni, ez 19 százalékkal több mint 2020 azonos időszakában. A projektszámok mellett azonban az árak is emelkedtek: egy négyzetmétert a megyeszékhelyeken 694 ezer forintos középértéken kínálnak, ami 12,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi átlagárnál. Saját kutatásunk szerint érdemi fejlemény, hogy olyan városok is megjelentek a kínálatban, amelyekben eddig nem indultak jelentősebb társasházi beruházások. Közéjük tartozik például Ajka, Sárvár, Kőszeg és Hajdúszoboszló.   

Nincs kőbe vésve, hogy a fővárosi és a nagyvárosi lakások meg is épülnek, legalábbis a tervezett időn belül. Most is jelentős, akár 6-8 hónapos csúszások is vannak. Ennek elsősorban az építőipari kapacitáshiány az oka. Az anyagellátási gondok enyhülőben vannak, az exportkorlátozás épp a minap lépett életbe, de az árak továbbra is elviselhetetlenül magasak.

A legnagyobb gond még mindig az, hogy munkáskézből nincs elegendő. A korábban hazatért szakmunkások jelentős része már visszament abba az országba, ahol előzőleg dolgozott, ott tárt karokkal fogadják őket és még mindig többet fizetnek nekik, mint itthon. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) mindamellett azt reméli, hogy a folytatódó "hazahívó program" sikeres lesz és többezren állnak majd itthon munkába. A szervezet úgy nyilatkozott, hogy nem a magyarországi cégek megbízásából, velük szerződésben kint dolgozó 17 ezer magyar munkavállalót célozzák meg, hanem azt a mintegy 30 ezer főre becsülhető szakmunkást és mérnököt, akik német vállalkozásokkal vannak kapcsolatban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!