Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

A háziorvosok több, mint fele 60 év feletti, ezzel ők maguk is veszélyeztetett korosztály, akik nem is rendelkeznek megfelelő védőfelszereléssel. Most, a járványt megelőző szakaszban még rájuk hárul a betegekkel való első lépés, de ha járványhelyzetet hírdetnek, akkor a Magyar Orvosi Kamara ígéretet kapott arra, hogy más megközelítésű protokoll lesz, ahol már az alapellátásnak lesz nagyobb szerepe. 

A tizenharmadik fertőzött diagnosztizálásának napján DrKincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke köszönetet mondott az egészségügyi dolgozók eddigi munkájáért, akik életük kockáztatásával végzik munkájukat. A MOK szerepe egyszerre sok és kevés. Sok, mert a zárt, belső felületünkön a legközvetlenebbül el tudják érni az orvos kollégákat, aminek előnyeit fel is ajánlották a kormánynak, de kevés, mert szűk lehetőségeket kaptak az operatív lépéseket illetően, hiszen csak ajánlásokat tehetnek a kormány felé. Az Operatív Törzs egy ülésére meghívták a MOK-ot, s azóta is van párbeszéd a járvány kapcsán, még ha az egészségügyi többi témájában nem igazán.

A háziorvosok több, mint a fele is veszélyeztetett korosztály. Fotó: depositphotos.comA háziorvosok több, mint a fele is veszélyeztetett korosztály. Fotó: depositphotos.com

„A MOK elvárná a kormánytól, hogy biztosítsa a védőeszközöket az orvoskollégák számára, és itt nem csak a szájmaszkokra gondolunk.”

Tudomásul kell venni, hogy a járvány miatt egyik oldalról átcsoportosítások, halasztások lesznek, amik bevételcsökkenést eredményeznek, ugyanakkor pluszkiadásokat fog generálni a járvány, amit nem lehet az intézményekre hárítani. A legfontosabb, hogy hiába van intézmény vagy lélegeztetőgép, ha nincs személyzet. A repülőgép sem indul el, ha nincs benne pilóta. Ezért ez a helyzet minden eddiginél alkalmasabb arra, hogy a kormány biztosítsa azt a bért, ami itthon tartja az egészségügyi dolgozókat.

„Mint ismeretes, a bértárgyalások nem zárultak még le, épp ezért jövő hét hétfőn kérjük majd, hogy javaslatainkat fogadja el, mintegy a kollégák áldozatvállalását így is elismerve.” Dr. Kincses Gyula hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók az elrendelhető munkát el fogják végezni, a járvány alatt semmilyen olyan akciót nem indítanak, ami a betegellátást veszélyezteti, ezzel együtt az önként vállalat túlmunkák visszaszorítását továbbra is szervezik, ennek beszüntetése ugyanis nem azonos a sztrájkkal.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az elmúlt napokban a kábítószerekkel azonos szintre kerültek a szájmaszkokról szóló kórházi jelentések, hogy pontosan mennyi fogy napról-napra. A helyzet az orvosi rendelőkben sem könnyű, hiszen a háziorvosok több, mint fele 60 év feletti, elégtelen védőeszközzel ellátott dolgozók, akik méltatlan fizetésért végzik a munkájukat, s ráadásul ők maguk is veszélyeztetettek, tette hozzá Dr. Lénárd Rita alelnök.  A járvány pont ott fog csúcsra járni, ahonnan a legnagyobb volt az elvándorlás, úgy, mint a sürgősségi, az aneszteziológiai vagy intenzív területeken. Ezért, ha kitör a járvány, - egyelőre Magyarországon nincs még erről szó -, akkor kiderül, hogy az eddig is tartalékok mozgósításával működő rendszer, csúcsra járatva mire képes.   

Bár a MOK szeretne első kézből érkező hiteles információkat közvetíteni a kollégák felé, de ők is csak a sajtóból értesülnek. Honlapjukon, a www.mok.hu-n ennek ellenére folyamatosan tesznek fel általuk hitelesnek ítélt tudnivalókat. Számos javaslatot tettek az Operatív Törzs felé, például, hogy telefonon is lehessen e-receptet kérni, hogy ritkítani lehessen a felesleges orvos-beteg találkozásokat. Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy 16 egészségügyi dolgozó már karanténban van, a MOK még sem rendelkezik arról infóval, hogy bárki vírus gyanús-e közülük, vagy más intézményben.

Dr. Álmos Péter főtitkár a hétfői bértárgyalások előtt arról számolt be, hogy tovább csökkent az egészségügyben dolgozók száma. Véleményszondázást végeztek az orvostanhallgatók körében, 30 százalékuk erősen gondolkozik, hogy elhagyja az országot, de megfelelő bérkörülmények között 95 százalékuk itthon képzelné el a jövőjét. A gondokat a híres négyes adja: humán erőforráshiány, szerkezeti hiány, hálapénz és bérezés. A kormányokon átívelő problémát szeretnék a kormánnyal jövő hét elején megoldani, amire a bértáblát továbbra is úgy fogalmazzák meg, hogy a kezdő orvosok 2400 Ft/órabért, a tapasztaltabbak 4000 forintos órabért kaphassanak. A tárgyaláson megnyugvást várnak, s a döntéshozó lépései mindenképpen beszédesek lesznek, mit is tart igazán nemzetbiztonsági érdeknek.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.