Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt kéri valamennyi ellátó intézmény vezetőjét, hogy kíméljék a 65 év feletti egészségügyi dolgozók direkt kontakjait a betegekkel. A háziorvosoknál ez nehezen kivitelezhető, hiszen több, mint felük épp ebbe a korosztályba esik.

Az új típusú koronavírus az idősekre, a legyengült immunrendszerűekre és a krónikus betegségben szenvedőkre a legveszélyesebb. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani az egészségügyi dolgozók élet- és egészségvédelmére, különös tekintettel az idősebb kollégákra. Ennek érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra utasította valamennyi ellátó intézmény vezetőjét, hogy hétfőtől úgy szervezzék át az egészségügyi tevékenységüket, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók ne találkozzanak közvetlenül a betegekkel, és kollégáikkal is csak telefonon konzultáljanak.

A háziorvosok több, mint fele 65 évnél idősebb. Fotó: depositphotos.comA háziorvosok több, mint fele 65 évnél idősebb. Fotó: depositphotos.com

Ennek némileg ellentmond, hogy vasárnap az egyik pátyi 70 éves háziorvost azzal hívták be egy kórházba ügyelni, hogy ha praxist tud vinni, akkor ügyelni is képes.

Visszatérve a közleményre, arra hívják fel a figyelmet, a jelenlegi fertőzésveszélyes helyzetben a legfontosabb, hogy drasztikusan csökkentsük az orvos beteg-találkozásokat. Ezt a célt szolgálják a napokban meghozott intézkedések is:

- a közgyógyellátásra való jogosultság a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad;

- a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani;

- március 13-ától bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit, mert rendeletben egyszerűsítették az e-recept kiváltásának feltételeit;

- a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereit elektronikus vényen lehet rendelni;

- az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

Az emberi erőforrások minisztere korábban utasítást adott ki arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket, és csak a tartós egészségkárosodást elkerülő műtéteket végezzék el. Az EMMI kérte az intézmények vezetőit, hogy erről haladéktalanul tájékoztassák a betegeket.

A KSH adatai szerint 2018-ban 6082 háziorvos és gyermekorvos dolgozott Magyarországon, de tudvalelő, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint több, mint 400 betöltetlen háziorvosi praxis van jelenleg. Az Egészségbiztosítási Alap 2018-as költségvetés zárszámadása szerint 2015-ben a legtöbb háziorvos 61 éves volt, 2017-ben már 63 éves, ami a szakma elöregedését mutatja. Hiába ír ki az állam folyamatosan pályázatokat a betöltetlen praxisokra, a fiatal orvosok többsége nem a hazai egészségügyben képzeli el a jövőjét. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.