5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Budapesten kívül is van élet a lakásfejlesztők számára. De ott már nem álmodnak nagyot, inkább a földön járnak – hogy be is fejezzék az elkezdett projekteket.

Pár kattintással kideríthető, hogy több megyeszékhelyen ugyancsak erőre kaptak a lakásberuházások. A rengeteg családi építkezés és felújítás mellett inkább közepes (30-50 lakás) és kisebb (6-10 lakás) fejlesztés tart különféle szakaszban. Újdonság, hogy olyan települések is felkerültek az egyre nagyobb fordulatszámú városok közé, amelyek eddig szinte mindig kimaradtak a különféle listákból, mert egyszerűen nem vagy alig volt érzékelhető építkezési hullám.

Még tart az építkezés a 600 lakásos szegedi lakóparkban (fotó: Mester Nándor)
Még tart az építkezés a 600 lakásos szegedi lakóparkban (fotó: Mester Nándor)

De kezdjük a körképet a legnagyobbal! Ehhez egészen Szegedig kell menni, ott – nem tévedés – egy 600 lakásos projekt zajlik, pár utcával a belvárostól nyugatra. A belső munkálatoknál tartanak, ennél nagyobb vidéki beruházást nem találni most a piacon. A dél-alföldi városra azért nem ez a jellemző, sokkal inkább az, hogy 10-25 lakásos tömböket emelnek a külső városrészekben, továbbá felújításoknak voltunk szemtanúi a híres városi körsugárút mentén. Egyébként Szegeden most 36 különböző méretű projektet visznek a beruházók, az új lakások átlagára már meghaladja a 600 ezer forintot négyzetméterenként.

Projektszámot tekintve a napfény városa mellé zárkózott a cívisváros, ahol azonos számú beruházást szeretnének befejezni a vállalkozók, de ott nagyobbat mertek álmodni, magasabb az egy projektre jutó lakások száma, mint Szegeden. Debrecenben ugyanakkor a kereslet erősebb és az ipari betelepítés miatt a vásárlóerő is nagyobb. Ennél fogva az átlagárak pár tízezer forinttal meghaladják a szegediekét.

Az észak-nyugati és nyugati megyék szállítják a tulajdonképpeni meglepetést az újlakás-fronton. Annyiban, hogy van néhány olyan város (nem feltétlenül megyeszékhely), ahol eddig nem nagyon voltak bátrak a vállalkozók. Ilyen például Ajka, ahol egy 35 lakásos beruházás indult, de ide tartozik még Kőszeg, ahol egy 26 lakásos tömböt készítenek elő. Maradva Vas megyénél, Szombathelyen két lakópark, Körmenden pedig egy 35 lakásos projekt került be az országos kínálatba.

Az átlagnál magasabb jövedelmek az eddig két óriásprojektet (egyenként több mint 100 lakás) indító Székesfehérváron is arra ösztönözték a fejlesztőket, hogy újabb akcióba kezdjenek, most egy szerényebb, 24 lakásos építkezés startolhat nemsokára. Északon Tatabányára és Komáromra érdemes figyelni, mindkét városban járműipari és az ezeket kiszolgáló iparvállalatok telepedtek meg, az ott dolgozó magasabb jövedelműek keresletet támasztottak jól felszerelt társasházakra, ezért 20-30 lakásos építkezéseket hirdettek meg, egyelőre csak online felületeken.

Budapest környéke szintén nem nagyon szerepel az összegzésekben, legfeljebb úgy, hogy az agglomeráció családi házas építkezései meglódultak. Ugyanakkor új elem, hogy például Vácott a már meglévő lakóparkokon kívül egy újabb, kisebb is épül, Mogyoródon sorházas építkezés kezdődik, mindkét településen 20 alatti lakásszámmal vágnak bele a vállalkozók.

A felsorolt építkezések a következő 1,5-3 éven belül lehetnek készen. A feltételes mód azért indokolt, mert ezen társasházak fejlesztőit sem kíméli a munkaerőhiány, a végső árak kialakítását pedig folyamatosan módosítja a folyton dráguló alapanyag és munkadíj.

Az értékesítést egyébként 2020-ban erősen hátráltatta a járvány, az adásvételek inkább az év második felében pöröghetnek fel. A KSH idei első negyedéves lakáspiaci adatai szerint a megyeszékhelyeken adták el az új lakások több mint egyharmadát, átlagosan 520 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, ez nem kevesebb, mint 13 százalékkal drágább, mint 2020-ban. A jelentősebb újlakás-piaccal rendelkező Győrben 550, Debrecenben 615, Nyíregyházán 417 ezer forintba került a lakások négyzetmétere. A 2020. évi szinthez képest mindenütt drágultak a lakások, az említettek közül Debrecenben az átlagot meghaladó mértékben, 18 százalékkal.

A Balaton környéki települések árszintje elérte a négyzetméterenkénti 784 ezer forintot, ami 12 százalékkal magasabb a 2020 évinél. Siófokon az új építésű lakások négyzetmétere átlagosan 862 ezer forintba került, ez 17 százalékos drágulás 2020-hoz képest.

Ha nagyobb időtávot (tavalyi júliustól az idei júliusig) nézünk, akkor az áremelkedési térképek szép szóródást mutatnak az országban. A használt és az új lakásokat együttvéve a városok közül Szolnokon és Budapesten három százalék volt a növekedés, de például Kecskeméten 5 százalék, viszont egész Bács-Kiskun megyében ennél kicsit kisebb arányt mértek. Nógrád megye 23 százalékos növekedéséhez jelentősen hozzájárult Salgótarján, ahol az országban a legnagyobb, 48 százalékos lakóingatlan-átlagáremelkedés volt az elmúlt egy évben. Ezen azonban nem lepődünk meg, hiszen nagyon alacsony volt a bázis. A második helyen végzett az új építkezéseket is felfuttató Tatabánya (37 százalék) és Miskolc is felfért a dobogóra, 29 százalékos átlagos négyzetméterár-emelkedéssel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!