<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p


			
		
		


		
		

Akár 100 bázisponttal is növekedhet az átlagos hitelkamat a következő hónapokban. De ez nem csökkenti a hitelfelvételi kedvet. Kérdés, hogy mit lépnek a fejlesztők arra, hogy ez által is erősödik a kereslet.
 

Az ingatlanpiachoz hasonlóan a jelek szerint szárnyal a lakáshitelek piaca is, március óta minden hónapban rekordok dőltek, és a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a lakáshitelezés júniusban elérte a 136,35 milliárd forintot. Az inflációs félelmek, illetve a jegybank kamatemelési ciklusának folytatódása miatt azonban az elmúlt napokban végzett háttérszámítások szerint a mostaninál rosszabb feltételekkel, vagyis magasabb kamatteherrel kell számolnia annak, aki kölcsönből akar új vagy használt lakást venni, felújítani.

Egyes becslések szerint akár 100 bázispontos átlagos emelkedés is bekövetkezhet, vagyis a mostani 4-5 százalékos lakáshitelek 5-6 százalékra is felugorhatnak, mégpedig nem sok év múlva, hanem már a tél folyamán. Jelenleg sok pénzintézetnél számolgatják, hogy ez milyen hatással lehet a hitelfelvételi kedvre, de egyik sem aggódik, sőt, a hitelkiáramlás folytatódására számítanak.   

A hitelért folyamodók többsége felújításra venné igénybe a többletforrást, de például az OTP ingatlanhitelezésért felelős vezetője, Kormos Zoltán egy szerdai fórumon lapunk kérdésére elismerte: nem olyan mérvű ezek arányának a növekedése, ahogy korábban tervezték. Országosan mintegy 200 milliárd forintnyi felújítási célú hitellel számoltak, de jócskán elmaradtak ettől, nagyjából a felét tudták kihelyezni. Az MNB szerint a szektorban eddig a legerősebb hónap 13 milliárd volt, a havi átlag pedig 9-10 milliárd forint körül alakult.

Minden szereplő, így az OTP is készül és nagy reményeket fűz a napokban nyilvánosságra hozott és az MNB Zöld Otthon Program keretében rendelkezésre bocsátott zöld lakáshitelhez.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.