TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt kéri valamennyi ellátó intézmény vezetőjét, hogy kíméljék a 65 év feletti egészségügyi dolgozók direkt kontakjait a betegekkel. A háziorvosoknál ez nehezen kivitelezhető, hiszen több, mint felük épp ebbe a korosztályba esik.

Az új típusú koronavírus az idősekre, a legyengült immunrendszerűekre és a krónikus betegségben szenvedőkre a legveszélyesebb. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani az egészségügyi dolgozók élet- és egészségvédelmére, különös tekintettel az idősebb kollégákra. Ennek érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra utasította valamennyi ellátó intézmény vezetőjét, hogy hétfőtől úgy szervezzék át az egészségügyi tevékenységüket, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók ne találkozzanak közvetlenül a betegekkel, és kollégáikkal is csak telefonon konzultáljanak.

A háziorvosok több, mint fele 65 évnél idősebb. Fotó: depositphotos.com A háziorvosok több, mint fele 65 évnél idősebb. Fotó: depositphotos.com

Ennek némileg ellentmond, hogy vasárnap az egyik pátyi 70 éves háziorvost azzal hívták be egy kórházba ügyelni, hogy ha praxist tud vinni, akkor ügyelni is képes.

Visszatérve a közleményre, arra hívják fel a figyelmet, a jelenlegi fertőzésveszélyes helyzetben a legfontosabb, hogy drasztikusan csökkentsük az orvos beteg-találkozásokat. Ezt a célt szolgálják a napokban meghozott intézkedések is:

- a közgyógyellátásra való jogosultság a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad;

- a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani;

- március 13-ától bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit, mert rendeletben egyszerűsítették az e-recept kiváltásának feltételeit;

- a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereit elektronikus vényen lehet rendelni;

- az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

Az emberi erőforrások minisztere korábban utasítást adott ki arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket, és csak a tartós egészségkárosodást elkerülő műtéteket végezzék el. Az EMMI kérte az intézmények vezetőit, hogy erről haladéktalanul tájékoztassák a betegeket.

A KSH adatai szerint 2018-ban 6082 háziorvos és gyermekorvos dolgozott Magyarországon, de tudvalelő, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint több, mint 400 betöltetlen háziorvosi praxis van jelenleg. Az Egészségbiztosítási Alap 2018-as költségvetés zárszámadása szerint 2015-ben a legtöbb háziorvos 61 éves volt, 2017-ben már 63 éves, ami a szakma elöregedését mutatja. Hiába ír ki az állam folyamatosan pályázatokat a betöltetlen praxisokra, a fiatal orvosok többsége nem a hazai egészségügyben képzeli el a jövőjét. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.