Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Egy ma megjelent kormányhatározat ugyanis rögzíti, hogy a kormány egyetért azzal, hogy az Európai Unión keresztüli beszerzéseken túl más forrásokból is érkezhessen oltóanyag.

Minden kormányzati akadály elhárult – ha volt egyáltalán – a kínai és orosz (és még ki tudja, milyen más) oltóanyagok behozatala előtt. A ma megjelent kormányhatározat a magyar emberek egészségének megőrzése érdekében tartja szükségesnek az uniós megállapodásokon felüli oltóanyagok beszerzését, a tárgyalások lefolytatására a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapott felhatalmazást. Az anyagi fedezetet pedig a Pénzügyminisztériumnak kell biztosítania a Járvány Elleni Védekezési Alapból.

Hivatalosan is zöld utat kapott a kínai vakcina (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)Hivatalosan is zöld utat kapott a kínai vakcina (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)

Bár már korábban is szó volt arról, hogy kínai és orosz vakcinákat is behozhatnak Magyarországra, ezek egészen az idei év elejéig inkább elvi lehetőségek voltak. Konkrétumokról először Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt a lapcsaládunknak adott interjúban, jelezve, hogy akár már tavasz előtt elérhető lesz Magyarországon a kínai oltóanyag, és az oroszoktól is jöhet egy komolyabb szállítmány, mert nem kizárt, hogy mégis képesek lesznek nagyobb kapacitásban termelni.

E beszerzések szükségességét pedig az európai uniós megállapodások végrehajtásának lassúságával magyarázta az interjúban a miniszter. Az unió ugyanis úgy döntött, hogy közös beszerzési politikát folytat, eltanácsolva attól a tagállamokat, hogy egyedi megállapodásokat kössenek.

Ezt azonban nem minden tagállam tartotta be, a németek például különutas megoldást kerestek és találtak, amit Brüsszelben nem néztek jó szemmel. A problémát az jelenti, hogy míg az unión kívüli államok – például Nagy-Britannia, vagy az oda soha nem tartozó Izrael – gyors tempóban hajtották végre az oltókészletek beszerzését, és jól haladnak az állampolgárok beoltásával, addig az unió – nyilván méretkülönbségek okán is – e téren lemaradásban van. Magyarországra például eddig kevesebb, mint 130 ezer vakcina érkezett, holott az átoltottsághoz minimum 3 millió embert kellene beoltani – amint az kiderült a mai Kormányinfón. A napokban, interjúnk megjelenése után, egyébként több kormányzati tájékoztatás és nyilatkozat is kiemelten kezelte ezt a témát, megágyazva a kormány legfrissebb döntésének, amellyel más beszerzési csatornák előtt is megnyitották az utat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.